Berita Terkini

32 minit yang lalu: Tiada kompromi jika pegawai langgar garis panduan Artikel 5.3 Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO FCTC) dan polisi berkaitan - KKM 1 jam yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 1 jam yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 1 jam yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 1 jam yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027

IKUTI KAMI


Wakaf ASNB, Eksperimen Inovasi Kewangan Terbaharu PNB Cecah Dana RM30 Juta

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 Dec 2022 2:17PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Wakaf ASNB yang baru dilancarkan oleh Permodalan Nasional Bhd (PNB) telah mencecah dana berjumlah RM30 juta dan pengagihan dividen sulungnya dijadualkan pada separuh pertama 2023, kata Presiden dan Ketua Eksekutif PNB Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata produk itu terbukti menjadi eksperimen yang berjaya bagi PNB sebagai satu daripada inovasinya dalam kewangan Islam.

“Kami melancarkan produk ini Oktober tahun lepas dan orang ramai telah pun mewakafkan pelaburan mereka lebih RM30 juta dalam tempoh masa itu, yang mana ia suatu yang agak luar biasa, dan menjadi satu daripada dana wakaf terbesar yang terpantas di Malaysia.

“Dari satu segi, ini merupakan inovasi yang kami berbangga dengannya. Ia menunjukkan bahawa orang sanggup menyumbang wang mereka, asalkan mereka ada rakan pelaburan yang boleh dipercayai yang melakukannya dengan komitmen dan menguruskannya dengan cara yang betul,” katanya semasa sesi taklimat bersama para editor yang diadakan pada Rabu, bersempena dengan pengumuman dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) hari ini.

PNB, menerusi Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), syarikat pengurusan saham amanah milik penuhnya, memperkenalkan perkhidmatan Wakaf ASNB yang membolehkan pemegang unit ASNB untuk terus menderma unit amanah mereka bagi manfaat masyarakat.

Wakaf ASNB yang disediakan secara kerjasama dengan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menggunakan konsep waqf muabbad, iaitu derma secara berterusan yang mana dana wakaf akan dikekalkan sebagai pelaburan utama bagi menjana potensi pulangan tahunan.

“Dana Wakaf ini berpotensi menjadi dana sebesar RM100 juta, RM1 bilion atau ia juga boleh menjadi dana  RM10 bilion. Dana ini boleh dipertingkat menjadi satu kaedah berbeza untuk menyumbang kepada masyarakat,” katanya.

Ahmad Zulqarnain juga berkata PNB akan lebih telus dari segi ke mana wang disalurkan dan ia akan menghantar laporan kepada mereka yang mewakafkan pelaburan mereka dan juga salinan kepada waris apabila individu tersebut meninggal dunia.

Menurutnya, pengagihan dana itu juga akan disalurkan ke seluruh negara, bukan hanya di Wilayah Persekutuan.

Sementara itu, PNB hari ini mengumumkan pembayaran pengagihan pendapatan ASB sebanyak 4.60 sen seunit bagi tahun kewangan yang berakhir 31 Dis, 2022.

Pembayaran pengagihan itu yang akan memberi manfaat kepada 10.6 juta pemegang unit ASB, sebahagian besarnya disumbang oleh sektor perbankan, perladangan dan automotif.

Ia terdiri daripada pengagihan pendapatan 3.35 sen seunit, serta pembayaran bonus 1.25 sen dan bonus tambahan 0.50 sen, yang berjumlah RM8.9 bilion.

Ahmad Zulqarnain berkata bonus tambahan itu diumumkan sebagai tanda prihatin kumpulan kepada keadaan kos hidup yang tinggi sekarang dan pembayaran akan diberikan kepada 30,000 unit pertama pemegang unit. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Kebenaran Keluarkan Caruman KWSP Akan Gagalkan Matlamat Penubuhan Tabung

2

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Mesej Utama Di WEF Davos: Malaysia Tambah Baik Aspek Mudah Jalankan Perniagaan - Tengku Zafrul

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Tidak Curiga Jutaan Wang Dideposit Ke Akaun Najib Kerana Beliau Perdana Menteri - Saksi

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Fokus Siasatan SPRM Terarah Kepada Dana RM92.5 Bilion

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Usahawan 1 hari yang lalu

Pendapatan Lumayan, Mazli Tidak Kesal Ternak Keli

Usahawan 1 hari yang lalu

Tak Kisah Bersaing Di Dunia Lelaki, Azie Rahimah Buktikan Kemampuan Diri

oleh Amirah Abu Bakar