Berita Terkini

17 minit yang lalu: Fenomena El Nino berkembang, kata pusat ramalan iklim AS 18 minit yang lalu: MIDF positif terhadap sektor pengguna susulan pemansuhan had harga ayam, telur 18 minit yang lalu: UMNO cadang kerajaan segerakan penubuhan SEGiM - Ahmad Zahid 18 minit yang lalu: Hampir 5,000 tiket aksi Harimau Malaya dan Kepulauan Solomon terjual 18 minit yang lalu: SPM 2022: 21 klien AADK lulus dalam mata pelajaran diambil

IKUTI KAMI


Sekretariat UMNO Bantu Usahawan, Peniaga Demi Perkasa Ekonomi Bumiputera

Ekonomi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 May 2023 2:43PM

Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, langkah itu dibuat bagi memastikan agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera terus diketengahkan demi melahirkan generasi usahawan yang lebih berdaya saing menerusi Malaysia Madani - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Sekretariat Hal Ehwal Industri Halal dan Keusahawanan UMNO Malaysia akan membantu sebaiknya golongan usahawan dan peniaga yang memerlukan sokongan. 

Pengerusinya, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, langkah itu dibuat bagi memastikan agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera terus diketengahkan demi melahirkan generasi usahawan yang lebih berdaya saing menerusi Malaysia Madani.

“Objektif utama penubuhan sekretariat ini untuk menyediakan wadah perjuangan parti bagi membela hal ehwal usahawan dan penggiat industri halal. 

“Tindakan ini demi memartabatkan ekonomi bangsa Melayu melalui pemerkasaan usahawan terutamanya melalui industri halal,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut beliau, sebanyak empat teras dipersetujui oleh ahli sekretariat melalui perbincangan pada mesyuarat pertama yang diadakan semalam. 

Tengku Zafrul berkata, antaranya adalah memastikan kelangsungan hidup peniaga mikro dan membantu peralihan usahawan daripada syarikat sederhana ke syarikat besar. 

“Pada masa sama, teras yang turut dipersetujui iaitu, memacu dan memecut perkembangan syarikat besar ke peringkat global serta melahirkan Technopreneur Bumiputera untuk teknologi masa hadapan.

“Ahli jawatankuasa juga bersetuju untuk menggalakkan penglibatan profesional dan usahawan berjaya daripada pelbagai latar belakang dan lapisan umur untuk turut bersama menyumbang idea serta pandangan di dalam sekretariat,” katanya. 

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul berkata, cadangan itu dipersetujui demi memastikan agenda berkenaan berjaya dilaksanakan sebaiknya oleh UMNO. 

“Kita turut adakan sesi libat urus bersama agensi terlibat secara langsung dalam industri halal dan keusahawanan pada masa terdekat bagi memenuhi kehendak industri dan juga keperluan rakyat.

“Sekretariat juga akan merangka dan melaksanakan pelbagai program yang berimpak tinggi kepada pemegang taruh,” katanya. - Getaran, 26 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Politik 1 jam yang lalu

UMNO Bukan ‘Mengkarung Politik’, Jangan Lupa Kita Pernah Dikafirkan - Ahmad Zahid

2

Politik 3 jam yang lalu

Blueprint Tanpa Tindakan Hanya Halusinasi UMNO - Hasni

3

Politik 1 hari yang lalu

Rangka Tindakan Kemajuan Melayu: UMNO Perlu Segera Anjur Kongres Melayu

4

Politik 1 hari yang lalu

Kenapa PAS Boleh, Tapi Bila UMNO Buat… - Ahmad Zahid

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi