Berita Terkini

7 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 7 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 7 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 8 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 12 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Perluaskan Pengajian Percuma Kepada Semua Golongan Memerlukan

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Feb 2023 7:02AM

Bagaimanapun program tersebut perlu memberi tumpuan kepada semua jenis institusi pendidikan. - Gambar oleh Norman Goh

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Program pengajian percuma kepada pelajar generasi pertama keluarga miskin yang bakal diperkenalkan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dilihat sebagai langkah untuk meminimumkan isu keciciran dalam kalangan pelajar sejak dua tahun lalu.

Eksekutif Umum Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM), Muhammad Noraiman Zulkifli berkata, bagaimanapun program tersebut perlu memberi tumpuan kepada semua jenis institusi pendidikan.

Menurut beliau, inisiatif itu tidak harus tertumpu kepada universiti awam (UA) saja, sebaliknya pelaksanaan perlu lebih drastik dan dilakukan secara meluas.

“KPT perlu melaksanakan program ini dengan membabitkan institusi lain seperti kolej kemahiran, maahad tahfiz dan juga institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

“Ini kerana institusi itu juga melahirkan golongan cerdik pandai yang memenuhi bidang lain berkemahiran tinggi.

“Golongan mahasiswa juga mempunyai peranan yang signifikan dalam membangunkan negara dan mengisi kelompongan dalam sektor tertentu,” katanya menerusi kenyataan.

Mengulas lanjut, Muhammad Noraiman berkata, sebarang inisiatif atau program kerajaan perlu lebih inklusif supaya ia dapat memanfaatkan rakyat daripada semua golongan.

Justeru, beliau berkata, KPT perlu bergerak seiring dengan Kementerian Pendidikan (KPM) bagi memastikan golongan yang benar-benar layak mendapat tajaan dan memastikan data yang ada sentiasa dikemaskini lebih kerap.

“Sebagai contoh, golongan daripada maahad tahfiz tidak wajar dilupakan kerana mereka mempunyai peranan dalam membangunkan negara dan memastikan wujudnya masyarakat yang ampuh pada masa depan.

“Program ini juga sepatutnya bukan hanya tertumpu kepada pelajar generasi pertama keluarga miskin namun turut diperluaskan kepada golongan daif, mereka yang betul memerlukan bantuan seperti pelajar yatim piatu atau pelajar dalam kategori asnaf.

Normelissa Mohd Yadi, Graduan OKU UniSZA. - Gambar facebook
Normelissa Mohd Yadi, Graduan OKU UniSZA. - Gambar facebook

“Misalnya, golongan orang kurang upaya (OKU) yang sering tertinggal arus kemajuan masyarakat sekeliling juga perlu diberikan ruang dan peluang yang sama supaya kita tidak lagi bersifat 'selektif,” katanya.

Jelas Muhammad Noraiman lagi, pelaksanaan program ini kelak perlu diberi penekanan terutama berkaitan mekanisme terbaik yang patut diguna pakai.

“Cadangan ini bagi memastikan proses pemilihan secara adil, saksama dan tidak berlaku keciciran, terutama rakyat yang berada di kawasan pedalaman.

“Ramai lagi rakyat yang tidak mendapat peluang melanjutkan pelajaran kerana tidak berkemampuan. Situasi yang berlaku ini perkara yang menyedihkan kerana saban tahun negara hilang bakat dalam pelbagai bidang,” katanya.

Isnin lalu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, KPT akan memperkenalkan program penajaan pengajian percuma kepada pelajar generasi pertama keluarga miskin yang berjaya memasuki universiti.

Beliau berkata, mekanisme dan dasar itu akan dibawa kepada Jemaah Menteri untuk disokong dan dijadikan dasar yang berkelangsungan bagi menamatkan kemiskinan melalui ilmu dan kemahiran.

Pada masa sama, jelasnya, KPT juga akan memberi nafas dan sentuhan baharu terhadap Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan mengkaji kesesuaian untuk menjadikannya sebagai sebuah tabung amanah nasional.

Tambahnya, KPT juga sedang meneroka ruang pendidikan yang anjal melalui penggabungan elemen bersemuka dan maya sebagai memanfaatkan platform digital serta teknologi kerana pendekatan sedemikian berupaya memberi impak pengurangan kos pengajian yang signifikan. - Getaran, 4 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Ras Adiba Azam Terus Perjuangkan, Perkasakan Komuniti OKU

2

Semasa 5 hari yang lalu

Dewan Rakyat: Langkah Capai Sasaran 31 Peratus Tenaga Boleh Baharu Tumpuan Hari Ini

3

Semasa 1 minggu yang lalu

KTMB Diminta Sediakan Perkhidmatan Percuma Kepada Pesakit Kanser Kanak-Kanak, Penjaga

4

Semasa 2 minggu yang lalu

AUKU Perlu Dipinda, Bukan Dimansuh - MPPK

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

IJM Sedia Laksana Sistem Pembayaran Tol Secara Terbuka

oleh Aiman Sadiq

Semasa 8 jam yang lalu

Tiada Virus Marburg Dikesan Di Malaysia Setakat Ini - Dr Zaliha

Semasa 1 hari yang lalu

PM Saksi Pemeteraian MoU Antara Syarikat Malaysia-Arab Saudi

Semasa 14 jam yang lalu

Jumlah Penumpang Pengangkutan Awam PRASARANA Cecah Sejuta Sehari

oleh Sophia Ahmad