Berita Terkini

6 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 8 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 9 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Md Nasir Ibrahim Ketua Pegawai Eksekutif FINAS Baharu Berkuat Kuasa Esok

Prof Dr Md Nasir Ibrahim dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang baharu, bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa esok (1 Nov) hingga 30 Okt 2023.

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Oct 2021 7:00PM

Prof Dr Md Nasir Ibrahim. Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Prof Dr Md Nasir Ibrahim dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang baharu, bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa esok (1 Nov) hingga 30 Okt 2023.

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) Datuk Seri Mohammad Mentek dalam kenyataan hari ini memaklumkan, pelantikan itu bagi menggantikan jawatan Dr Ahmad Idham Ahmad Nadzri yang berakhir 15 Okt lepas.

Beliau berkata Md Nasir mempunyai kelulusan Ijazah Doktor Falsafah Pendidikan Seni dari Universiti Tasmania, Australia pada 2008 serta Pasca Kedoktoran dalam bidang sama dari Universiti Sheffield Halam, United Kingdom pada 2014.

“Pengalaman luas dan ketokohan beliau dalam bidang pengurusan industri kreatif serta pembangunan polisi, tadbir urus dan pendidikan seni budaya di peringkat tempatan dan antarabangsa telah terbukti, dengan kecemerlangan menggalas tanggungjawab termasuk sebagai Timbalan Rektor Hal Ehwal Akademik di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) dan pensyarah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

“KKMM yakin kepakaran dan pengalaman luas beliau dalam bidang industri kreatif, khususnya seni budaya mampu memacu FINAS sebagai badan peneraju yang menggalak, memelihara dan menyumbang kepada kemajuan industri perfileman negara.

“Saya percaya sinergi antara beliau dan Ahli-Ahli Perbadanan FINAS akan memantapkan hala tuju, perancangan serta pelaksanaan yang lebih komprehensif bagi melonjakkan industri filem dan ekonomi kreatif di peringkat tempatan mahupun antarabangsa,” katanya. - Bernama

Isu Pada

Fenomena Doktor Malar

30 Oct 2021

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 16 jam yang lalu

RM500,000 Serta Trofi Hadiah Buat Filem Terbaik FFM31 

2

Filem & TV 3 hari yang lalu

7 Filem Tempatan, Luar Negara Tidak Lulus Tayangan

3

Filem & TV 6 hari yang lalu

Film Wallet PVOD Lancar Pawagam Atas Talian Pertama Di Malaysia

4

Filem & TV 2 minggu yang lalu

'Peringatan Mesra' Annuar Musa Untuk Penggiat Seni Belum Terima Vaksin

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Budaya 10 jam yang lalu

Bangsawan Dihidupkan Dengan Pertunjukan ‘Hikayat Si Miskin Menjadi Raja’ 

oleh Ellyna Ali

Selebriti 13 jam yang lalu

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

Selain membuat tuntutan cerai, Avaa turut membuat tuntutan lain iaitu hak penjagaan penuh anak, nafkah anak, nafkah iddah, nafkah mutaah dan tunggakan nafkah an...

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 12 jam yang lalu

Antara Khilaf Dan Kepercayaan, 'The Medium' Tawarkan Kelainan

Apabila dua tokoh dari dua negara juara filem seram bergabung, bagaimana agaknya hasilnya? Cukup hebat, jika penonton mahu menerima pembaharuan yang disajikan ‘...

oleh Ili Farhana

Filem & TV 1 hari yang lalu

Kerana Pelapis Muda, Tiara Terbuka Hati Terbit Filem Baharu 

oleh Ellyna Ali