Berita Terkini

7 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 7 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Balik Pulau Kini Miliki Studio Seramik

Sila Studio yang dibuka sejak September 2014 diambil daripada perkataan ‘sila’ yang membawa maksud selamat datang selain lebih ‘mesra’ didengar dan diingati.

Jelajah Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jun 2022 9:45AM

Dr Shamsu Mohamad - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Balik Pulau yang terletak di daerah barat daya, Pulau Pinang bukan sahaja terkenal sebagai destinasi untuk menikmati raja buah, kini suasana kawasan kampung di sini turut menawarkan satu lagi tarikan, studio pameran barangan seramik hasil tangan Dr Shamsu Mohamad.

Minat dan kesungguhan telah mendorong bekas pensyarah Pusat Pengajian Seni di Universiti Sains Malaysia (USM), membuka galeri pameran yang dinamakan ‘Sila Studio’ untuk menterjemahkan hasil karyanya.

Gambar Facebook Sila Studio
Gambar Facebook Sila Studio

Shamsu, 60, berkata Sila Studio yang dibuka sejak September 2014 diambil daripada perkataan ‘sila’ yang membawa maksud selamat datang selain lebih ‘mesra’ didengar dan diingati.

"Sila Studio membawa satu transformasi terhadap kegunaan tanah liat yang mampu menghasilkan objek kontemporari yang jarang dilihat dan selain mempamerkannya, saya juga menerima pelajar yang berminat untuk belajar teknik-teknik menghasilkan objek dengan seramik," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Antara barangan yang dipamerkan di Sila Studio adalah bekas menyimpan barang, kasut, fridge magnet, pin tudung, hiasan rumah, pinggan mangkuk, cengkerang, sayur-mayur, perkakas dapur dan sebagainya. 

Shamsu yang sudah lebih 32 tahun dalam industri ini dan telah memenangi pelbagai anugerah antarabangsa berkata antara hasilnya yang banyak menerima perhatian adalah objek kontemporari yang jarang dilihat antaranya ialah kasut sekolah berwarna putih yang diperbuat daripada seramik.

Beliau berkata kasut itu dihasilkan untuk menyertai pameran bertema Earthworks atau metafora yang digunakan bagi menggambarkan kehidupan manusia, di Galeri Petronas, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada tahun 2014.

Gambar Instagram Sila Studio
Gambar Instagram Sila Studio

"Saya mengambil masa lebih kurang enam bulan untuk membuat kajian...kasut sekolah (berwarna) putih ini telah berjaya dihasilkan dalam tempoh tujuh bulan dengan menggunakan porselin dan karya itu telah dibeli oleh penganjur pameran dengan nilai RM15,000," katanya.

Shamsu berkata hasil karyanya itu telah diberi tajuk ‘Perjalanan’ atau The Journey sebagai metafora alam persekolahan kerana di situlah manusia melalui proses pembelajaran seawal usia mereka.

"Kasut sekolah yang dipakai saban hari memandu pelajar ke sekolah untuk menggali ilmu pengetahuan buat bekalan kehidupan. Pelbagai peristiwa pahit dan manis yang ditempuhi pelajar di alam persekolahan. Ada yang tercapai dan ada yang sebaliknya," katanya.

Jelasnya, kasut sekolah juga adalah refleksi si pemakainya kaya dan miskin, pembersih dan pengotor, aktif dan pasif.

Gambar Bernama
Gambar Bernama

Shamsu berkata seni seramik tradisional ini lebih kepada kegunaan praktikal manakala seni seramik moden pula lebih kepada bentuk luaran yang teguh dan tersendiri.

"Ia memiliki kebebasan tidak terkongkong, di samping memberi penekanan kepada usaha artis untuk bereksperimen dalam menggunakan tanah liat dan sepuhan.

"Seni dan budaya merupakan industri yang mempunyai masa depan dan berpotensi menjana pendapatan negara yang lebih tinggi sekiranya diusahakan tanpa jemu," katanya.

Sila Studio yang terletak di Pusat Inkubator Kraftangan Balik Pulau dibuka secara percuma kepada orang ramai pada 9 pagi hingga 5 petang setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad yang memerlukan temu janji terlebih dahulu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Kolum 2 minggu yang lalu

'Mat Kilau' Dan Komedi Tanggal Pakaian

2

Refleksi 1 bulan yang lalu

Pelukis Pulau Pinang Cungkil Bakat Unik Dalam Lukisan Pisau Palet

3

Gaya 1 bulan yang lalu

Menyulam Benang, Legasi Tenun Gemilang 

4

Jelajah 2 bulan yang lalu

Stranger Things ‘Muncul’ Di Petaling Street!

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Lindungi, Pelihara Taman Negeri Setiu Wetlands Dengan Baik - Ahmad Samsuri

Jelajah 1 hari yang lalu

2 Pemuda OKU, Bermotosikal Kapcai Jelajah Thailand, Laos

Khairul Azri Zahari dan rakannya, Izzuan Ahmad, 37 melakukan kembara selama 20 hari bermula dari Kuala Lumpur sebelum menuju ke Bukit Kayu Hitam, Kedah untuk me...