Berita Terkini

12 jam yang lalu: MCMC diarah selesai isu khidmat mutu telekomunikasi menjelang Jun - Fahmi 12 jam yang lalu: 3 ADUN Warisan umum keluar parti 12 jam yang lalu: Kerajaan tambah dua mesin pengimbas laluan pejalan kaki CIQ BSI 12 jam yang lalu: Agong, Raja Permasuri Agong zahir ucapan takziah kepada keluarga mangsa gempa bumi Turkiye dan Syiria - Istana Negara 12 jam yang lalu: Beri ruang badan penguat kuasa, perundangan banteras rasuah - PM Anwar

IKUTI KAMI


KKMM Cadang Perluas Program Kesihatan Mental Di Stesen TV Swasta, Akhbar

Ia susulan program kesihatan mental yang bertujuan menyalurkan sokongan kepada rakyat dan disiarkan menerusi rancangan Selamat Pagi Malaysia terbitan Radio Televisyen Malaysia (RTM) sejak 1 Jun lepas.

Filem & TV Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jul 2021 1:14PM

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah. Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) bercadang memperluaskan program berkaitan kesihatan mental di stesen televisyen swasta dan akhbar tempatan, kata Menterinya Datuk Saifuddin Abdullah.

Ia susulan program kesihatan mental yang bertujuan menyalurkan sokongan kepada rakyat dan disiarkan menerusi rancangan Selamat Pagi Malaysia terbitan Radio Televisyen Malaysia (RTM) sejak 1 Jun lepas, mendapat perhatian antara 1.5 juta hingga 1.9 juta penonton, katanya.

Menurutnya, program berkenaan menggariskan tiga objektif iaitu meningkatkan kefahaman orang ramai mengenai kesihatan mental dan kepentingannya, mengelakkan stigma sosial terhadap individu yang berdepan masalah kesihatan mental dan memaklumkan kepada orang ramai mengenai bantuan sedia ada.

"Program kesihatan mental ini akan diteruskan di RTM namun, kita akan akan berbincang dengan stesen televisyen swasta lain sekiranya mereka berminat untuk melaksanakan program berkaitan kesihatan mental.

"Kita juga sedang melihat bagaimana program ini boleh diperluaskan dalam akhbar-akhbar menggunakan bahasa lain selain bahasa Melayu sekiranya ada keperluan," katanya.

Saifuddin berkata demikian kepada media selepas mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan Pelan Komunikasi Sokongan Kesihatan Mental dalam persekitaran COVID-19 secara dalam talian hari ini.

Pasukan Pelan Komunikasi Sokongan Kesihatan Mental diwujudkan April lepas, melibatkan pelbagai kementerian dan agensi bagi membantu individu yang terkesan akibat COVID-19.

Saifuddun berkata program kesihatan mental di RTM itu diadakan secara interaktif bagi membolehkan penonton membuat panggilan telefon untuk mendapatkan bantuan dan pertanyaan.

"Program ini mendapat sambutan kerana ia membariskan para penceramah daripada pelbagai latar belakang dan kepakaran yang berkongsi tip-tip penting dalam pengurusan kesihatan mental, tekanan psikologi, keresahan, kehilangan pekerjaan dan pengangguran, masalah komunikasi dan sosial yang dihadapi kanak-kanak dan dewasa serta tekanan di tempat kerja ketika berdepan dengan situasi semasa yang cukup genting ini," katanya.

Program itu melibatkan kerjasama antara KKMM, Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Lembaga Kaunselor Malaysia dan beberapa institusi pengajian tinggi (IPT) serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Saifuddin berkata kerajaan mengambil maklum semakin ramai rakyat Malaysia menghadapi masalah kesihatan mental dan tertekan akibat impak pandemik COVID-19 yang belum menunjukkan tanda-tanda akan reda.

"Ada yang berhadapan dengan masalah kebimbangan akibat COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kemurungan dan pengasingan sosial dan tidak kurang juga, masalah pengangguran, tekanan psikologi, keganasan rumah tangga dan kekangan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR)," katanya.

Ditanya trend penularan video dan gambar bunuh diri di media sosial, Saifuddin berkata KKMM memandang serius isu tersebut dan sedang bekerjasama dengan polis bagi memantau keadaan itu.

Menurutnya, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memaklumkan kepada penyedia perkhidmatan media sosial agar video yang dimuat naik dapat diturunkan daripada paparan.

Sementara itu, Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Unit Kesihatan Mental, Bahagian Kawalan Penyakit, KKM Dr Nurashikin Ibrahim berkata perkhidmatan secara dalam talian bantuan sokongan psikososial KKM telah diwujudkan sejak Mac 2020 untuk membantu golongan yang tertekan akibat pandemik COVID-19.

Menurutnya, terdapat peningkatan tiga kali ganda pada tahun ini berbanding 44,061 panggilan yang diterima pada tahun lepas dengan 40 peratus daripadanya melibatkan mereka yang kehilangan sumber pendapatan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Thaipusam Satu Ciri Unik Kepelbagaian Budaya Masyarakat Malaysia - PAS

2

Semasa 2 hari yang lalu

Malaysia-Singapura Rangka Kerjasama Tangani Isu Penipuan Dalam Talian

3

Semasa 2 hari yang lalu

Nusantara Punyai Potensi Besar Untuk Pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno

4

Semasa 2 hari yang lalu

Hanya 1.9 Peratus Populasi Johor Dapatkan Suntikan Dos Penggalak Kedua

Sorotan

1

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Muzik 14 jam yang lalu

Tiket Laris Bak Goreng Pisang, Penganjur Tambah Kategori Baru Konsert Kerispatih, Sammy Simorangkir

oleh Wafa Aula

Selebriti 19 jam yang lalu

HOT FM Bantu Fizi Ali Cari Jodoh Menerusi Alam Maya, Akhirnya Aisha Mazlin Sebagai Pasangannya Ditemui

Kempen yang bergelar ‘Fizi Mencari Jodoh’ ini telah pun bermula sejak 8 Januari lalu, di mana penyertaan telah dibuka tanpa mengira latar belakang.

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Selebriti 13 jam yang lalu

Jangan Terjebak Dengan Cinta Lokasi - Zed Zaidi Tegur Rakan Pelakon Supaya Tidak Terbawa-Bawa Dengan Kaedah Lakonan

Zed memberikan teguran tersebut kerana tidak mahu tindakan rakan pelakon yang terjebak dengan mainan cinta lokasi ini menimbulkan masalah kepada syarikat produk...

oleh Rubini Nagarajah

Muzik 1 hari yang lalu

Anugerah Grammy Ke-65 Masih Dibelenggu Beberapa Isu, Namun Adele, Harry Styles Dan Beyonce Bakal Menang Besar

oleh Wartawan Hiburan Getaran