Berita Terkini

8 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 8 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 8 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 8 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 8 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


Md Nasir Ibrahim Ketua Pegawai Eksekutif FINAS Baharu Berkuat Kuasa Esok

Prof Dr Md Nasir Ibrahim dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang baharu, bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa esok (1 Nov) hingga 30 Okt 2023.

Filem & TV Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Oct 2021 7:00PM

Prof Dr Md Nasir Ibrahim. Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Prof Dr Md Nasir Ibrahim dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang baharu, bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa esok (1 Nov) hingga 30 Okt 2023.

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) Datuk Seri Mohammad Mentek dalam kenyataan hari ini memaklumkan, pelantikan itu bagi menggantikan jawatan Dr Ahmad Idham Ahmad Nadzri yang berakhir 15 Okt lepas.

Beliau berkata Md Nasir mempunyai kelulusan Ijazah Doktor Falsafah Pendidikan Seni dari Universiti Tasmania, Australia pada 2008 serta Pasca Kedoktoran dalam bidang sama dari Universiti Sheffield Halam, United Kingdom pada 2014.

“Pengalaman luas dan ketokohan beliau dalam bidang pengurusan industri kreatif serta pembangunan polisi, tadbir urus dan pendidikan seni budaya di peringkat tempatan dan antarabangsa telah terbukti, dengan kecemerlangan menggalas tanggungjawab termasuk sebagai Timbalan Rektor Hal Ehwal Akademik di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) dan pensyarah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

“KKMM yakin kepakaran dan pengalaman luas beliau dalam bidang industri kreatif, khususnya seni budaya mampu memacu FINAS sebagai badan peneraju yang menggalak, memelihara dan menyumbang kepada kemajuan industri perfileman negara.

“Saya percaya sinergi antara beliau dan Ahli-Ahli Perbadanan FINAS akan memantapkan hala tuju, perancangan serta pelaksanaan yang lebih komprehensif bagi melonjakkan industri filem dan ekonomi kreatif di peringkat tempatan mahupun antarabangsa,” katanya. - Bernama

Isu Pada

Fenomena Doktor Malar

30 Oct 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Menara Telekomunikasi Akan Dibina Di Pulau Sipadan - Mohammad

2

Filem & TV 4 minggu yang lalu

Tidak Dapat Sokongan Wajar Daripada FINAS, Gelanggang Awesome Raja Lawak Terpaksa Tukar Lokasi 

3

Filem & TV 1 bulan yang lalu

7 Pembuat Filem Pendek Terima Dana FINAS

4

Filem & TV 2 bulan yang lalu

Beri Tumpuan Kepada Kisah Sejarah, Pastikan Industri Filem Berkembang - Wan Junaidi

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 1 hari yang lalu

Konsert Ketiga GV9 – Haida Tersingkir, Shila Amzah Juara, Nabil Sambut Ulang Tahun, Kak Lina ‘Meliar’

oleh Helmi Anuar

Budaya 1 hari yang lalu

Zubaidah Dilantik KP Baharu Istana Budaya

Zubaidah yang memulakan tugasnya hari ini berhasrat memperluaskan kerjasama dengan pelbagai tenaga kerja daripada produksi lain bagi memperkukuh industri seni d...

Selebriti 1 hari yang lalu

Sebarkan Gambar Intim Jennie Dan V, YG Entertainment Ambil Tindakan Undang-Undang

Agensi pengurusan artis itu memaklumkan mereka telah meminta supaya siasatan dijalankan pada bulan lepas berikutan kebocoran gambar peribadi artis berkenaan.

oleh Wartawan Getaran

Filem & TV 8 jam yang lalu

Black Panther Baharu Adalah Seorang Wanita? Spekulasi Ini Tarik Perhatian Ramai

oleh Helmi Anuar