Berita Terkini

3 jam yang lalu: Mangsa korban banjir Bangladesh meningkat kepada 73 orang 3 jam yang lalu: Menteri Luar Australia kelahiran Sabah, Penny Wong akan melawat Malaysia Selasa depan 3 jam yang lalu: 55,000 kesalahan pemilik benarkan pemandu tanpa lesen bawa kenderaan - JPJ 3 jam yang lalu: 4 parti tempatan sabah mahu sertai GRS - Hajiji 3 jam yang lalu: Guna fasiliti sukan di sekolah untuk anjur program KBS

IKUTI KAMI


KXP Bakal Beroperasi 5 Tahun Lagi - MB

Ekonomi Dikemaskini 10 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 02 Aug 2021 9:46PM

Muhammad Sanusi - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang sememangnya dinanti-nantikan kewujudannya oleh rakyat negeri ini sejak sekian lama, dijangka dapat disiapkan sepenuhnya dalam tempoh lima tahun lagi iaitu pada 2026.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, fasa pertama projek itu akan dimulakan dalam masa terdekat yang menelan belanja sebanyak RM6 bilion, sebelum disusuli beberapa projek berkaitan, termasuk empat infrastruktur utama antaranya Lebuh Raya Koridor Utara (NCH) melibatkan laluan antara Bandar Baharu ke Sungai Petani.

“Selain itu akses Lebuh Raya Utara Selatan di Tikam Batu akan turut dibina manakala laluan keluar masuk ke Sungai Petani sedia ada akan dinaik taraf.

“Terdapat juga cadangan penjajaran baharu landasan kereta api melalui Tasik Gelugor di Pulau Pinang, Taman Teknologi Tinggi  Kulim (KHTP) dan Sungai Petani,” katanya di sini, hari ini.

Terdahulu beliau yang juga Pengerusi KXP AirportCity Holdings Sdn Bhd (KXP AirportCity), memeterai perjanjian selaku wakil kerajaan negeri bersama sebuah syarikat swasta, Kumpulan ECK yang diwakili pengarah urusannya, Tan Sri Dr Khor Eng Chuen di Wisma Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK), di sini.

Ia bagi mewujudkan sebuah syarikat tujuan khas (SPV) yang akan bertindak sebagai pemilik serta pemaju projek KXP.

Sebanyak 80 peratus pegangan ekuiti dalam SPV itu dimiliki ECK manakala bakinya dipegang kerajaan negeri melalui KXP AirportCity yang merupakan syarikat subsidiari PKNK.

Muhammad Sanusi menambah, lapangan terbang itu akan memainkan peranan utama dalam beberapa cabang industri penerbangan serantau termasuk sebagai hab industri halal dan e-dagang di ASEAN, melibatkan produk farmasi serta pelbagai kategori kargo.

Selain itu katanya, lapangan terbang berkenaan akan menjadi hab baik pulih industri penerbangan dan pusat operasi bencana serantau berdasarkan kedudukannya di tengah-tengah rantau Asia Tenggara.

“Antara berita baik buat penduduk di negeri ini adalah KXP akan menjadi hab penerbangan haji dan umrah khususnya buat penduduk di utara semenanjung.

“Dari segi ekonomi, kerajaan negeri juga dijangka mampu menjana peningkatan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) bagi negeri Kedah yang diunjurkan 7.5 peratus berbanding 4.5 peratus pada masa ini,” katanya.

Beliau menarik perhatian, KXP dijangka menyumbang AS$281 juta (RM1.186 bilion) kepada Pendapatan Negara Kasar menjelang 2026.

“Dalam usaha kerajaan negeri meningkatkan daya ekonomi rakyat, KXP menyediakan antara 15,000 hingga 18,000 peluang pekerjaan secara langsung untuk diisi penduduk tempatan,” katanya. - Getaran 2 Ogos 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

3 Bulan Tiada Air, Penduduk Wang Perah Kembali Ke Zaman Silam

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Terkejut Lihat Bumbung Rumah Pusaka Diterbangkan Angin

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Cuba Suap Pegawai SPRM, Pemborong Getah Didenda Suku Juta

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Op Selamat 18: Polis Kedah Keluarkan Lebih 13,000 Saman

Sorotan

1

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

2

'Microsleep' Berkait Rapat Dengan Prestasi Manusia - Pakar

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Hanya 5 Peratus Daripada 200,000 Syarikat Industri Halal Miliki Sijil JAKIM

oleh Aiman Sadiq