Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 2 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 2 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 2 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 2 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


Kampung Kacang Putih, Nostalgia Kudapan Generasi Lama

Kisah Kita Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 May 2021 3:20PM

Pengurus DNS Kacang Putih, S Sathis Kumar mewarisi perniagaan itu daripada bapanya.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

IPOH - Sebut sahaja kacang putih, pasti terbayang kudapan yang diminati semua lapisan masyarakat, namun, tidak ramai yang tahu kacang putih juga adalah nama sebuah kampung di Perak.

Sesuai namanya, Kampung Kacang Putih yang terletak di Buntong di Ipoh, menjadi tumpuan pengunjung terutama pada musim perayaan bagi membeli kudapan itu.

Ia juga menjadi antara destinasi terkenal pengunjung bukan sahaja dari Perak, malah dari negeri lain yang ingin merasai keenakan kacang serta keropok dijual beberapa pengusaha.

Kenangan manis ini pasti masih segar di ingatan generasi lama, bagaimana penjual kacang putih menggulung kertas menjadi bentuk kon, untuk diisi dengan kekacang atau snek rangup lain.

Perniagaan ini secara relatifnya mula berkembang sekitar 40 tahun lalu, apabila beberapa penduduk mula memproses kudapan itu kecil-kecilan dan sebahagian mereka bertindak membina kilang untuk memenuhi permintaan yang kian meningkat.

Sehingga kini, terdapat lebih 15 pengusaha muruku komersil dan kekacang di Kampung Kacang Putih, yang khusus membekalkan makanan ringan itu ke seluruh negara.

Semua kacang dan kerepek yang dijual di DNS kacang putih sentiasa mendapat sambutan pelanggan terutama pada musim perayaan.
Semua kacang dan kerepek yang dijual di DNS kacang putih sentiasa mendapat sambutan pelanggan terutama pada musim perayaan.

Apa yang menarik, semua pengusaha mempunyai ikatan persaudaraan dan faktor itu menyebabkan tidak timbul pergaduhan kerana berebut pelanggan.

Pengurus DNS Kacang Putih, S Sathis Kumar, 32, berkata, perniagaan itu dimulakan datuknya sebelum diwarisi bapa, yang kemudian menyerahkan perniagaan itu kepadanya untuk diuruskan.

Katanya, dia tiada masalah menguruskan perniagaan itu kerana sentiasa belajar dengan saudaranya di kedai bersebelahan.

“Semua kacang dan kerepek yang dijual di kedainya sentiasa mendapat sambutan pelanggan terutama pada musim perayaan.

“Setiap kali musim perayaan, jualan sangat laris dan kadang kala permintaan lebih banyak daripada pengeluaran kerana kebanyakan pelanggan sudah tahu kampung ini kawasan utama menjual kacang putih,” katanya kepada Getaran, ketika ditemui di kedainya di sini.

Menurut Sathis, semua kacang dan kerepek dihasilkan di kilang di sini kecuali bahan mentah seperti kacang dan tepung yang diimport dari India.

Sathis berkata, pengusaha di kampung berkenaan sehingga kini terbabit menjual dan memasarkan 120 jenis kacang serta kerepek.

Katanya, daripada kesemua itu, 40 jenis mendapat perhatian utama pelanggan seperti kerepek ubi pedas, omapodi, muruku bintang, muruku kari, kacang tanah kari, kacang telur dan kacang susu.

Menurutnya, selain untuk pasaran tempatan, kacang serta kerepek itu turut dieksport ke luar negara seperti Australia, China dan Brunei.

“Di sini ada kira-kira 30 jenis kacang serta kerepek yang dieksport, dan jumlahnya bergantung kepada permintaan,” katanya. - Getaran, 20 Mei 2021

Berita Berkaitan

1

Jelajah 3 minggu yang lalu

Masjid Cina Ipoh Pamer Seni Bina Unik

2

Indie 1 bulan yang lalu

Persoalan, Perasaan Dan Puisi. Kenali ‘Hawa Brehi’ Jack Malik

3

TARA 2 bulan yang lalu

Sejarah, Nostalgia, Kenangan Dan Senandung Semalam

4

TARA 4 bulan yang lalu

Masa Depan Adalah (Lepak) Kolektif

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Kisah Kita 1 bulan yang lalu

Cabaran Sukarelawan PPV, Maki Hamun Jadi Juadah Harian

oleh Nik Khaleef Fitri

Kisah Kita 3 bulan yang lalu

Menjadi Doktor Untuk Glamour? Lupakan! - Dr Nasser Abdul Wahab

oleh Sophia Ahmad

Kisah Kita 3 bulan yang lalu

Popia Goreng, Air Tebu, Kenangan Balu Wira Tragedi Berdarah Simunul

oleh Ardyhansah Amat

Kisah Kita 3 bulan yang lalu

Santuni Komuniti Setempat, YAS Jalin Kerjasama Dengan PPIM

oleh Mastura Malak