Berita Terkini

10 jam yang lalu: Sukan SEA: Andre Anura Anuar muncul juara acara lompat kijang lelaki, sasaran lima emas sukan olahraga tercapai 13 jam yang lalu: Peningkatan kes COVID-19 ketika adalah dalam jangkaan KKM - Khairy 13 jam yang lalu: Ubat antiviral Paxlovid berkesan merawat COVID-19 - Khairy 14 jam yang lalu: Maybank perkenal pengeluaran tunai ATM tanpa sentuh 14 jam yang lalu: Polis Kelantan tahan warga Thailand, rampas pil Yaba bernilai RM480,000

IKUTI KAMI


Guru Kontrak Resah Gelisah Menunggu Perkhabaran Kementerian Pendidikan

Pendidikan Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 30 Apr 2022 3:36PM

Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ketika ini seramai 2,506 guru yang bekerja secara kontrak di pelbagai negeri, termasuk Sabah dan Sarawak, dikatakan tidak menerima sebarang makluman daripada Kementerian Pendidikan sama ada perkhidmatan mereka akan disambung.

Isu ini diketengahkan oleh Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching, bekas timbalan menteri pendidikan, yang berkata kontrak itu akan tamat pada 10 Jun.

Nie Ching berkata, guru-guru itu dilantik secara kontrak dan kini sedang melanjutkan pengajian di peringkat ijazah dalam bidang perguruan yang ditawarkan kementerian semasa cuti sekolah, seperti yang ditetapkan dalam syarat kontrak perkhidmatan mereka.

Nie Ching bimbang dengan dakwaan kurang maklum balas daripada kementerian mengenai nasib guru-guru dan pembaharuan kontrak mereka.

“Adakah KPM akan memperbaharui kontrak perkhidmatan mereka?” dia bertanya.

Menurut salah seorang guru, Maimunah (bukan nama sebenar), mereka yang berkontrak sedang dalam semester akhir diploma lepasan ijazah perguruan yang mereka pelajari secara dalam talian serta secara bersemuka apabila diperlukan.

“Kami telah melengkapkan dua semester, dalam program yang berlangsung selama setahun ini, dan sedang dalam proses untuk menamatkan semester terakhir,” katanya.

“Tetapi kami bimbang kerana tiada surat daripada KPM mengenai lanjutan kontrak perkhidmatan kami,” tambahnya, mengesahkan 10 Jun sebagai hari terakhir tempoh perkhidmatan semasa.

Difahamkan, seorang wakil telah dilantik untuk bertemu dengan Timbalan Menteri Pendidikan I Datuk Dr Mah Hang Soon pada 22 April ini.

Maimunah berkata Dr Hang Soon telah memaklumkan kepada wakil mereka bahawa kontrak untuk guru akan diperbaharui untuk dua tahun lagi, jika guru tersebut lulus diploma perguruan lepasan ijazah dari Institut Pendidikan Guru dan menghadiri program “Bina Insan Guru” yang berlangsung mulai 15 hingga 27 Mei.

Wang Heng Suan, setiausaha agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan, berkata kesatuan guru menyedari perkara ini dan telah menulis surat rayuan kepada kementerian meminta pembaharuan kontrak untuk 2,506 guru itu.

“Surat rayuan telah dikemukakan sebulan lalu, dan kami sedang menunggu keputusan KPM untuk menghantar surat pengesahan lanjutan kontrak perkhidmatan untuk dua tahun lagi,” kata Heng Suan, yang merasakan pihak terbabit perlu sabar kerana kementerian masih belum menolak rayuan dan kontrak akan tamat pada bulan Jun.

Bagaimanapun, kebanyakan guru berharap kerajaan akan menghantar surat pembaharuan tidak lama lagi.

“Kami memerlukan surat pengesahan secepat mungkin supaya kami boleh meneruskan kontrak perkhidmatan kami, dan selepas lulus diploma lepasan ijazah, kami boleh dilantik sebagai guru secara tetap oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan,” kata Mainumah.

Seorang lagi guru, Azman (bukan nama sebenar) pula berpendapat bahawa guru-guru kontrak mempunyai hak untuk dijadikan tetap serta-merta kerana mereka telah membayar yuran untuk diploma pasca siswazah.

Beliau berkata ramai guru telah menghadiri kursus dalam talian semasa cuti dan telah mengorbankan masa dan usaha mereka untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma.

“Bagi guru kontrak, kami membayar sejumlah RM4,854 untuk tiga semester dalam tempoh tiga tahun, dan kami menggunakan wang simpanan untuk membayar diploma pasca siswazah,” katanya.

“Ramai di antara kami berkhidmat di kawasan terpencil di Malaysia dan terdapat had umur yang perlu dipenuhi sebelum anda boleh memohon menjadi guru secara kontrak,” tambahnya.

Azman berkata, guru-guru kontrak mahu mendengar khabar daripada kerajaan mengenai pembaharuan kontrak perkhidmatan mereka secepat yang mungkin.

“Ramai di antara kami telah berkhidmat di kawasan terpencil dan berkhidmat dengan sebaik mungkin.

“Adalah adil buat kami dimaklumkan mengenai keputusan pembaharuan kontrak supaya kami boleh membuat perancangan untuk masa depan kerana ramai guru kontrak mempunyai keluarga yang bergantung kepada mereka,” kata Azman - The Vibes 30 April 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Isu Guru Kontrak Diselesai Segera - Mohd Radzi

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Pelajar Sekolah Menengah PdPR Dua Minggu, Perlu Hadir Secara Bersemuka 4 April

3

Pendidikan 2 bulan yang lalu

Isu Beg Sekolah Berat, KPM Laksana Kajian Terperinci

4

Pendidikan 3 bulan yang lalu

KPM Digesa Atasi Isu Guru Interim, Jangan ‘Buang’ Mereka

Sorotan

1

Awal Ashaari Didakwa Khianat Rosak Palang Pagar Sebuah Perumahan

2

Bijak Bermain Kata, Sajak Teo Wei Sing Tembusi Dunia

3

Bastianini Catat Kemenangan MotoGP Ketiga Di GP Perancis

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Ubat Antiviral Paxlovid Diperluas Ke Hospital, Klinik Swasta Dan Hospital Pengajar

Semasa 18 jam yang lalu

Banjir: 3 PPS Dibuka Di Kedah, Negeri Sembilan Tempatkan 138 Mangsa

Semasa 20 jam yang lalu

Harga Tepung Dijangka Melonjak, Peniaga Makanan Tepuk Dahi

oleh Fitri Nizam

Semasa 13 jam yang lalu

Hurungan Lalat Jadi Petunjuk Operasi SAR Di Gunung Suku