Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 9 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 9 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 9 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 11 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Semua Sekolah Agama Perlu Berdaftar Sebagai SABK Untuk Layak Terima Bantuan - Fadhlina

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Feb 2023 1:20PM

Fadhlina Sidek - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Semua sekolah agama perlu berdaftar di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) bagi melayakkan institusi berkenaan menerima bantuan kerajaan.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, pendaftaran sebagai sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) membolehkan institusi terbabit menerima segala bantuan diperlukan dan ditadbir urus dengan baik.

Menurut beliau, semua sekolah agama yang ingin didaftarkan sebagai SABK perlu memenuhi syarat ditetapkan, termasuk mempunyai premis sendiri.

“Pembinaan sekolah berkenaan juga perlu dibuat di atas tanah wakaf atau tanah kerajaan negeri serta memenuhi syarat keselamatan yang ditetapkan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Sekolah agama yang berhasrat untuk berdaftar sebagai SABK juga perlu mengemukakan permohonan kepada KPM,” katanya ketika menjawab pertanyaan lisan Dr Mohammed Taufiq Johari (PKR-Sungai Petani) pada sesi Dewan Rakyat di sini hari ini.

Dalam soalannya, Dr Mohammed Taufiq meminta penjelasan kerajaan berhubung pendaftaran sekolah agama dan kaedah yang perlu diambil untuk memastikan semua institusi terbabit dapat didaftarkan agar layak menerima bantuan kerajaan.

Jelas Fadhlina, Seksyen 79 Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) menetapkan bahawa semua institusi pendidikan hendaklah didaftarkan di bawah akta ini.

“Bagaimanapun, institusi pendidikan yang menjalankan pendidikan agama semata-mata adalah terkecuali daripada tafsiran akta ini,” katanya.

Beliau berkata, 229 sekolah agama telah didaftarkan sebagai SABK mulai 2004 hingga 31 Januari tahun ini dan premis yang ingin berdaftar perlu melaksanakan Kurikulum Kebangsaan seperti ditetapkan di bawah Akta 550 dan apa-apa kurikulum yang dibenarkan oleh KPM.

“Sekolah juga hendaklah melaksanakan kokurikulum sebagaimana yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia di Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan yang lain.

“KPM amat peka atas keperluan pendaftaran sekolah agama dengan pihak kerajaan. Sesi perbincangan dua hala dan libat urus KPM dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan pihak berkuasa agama negeri (PBAN) akan terus dilaksanakan bagi memastikan sekolah agama dapat didaftarkan untuk melayakkan sekolah tersebut menerima bantuan dan ditadbir urus dengan baik,” katanya. - Getaran, 16 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Sultan Ibrahim Gerakkan 3 'Air Boat' Miliknya Bantu Misi Banjir

2

Semasa 2 minggu yang lalu

KPDN Belum Terima Laporan Harga Sayur Susulan Banjir

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Banjir: Kerajaan Salur Bantuan Segera RM50 Juta Kepada Johor - PM

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Perincikan Pelaksanaan IPR, Jangan Hanya Tawar ‘Templat’ Sebagai Janji Manis

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Walau Harga Meningkat, Jualan Peniaga Bazar Ramadan Tetap Laku

oleh Aiman Sadiq

Semasa 22 jam yang lalu

Aaron Aziz Tampil Bersumpah Bersaksikan Al-Quran Dia Tidak Bohong, Dianiaya Oleh Syamsul Yusof

Pelakon ‘KL Gangster’ itu turut mengakui telah berjaya menurunkan berat badannya sebanyak kepada 90 kilogram setiap hari dengan membakar 1,000 kalori semata-mat...

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Masjid Ibnu Sina Di Titiwangsa Musnah Dalam Kebakaran

Semasa 16 jam yang lalu

5 Lebuh Raya Terlibat Sistem Pembayaran Tol Terbuka - Nanta