Berita Terkini

1 jam yang lalu: Bekalan dadah sintetik di Timur dan Tenggara Asia pada tahap ekstrem — Laporan UNODC 1 jam yang lalu: Punggung kanak-kanak tercucuk besi pagar rumah sedalam 15 sentimeter 10 jam yang lalu: RM9.6 juta untuk baik pulih 39 klinik daif di Kelantan - Dr Zaliha 10 jam yang lalu: KPDN Labuan lumpuh sindiket seludup minyak kecil-kecilan 10 jam yang lalu: Operasi SAR kesan kanak-kanak dikhuatiri lemas di Tanjung Malim disambung esok - Bomba

IKUTI KAMI


Terima Sambutan Menggalakkan, Keputusan Permohonan Geran Industri Digital Diumumkan Julai - Fahmi Fadzil 

Geran-geran utama industri digital adalah Geran Kandungan Digital (DCG), Geran Malaysia Digital X-Port (MDXG) dan Geran Pemangkin Malaysia Digital (MDCG).

Filem & TV Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 May 2023 2:03PM

Fahmi Fadzil - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Keputusan permohonan geran-geran utama industri digital bakal diumumkan pada Julai ini, tertakluk kepada jumlah permohonan yang diterima, kata Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD).

Menurut Menterinya, Fahmi Fadzil, geran-geran utama industri digital yang dikeluarkan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), iaitu agensi di bawah KKD menerima sambutan yang menggalakkan sejak permohonannya dibuka bermula 2 Mei lalu.

Ia dibuktikan dengan penyertaan hampir 1,000 penggiat industri digital ke sesi taklimat secara maya pada 9 Mei lalu.

Geran-geran utama industri digital adalah Geran Kandungan Digital (DCG), Geran Malaysia Digital X-Port (MDXG) dan Geran Pemangkin Malaysia Digital (MDCG).

Kata Fahmi lagi, lebih 300 soalan dan maklumat berkenaan kriteria kelayakan permohonan geran telah dikemukakan penggiat industri digital yang hadir.

“Saya menggesa lebih ramai penggiat industri kreatif tempatan mengambil peluang memohon geran-geran yang disediakan bagi memanfaatkan peluang untuk kekal utuh berdaya saing dalam pasaran tempatan sekali gus menembusi pasaran global,” katanya menerusi satu kenyataan baru-baru ini.

 DCG 2023 memfokuskan kepada pembangunan industri kreatif digital dan menyediakan empat cabang geran lain iaitu geran projek mini; geran pembangunan; geran produksi; serta geran pemasaran dan pengkomersialan. - Gambar hiasan
DCG 2023 memfokuskan kepada pembangunan industri kreatif digital dan menyediakan empat cabang geran lain iaitu geran projek mini; geran pembangunan; geran produksi; serta geran pemasaran dan pengkomersialan. - Gambar hiasan

Tambah Fahmi, permohonan yang terpilih perlu menghadiri sesi pembentangan Jun ini dan keputusan permohonan dijangka diumumkan pada Julai tertakluk kepada jumlah permohonan yang diterima.

Tarikh tutup permohonan geran adalah pada 1 Jun ini dan maklumat lanjut boleh didapati di www.mdec.my/grants

Menurut kenyataan itu lagi, DCG 2023 memfokuskan kepada pembangunan industri kreatif digital dan menyediakan empat cabang geran lain iaitu geran projek mini; geran pembangunan; geran produksi; serta geran pemasaran dan pengkomersialan.

Keempat-empat geran itu bernilai antara RM150,000 dan RM2 juta adalah untuk syarikat, perusahaan, syarikat milikan tunggal atau perkongsian liabiliti terhad (LLP) yang membabitkan empat bidang kandungan digital iaitu animasi, permainan digital, komik digital dan teknologi kreatif.

“MDXG pula memberi tumpuan kepada syarikat tempatan yang membuktikan kesediaan untuk mengeksport produk, aktiviti atau perkhidmatan teknologi yang bernilai tinggi, inovatif dan mampan untuk pasaran global dengan tempoh projek maksimum selama setahun.

“MDCG memberi bantuan kepada syarikat teknologi bagi merangsang penggunaan serta pembangunan penyelesaian lestari dan inovatif selari dengan sektor-sektor yang dipromosikan oleh Malaysia Digital (MD) berteraskan teknologi 4IR dengan tempoh projek maksimum setahun," menurut kenyataan itu.

Sorotan

1

Abd Halim Bangga Jadi Anak Nelayan, Beri Kelebihan Dalam Acara Kolam Renang

2

8 Termasuk 7 Pesilat Cedera Ringan MPV Dinaiki Langgar Lori

3

Lim Kit Siang, Allahyarham Nik Abdul Aziz Terima Gelaran Tan Sri

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 17 jam yang lalu

Diserang Dan Dikecam Netizen Sejak Kebelakangan Ini, Pemilik Les Copaque Tampil Meluahkan Perasaan Di Media Sosial 

oleh Zara Sofea

Selebriti 15 jam yang lalu

Dituduh Perampas Tunang Orang - Farisha Iris Tidak Mahu Ambil Pusing Dan Tidak Peduli Kisah Silam Teman Lelakinya 

Tambah bekas peserta Big Stage musim ketiga itu lagi, dia enggan ambil peduli kisah lalu teman lelakinya itu walaupun sering menjadi bahan bualan netizen dalam...

oleh Rubini Nagarajah

Muzik 10 jam yang lalu

Bergabung Dalam Konsert - Rusty Blade, May, Babylon Dan XPDC Bakal Rocking Dan Gegarkan Persembahan 

Rusty Blade, Babylon, May dan XPDC telah digabungkan dalam konsert yang digelar Lagenda Rock Vol 1 di Megastar Sg Plaza, Kuala Lumpur pada 16 Julai ini

oleh Ellyna Ali

Muzik 20 jam yang lalu

Big Stage 2023 : COEX Dapat Markah Tercorot, Namun Terselamat Kerana Tiada Penyingkiran, Tok Ram Suruh Berlatih 100 Hari

oleh Helmi Anuar