Berita Terkini

1 jam yang lalu: Tidak sampai satu peratus amal pertanian organik di Malaysia - Mohamad Sabu 1 jam yang lalu: KKM bincang dengan JPA serap petugas kontrak ke jawatan tetap tanpa pencen - Dr Zaliha 2 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan akan putuskan permohonan semakan kes SRC Najib Esok 2 jam yang lalu: Malaysia-Singapura bincang hubungan, kerjasama dua hala di Hainan - Anwar 2 jam yang lalu: Tekanan, persekitaran tempat kerja antara faktor polis bunuh diri - Dewan Rakyat

IKUTI KAMI


Nurul Izzah: Antara Pendapat Umum Dan Strategi 

Kolum Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Feb 2023 11:00AM

Pandangan tidak baik dalam hal ini dan Perdana Menteri mempertahankan keputusannya untuk mewajarkan pelantikan tersebut. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANYAK yang diperkatakan dan ditulis mengenai pelantikan Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Kewangan dan Ekonomi kepada bapanya yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pandangan tidak baik dalam hal ini dan Perdana Menteri mempertahankan keputusannya untuk mewajarkan pelantikan tersebut.

Antara kritikan itu ialah Nurul Izzah tidak mampu mempertahankan kubu kuat keluarganya di Permatang Pauh apabila tewas kepada calon PAS pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) yang lalu.

Lebih mendesak, beliau tidak begitu dikenali dengan idea ekonomi sebagaimana latar pendidikannya.

Sebagai contoh, beliau pernah menjadi juara dalam latihan pendidikan teknik dan vokasional, jadi diandaikan tidak akan berlaku kekecohan jika dilantik sebagai penasihat khas kepada Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek.

Fadhlina Sidek - Gambar oleh Azim Rahman
Fadhlina Sidek - Gambar oleh Azim Rahman

Persepsinya ialah Fadhlina tak mampu melakukannya sendirian, beliau memerlukan bantuan, usahanya di luar kemampuan.

Nurul Izzah juga memerlukan kelayakan dalam bidang ekonomi atau kewangan.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik dari Universiti Tenaga Nasional, dan Sarjana Hubungan Antarabangsa pengkhususan dalam pengajian Asia Tenggara dari Universiti Johns Hopkins.

Namun, dari pengajian tinggi sahaja, beliau lebih layak berbanding bapanya yang pernah memegang portfolio Menteri Kewangan.

Anwar memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengajian Melayu dan Sarjana Kesusasteraan Melayu dari Universiti Malaya.

Namun, beliau dinamakan antara Menteri Kewangan terbaik dunia oleh kebanyakan media dan organisasi kewangan pada 1990-an.

Jadi persoalannya, apa yang Nurul Izzah boleh bawa ke atas meja? Mungkin beliau akan melengkapi sama seperti penasihat lain, mantan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Tan Sri Hassan Marican.

Nurul Izzah sentiasa mempunyai kebolehan untuk berhubung dengan orang ramai apabila melibatkan isu seperti kos sara hidup dan pendidikan yang boleh diakses.

Tugasnya dalam Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara juga memberi manfaat kepadanya di mana beliau meneliti kontrak dan penyata kewangan.

Bapanya memang berkata, salah satu peranan Nurul Izzah ialah meneliti tender dan kontrak kerajaan.

Di sebalik semua kelayakan ini, masih ada satu perkara yang menghalang pelantikan itu, iaitu beliau adalah anak kepada Perdana Menteri.

Mungkin jika baris pelaporan dipinda kepada Menteri atau Timbalan Menteri lain, pengkritik akan lebih mudah menerimanya.

Anwar Ibrahim, Wan Azizah dan Nurul Izzah - Gambar fail
Anwar Ibrahim, Wan Azizah dan Nurul Izzah - Gambar fail

Kenyataan beliau tidak dibayar sebarang elaun tidak mencukupi untuk meredakan pendapat umum, kerana menjadi ‘gatekeeper’ di pejabat bapanya selain pengaruhnya terhadap tender akan mewujudkan kelompok ahli perniagaan dan kumpulan berkepentingan khas yang mahu bertemu janji dengan beliau.

Satu kelebihannya ialah dalam kalangan semua anak dan keluarga Anwar tidak pernah terlibat dalam kontroversi seperti dilakukan pendahulunya.

Mereka sentiasa dilihat hidup sederhana, bekerja secara tetap, dan tidak dikaitkan dengan mana-mana konglomerat yang menerima kontrak kerajaan.

Mereka tidak memandu kereta mewah, memakai pakaian berjenama atau tinggal di rumah agam.

Mereka juga tiada percutian di destinasi eksotik dan menayangkan "gaya hidup orang kaya dan terkenal" di media sosial.

Semua ini bagus tetapi persoalannya masih kekal: “Tidakkah ada orang lain?”

Mungkin, ia adalah soal amanah bagi seorang ahli politik yang telah dikhianati dan dikecewakan oleh orang yang paling rapat dengan beliau.

Mungkin, Anwar merasakan sesuatu yang sama pentingnya dengan melindungi pembayar cukai dalam agenda reformasinya hanya boleh diamanahkan kepada ahli keluarganya sendiri.

Ramai khuatir Nurul Izzah akan larut dalam cengkaman kuasa. Tak kurang juga mengharapkan beliau mampu menepis semua godaan itu. – The Vibes, 3 Februari 2023

Terence Fernandez adalah Editor Pengurusan untuk portal berita Bahasa Inggeris The Vibes

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

RUU Perbekalan 2023 Dibentangkan Untuk Bacaan Kali Kedua Di Dewan Negara

2

Semasa 1 hari yang lalu

PM Umum 4 Inisiatif Tambahan Belanjawan 2023

3

Semasa 1 hari yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

4

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Hormati Keputusan Mahkamah Persekutuan Dalam Siasatan SPRM Terhadap Mohd Nazlan

Sorotan

1

4 Beradik Maut Kebakaran Sembunyi Dalam Tandas Cuba Selamatkan Diri

2

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

3

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

Disyorkan untuk anda

Kolum 1 hari yang lalu

Pembentukan Perbadanan Muzik Negara, Langkah Susulan Yang Perlu Fahmi Fadzil Laksanakan

oleh Ad Samad