Berita Terkini

9 jam yang lalu: Seludup dadah, 9 PATI Thailand ditahan di Korea Selatan 9 jam yang lalu: Afghanistan terima bantuan tunai US$40 juta 9 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 9 jam yang lalu: Pemimpin parti politik komited capai sasaran 30 peratus wanita calon PRU-15 11 jam yang lalu: DUN Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang hanya akan bubar tahun hadapan - Majlis Presiden Pakatan Harapan

IKUTI KAMI


Universal Music Malaysia Dominasi 12 Kategori Daripada 21 Kategori Keseluruhan AIM23 

Dominasi Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia di dalam AIM23 menghasilkan lebih banyak karya berkualiti dan terbaik.

Muzik Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 Sep 2022 12:30PM

Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia mendominasi 12 kategori daripada 21 kategori keseluruhan yang dipertandingkan dalam AIM23. - Gambar Universal Music Malaysia

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Malam kemuncak Anugerah Industri Muzik Ke-23 (AIM23) telah mencatatkan kemenangan yang cukup manis buat Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia apabila mendominasi 12 kategori daripada 21 kategori keseluruhan yang dipertandingkan. 

Ernie Zakri merangkul anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita): Sinar Mata Hati. - Gambar Universal Music Malaysia
Ernie Zakri merangkul anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita): Sinar Mata Hati. - Gambar Universal Music Malaysia

Kemenangan itu terdiri daripada Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita): 'Sinar Mata Hati' (Ernie Zakri), Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Berkumpulan): 'Tunggu' (V.E.), Album Terbaik: 'Yonny (Deluxe Edition)' (Yonnyboii), Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara: 'Tak Ingin Usai' (Keisya Levronka) dan Lagu Inggeris Tempatan Terbaik: 'Game of Charades' (Sophia Zuhri).

Kategori lain termasuk Lagu R&B/Hip Hop Terbaik: 'CIAO' (Joe Flizzow). Selain itu, Lagu Pop Terbaik:'Goodbye Hello' (Ernie Zakri & Syamel), Rakaman Album Terbaik: 'Belagu' (Dayang  Nurfaizah), Rakaman Lagu Terbaik: 'Tudung Periuk' (Dayang  Nurfaizah), Susunan Terbaik Dalam Lagu: 'Tudung Periuk' (Dayang Nurfaizah), Lagu Terbaik: 'Goodbye Hello' (Ernie  Zakri &  Syamel) dan Lagu Nada Dering Jualan Paling Tinggi: 'Adakah Ini Mimpi' (Reedzwann).

V.E cemerlang selepas memenangi anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Berkumpulan): Tunggu. - Gambar Universal Music Malaysia
V.E cemerlang selepas memenangi anugerah Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Berkumpulan): Tunggu. - Gambar Universal Music Malaysia

Pengarah Urusan Universal Music Malaysia, Kim Lim berkata, kemenangan yang  diraih Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia dianggap sesuatu yang luar biasa apatah lagi selepas industri hiburan tanah air ‘lumpuh’ ekoran pandemik COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama hampir dua tahun.

“Kita tahu sepanjang pandemik COVID-19 aktiviti  seni  tidak dapat dilaksanakan seperti sebelumnya. Namun, syarikat rakaman tidak boleh duduk diam saja. Jadi, apa yang dibuat adalah memperkasakan lagi kandungan di platform digital.  

“Justeru, sepanjang tempoh itu, Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia tetap rancak menghasil dan menerbitkan lagu khusus buat peminat muzik tanah air.

“Biarpun masih berdepan cabaran, tapi ia bukan halangan untuk syarikat rakaman berhenti daripada terus berkarya dengan menghasilkan lagu dan album berkualiti. Apatah lagi ini adalah asas yang menjadi keutamaan kami.

“Syarikat rakaman turut memberikan kebebasan kepada penyanyi untuk berkarya dan menunjukkan kreativiti mereka.

“Apa pun, kemenangan pada AIM23 bukti kerja keras semua pihak yang terbabit secara langsung mahupun tidak dalam semua karya yang diangkat. 

“Semoga ini menjadi pendorong dan pembakar semangat untuk Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia menghasilkan lebih banyak karya berkualiti dan terbaik,” katanya.

Keisya Levronka menyinar menerusi anugerah Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara: Tak Ingin Usai. - Gambar Universal Musical Malaysia
Keisya Levronka menyinar menerusi anugerah Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara: Tak Ingin Usai. - Gambar Universal Musical Malaysia

Kim Lim turut berharap aktiviti mempromosikan lagu secara lapangan diteruskan dan ia adalah tradisi yang tidak boleh dilupakan.

“Walaupun sepanjang tempoh pandemik dan PKP itu kebanyakan aktiviti dijalankan secara dalam talian membabitkan semua platform digital, Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia masih menjaga kualiti itu. 

“Pada masa sama, aktiviti ‘on ground’ yang kebiasaan dibuat sebelum ini masih perlu dijalankan. Kita tetap nak ada ‘vibes’ itu,” katanya.

Sementara itu, Pengarah A&R & Pemasaran Universal Music Malaysia yang juga Ketua Def Jam Recording Malaysia, Hermond Cheng berkata, dia turut berbangga atas pencapaian diraih Def Jam Recordings Malaysia.

Anugerah Lagu Pop Terbaik: Goodbye Hello milik Ernie Zakri & Syamel. - Gambar Universal Music Malaysia
Anugerah Lagu Pop Terbaik: Goodbye Hello milik Ernie Zakri & Syamel. - Gambar Universal Music Malaysia

“Syabas dan tahniah diucapkan kepada semua yang menang pada AIM23 terutama daripada Universal Music Malaysia dan Def Jam Recordings Malaysia. 

“Cukup bangga juga apabila Def Jam Malaysia bawa pulang dua kategori iaitu Album Terbaik: 'Yonny (Deluxe Edition)' (Yonnyboii) dan Lagu R&B/Hip Hop Terbaik: 'CIAO' (Joe Flizzow).

“Walaupun Def Jam Recordings Malaysia ini boleh dianggap pemain baru dalam pasaran muzik tempatan, kemenangan ini adalah bukti yang mana kita sentiasa mahu memberikan hasil  kerja dan karya yang berkualiti.  

“Pada masa sama, saya percaya sokongan daripada semua pihak antara penyumbang kepada kejayaan ini,” katanya. – Getaran, 13 September 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 3 hari yang lalu

‘Mungkin Ini Adalah Lagu Yang Paling Sedih Pernah Ku Buat’, Luahan Kesedihan Naim Daniel

2

Muzik 3 minggu yang lalu

Tewaskan Nama Besar Di AIM23, Ziha Salleh Tak Sangka Lagunya Mendapat Pengiktirafan

3

Kolum 3 minggu yang lalu

AIM Ke-23, A&R Dan Situasi Muzik Terkini

4

Muzik 3 minggu yang lalu

25 Tahun Bergelar Penyanyi, Akhirnya Liza Hanim Berjaya Kecapi Nikmat Genggam Trofi AIM

Sorotan

1

Apa Keperluan Adakan PRU-15 Ketika Banjir?, Kepercayaan Terhadap PM Masih Solid

2

Berani Mengaku Bersalah, Zul Ariffin Dipuji Netizen

3

Kerajaan Tak Bercadang Tawar Ganjaran Kesan Jho Low, Red Notice Sudah Memadai

Disyorkan untuk anda

Selebriti 11 jam yang lalu

Fouziah Gous Pertahankan Gelaran ‘Datuk’ Suami

oleh Rubini Nagarajah

Selebriti 16 jam yang lalu

Avaa Vaaja Sudah Berhijab, Ambil Diploma Pengajian Islam Kerana Mahu Lanjutkan Pengajian Di Al-Azhar

Pada penghujung bulan lalu, Avaa membuat keputusan untuk berhijab dan terus mendalami ilmu agama secara serius. 

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 1 hari yang lalu

Senarai Tontonan Netflix Terbaru Untuk Anda, Bulan Oktober Yang Penuh Seram Ini!

Oktober nampaknya meriah dengan kehadiran pelbagai deretan drama dan filem menarik di Netflix. Ini senarai yang kami sediakan untuk anda.

oleh Rubini Nagarajah

Selebriti 1 hari yang lalu

Ada Beza Rockers Dan Beruk, Jangan Bawa Masalah Rumah Ke Pentas - Awie

oleh Wafa Aula