Berita Terkini

8 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 8 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Bantuan Bakul Makanan: Wujudkan Situasi ‘Menang-Menang’ Untuk Peniaga, Mahasiswa

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Jul 2022 7:00AM

Inisiatif ini adalah permulaan baik, namun ia patut diteliti agar boleh dinikmati mahasiswa kurang berkemampuan. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) perlu mengenal pasti kumpulan sasaran mahasiswa yang wajar menerima bantuan Bakul Makanan Siswa Keluarga Malaysia, bagi memastikan program menawarkan menu berkualiti pada harga RM3.50 untuk setiap hidangan itu, disalurkan kepada individu benar-benar layak.

Pakar Pendidikan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Anuar Ahmad berkata, inisiatif tersebut adalah permulaan baik, namun ia patut diteliti agar boleh dinikmati mahasiswa kurang berkemampuan.

Menurut beliau, kerajaan juga pada masa sama, perlu mencari mekanisme atau langkah inklusif agar bantuan terbabit tidak menyebabkan pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan di dalam kampus, ‘gulung tikar’.

“Tidak boleh semua (patut diberikan Bakul Makanan Siswa Keluarga Malaysia) kerana ada mahasiswa di universiti yang mampu dari segi kewangan kerana datang dari keluarga berada. Kenal pasti kumpulan sasaran bantuan itu, mungkin jumlahnya 30 peratus atau kadar tertentu yang bergantung kepada universiti.

“Penetapan harga siling dalam sesuatu keadaan mungkin lama kelamaan menyebabkan peniaga pula tak mampu tanggung (kerugian) kalau terlalu rendah. Saya fikir kaedahnya boleh bagi baucar dan harga boleh ditetapkan sebaiknya.

“Ini wajar untuk menunjukkan sokongan kita juga kepada peniaga, namun pada peringkat awal, kita sesuaikan dan mulakan dahulu dengan harga siling RM3.50. Usaha ini adalah langkah yang baik dan tepat,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi.

Dr Anuar Ahmad
Dr Anuar Ahmad

Terdahulu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, Bakul Makanan Siswa Keluarga Malaysia bakal diperkenalkan sebagai inisiatif tambahan yang menyaksikan ia menawarkan menu berkualiti pada harga siling RM3.50 setiap hidangan.

Selain program itu, jelasnya, kemudahan pengangkutan mahasiswa ‘keluar masuk’ kampus akan ditambah baik melalui jadual pergerakan lebih kerap, agar memudahkan dan menjimatkan masa perjalanan harian mereka.

Menurut Noraini, KPT sentiasa komited dalam menjaga kebajikan mahasiswa di seluruh negara, selari aspirasi kerajaan yang prihatin membantu Keluarga Malaysia dalam saat mencabar ketika ini.

Dalam pada itu, Anuar berkata, kerajaan perlu mengkaji sekiranya Bakul Makanan Siswa Keluarga Malaysia sesuai dilaksanakan di semua universiti dalam situasi kenaikan harga pelbagai barangan.

“Kena juga melihat kalau kawasan seperti Kelantan atau Terengganu, mungkin kos (harga siling) itu munasabah, namun kalau negeri yang dah memang dikenal pasti kos sara hidup tinggi serta makanan mahal, kena lihat semula keadaannya,” katanya.

Pada masa sama, selain melaksanakan moratorium bayaran sewa enam bulan mulai Julai kepada pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan di kampus, seperti diumumkan KPT, beliau mencadangkan agar kadar sewaan premis makanan dikurangkan.

Sekiranya cadangan itu dilaksanakan, Anuar yang juga Pensyarah Kanan Pusat Kajian Pendidikan dan Kesejahteraan Komuniti, Fakulti Pendidikan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menegaskan, pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan mampu memperoleh margin keuntungan.

“Kita dimaklumkan ada universiti dah nak memulakan serta boleh menawarkan dengan harga RM3.50, jadi kalau mahasiswa nak harga tersebut, mereka kena beli makanan dalam kampus. Kalau mereka makan di luar tiada permintaan saya rasa, nanti pengusaha yang tidak akan dapat berniaga.

“Mulakan dahulu inisiatif tambahan ini agar dapat dilihat bagaimana ia boleh bertahan dan memastikan peniaga pun tak rugi, mahasiswa dapat makanan kualiti.

“Bagi saya pihak universiti memiliki orang mahir untuk menentukannya agar ia mampu membantu mahasiswa,” katanya.

Selain bantuan tambahan tersebut, Anuar berpandangan terdapat keperluan untuk KPT dengan kerjasama universiti, membuka peluang pekerjaan sementara kepada kumpulan sasaran yang memerlukan bantuan.

“Sebagai contoh, universiti boleh tawarkan pekerjaan ringan secara sementara dalam universiti kepada mahasiswa tidak berkemampuan.

“Kita juga di semua universiti memiliki pusat zakat yang memang mempunyai dana untuk membantu kumpulan sasaran.

“Bagi saya, banyak kaedah boleh digunakan universiti dan KPT dalam membantu golongan memerlukan, iaitu B40,” katanya. - Getaran, 7 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Kolum 4 minggu yang lalu

Demi Sesuap Nasi, Berilah Bantuan Kepada Sesiapa Sahaja Yang Lapar, Tak Mampu Beli Makanan

2

Semasa 5 bulan yang lalu

Pemeriksaan Suhu Di Institusi KPM Tidak Wajib Mulai Esok

3

Refleksi 6 bulan yang lalu

5 Kepentingan Kokurikulum Pada Peringkat Institusi Pengajian Tinggi

4

Semasa 10 bulan yang lalu

Universiti Awam, Sila Kurangkan Yuran Pelajar - KPT

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

‘PM 6, Kami Badan Bebas, Segala Keputusan Dibuat Secara Konsensus’

oleh Fitri Nizam

Semasa 10 jam yang lalu

Pihak Berkuasa Diminta Siasat Status Kumpulan Percaya Imam Mahdi Muncul Di Makkah

Semasa 9 jam yang lalu

SPBT Hasilkan Lebih Banyak Produk Buah ‘Original’, Berkualiti Kepada Rakyat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

Bekas Exco, Dua Yang Lain Dilepas, Dibebas Pertuduhan Rasuah RM35.7 Juta