Berita Terkini

51 minit yang lalu: PM yakin Terengganu mampu capai sasaran tarik tiga juta pelancong tahun ini 54 minit yang lalu: Malaysia terima kemasukan 567,025 pelancong asing sejak pintu sempadan antarabangsa dibuka semula 1 April lepas - PM 55 minit yang lalu: Skuad karate lelaki cipta berganda, tamatkan kemarau emas kumite 57 minit yang lalu: Filem seram 'Sumpahan Jerunei' pikat bakal pembeli antarabangsa di Marche Du Film 2022 58 minit yang lalu: Sukan SEA: Ismail Sabri ucap tahniah, bangga pencapaian atlet Malaysia

IKUTI KAMI


Pensyarah Hebat Di Dapur, Kongsi Pengalaman Memasak Di YouTube

Kisah Kita Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Apr 2022 9:00AM

Minat memasak sejak kecil lagi mendorong Jamie memulakan saluran YouTube menggunakan nama DR.Maie hampir setahun lalu.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Memasak cukup sinonim dengan golongan wanita tapi siapa sangka tugas di dapur itu hari ini semakin diminati kaum Adam.

Pada masa sama, faktor ketiadaan adik-beradik perempuan dalam keluarga, menjadi pendorong golongan lelaki untuk rajin ke dapur.

Situasi itu turut dihadapi Pensyarah Kanan Program Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Jamaie Hamil, 56, yang kini menjadikan minat memasak sebagai hobi dan aktiviti di waktu senggang.

Jamaie akan membuat kandungan video memasaknya sekiranya ada waktu terluang.
Jamaie akan membuat kandungan video memasaknya sekiranya ada waktu terluang.

Menurut beliau, kebolehan memasak itu datang sendiri kerana kesemua lapan adik-beradiknya terdiri daripada lelaki.

“Saya anak kelapan dan kesemua adik-beradik saya lelaki. Jadi nak tak nak, kami terpaksa belajar memasak untuk makan.

“Dari situ secara tidak langsung, saya dan adik-beradik lain boleh memasak. Sejak itu, minat memasak tumbuh dengan sendiri dalam diri saya,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Lebih menarik, anak kelahiran Tanjong Karang, Selangor itu mendedahkan dia mula diundang untuk memasak di kenduri kahwin pada usia 16 tahun.

“Pada usia 16 tahun, biasanya anak-anak muda buat hal lain, tapi saya pula diajak memasak di kenduri kahwin. Saya selalu membantu tukang masak di kampung ketika itu.

“Kemudian apabila saya sudah berumah tangga dan bekerja, memasak itu aktiviti sampingan yang saya buat bersama masyarakat di taman perumahan dan kampung saya. Kalau ada kenduri, saya diundang jadi ketua tukang masak. Kebiasaannya saya terima jemputan pada hujung minggu sahaja tapi bukan selalulah,” katanya.

Menerusi aktiviti itu, Jamaie berkata, dia secara tidak langsung dapat mempelajari cara masakan suku kaum lain.

“Saya dapat belajar dengan orang berpengalaman dalam masakan pelbagai suku kaum. Ada Banjar, Melayu, Minang dan Jawa.

“Dari situ saya teruskan minat memasak saya untuk kegunaan sendiri, masyarakat sekeliling dan mereka yang memerlukan,” katanya.

Ayam kampung masak lemak padang antara air tangan istimewa Jamaie.
Ayam kampung masak lemak padang antara air tangan istimewa Jamaie.

Minat tersebut turut mendorongnya untuk memulakan saluran YouTube menggunakan nama DR.Maie yang kini mempunyai hampir 500 pelanggan.

Ketika ramai berlumba-lumba memulakan saluran YouTube untuk mengejar populariti, berbeza pula dengan bapa kepada tiga cahaya mata ini.

Jamaie berkata, dia memulakan saluran YouTube sejak hampir setahun lalu sebagai storan untuk menyimpan video aktiviti memasaknya.

“Saya buat bukan semata-mata untuk glamor. Tidak. Sambil-sambil saya masak pada hujung minggu, ketika itulah saya buat video, ambil gambar kemudian simpan.

“Kiranya YouTube itu sebagai satu storan untuk simpan pengalaman dan boleh dipelajari mereka yang berminat,” katanya.

Katanya lagi, setiap kandungan masakan yang dikongsinya mempunyai keunikan tersendiri untuk menarik penonton.

“Kandungan masak-masak di YouTube saya juga bermula dari yang asas sehinggalah masakan bersifat sederhana, mega dan kenduri-kendara.

“Untuk menjadikan video kelihatan menarik, saya tambah sedikit unsur sejarah, dari mana datangnya masakan tersebut,” katanya.

Isteri dan tiga anaknya sentiasa menyokong minat Jamaie.
Isteri dan tiga anaknya sentiasa menyokong minat Jamaie.

Pada masa sama, Jamaie berkata, keluarga dan rakan-rakan sentiasa memberi galakan kepada dirinya untuk memulakan saluran YouTube tersebut.

“Sudah tentu isteri dan anak-anak banyak beri sokongan kepada saya untuk simpan pengalaman memasak dalam YouTube. Anak-anak juga banyak beri idea dan bantu hal pengeditan.

“Kemudian kawan-kawan di taman perumahan dan saudara-mara di kampung yang tahu saya boleh memasak. Mereka cadangkan masuk YouTube. Daripada biarkan pengalaman itu berlalu begitu sahaja, jadi saya simpan sebagai kenangan dan untuk dipelajari orang lain,” katanya.

Di sebalik minatnya itu, ilmu tetap menjadi keutamaan sehingga beliau mengejar cita-citanya sebagai seorang pensyarah.

Jamie memulakan kariernya sebagai  tutor di UKM pada April, 1993 sebelum diserapkan sebagai pensyarah tetap di Jabatan Sains Politik, tujuh tahun kemudian.

Sehingga hari ini, beliau yang juga penganalisis politik sudah menghasilkan ratusan penerbitan akademik untuk rujukan pelajar dan generasi baru. - Getaran, 2 April 2022

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 3 minggu yang lalu

Iklan 'Kembali Aidilfitri' Monsta Raih 1.5 Juta Tontonan Dalam Sehari

2

TARA 3 minggu yang lalu

5 Rancangan Menarik Mesti Tonton Minggu Ini

3

Teknovasi 1 bulan yang lalu

Cabaran Menggunakan Tab Sebagai Komputer Riba

4

TARA 1 bulan yang lalu

5 Rancangan Menarik Mesti Tonton Minggu Ini

Sorotan

1

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan

2

Isu Kahwin Baharu, Rakyat Minta Najib Jujur, 'Benda Baik Jangan Sembunyi'

3

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

4

Surat Terbuka Kepada Generasi Y