Berita Terkini

14 minit yang lalu: Bekas pengarah urusan BNS Ahmad Ramli Mohd Nor didakwa di Mahkamah Sesyen KL atas tiga tuduhan pecah amanah berjumlah RM21 juta berhubung projek LCS 39 minit yang lalu: Kerajaan akan perkenalkan semula Akta Perkhidmatan Parlimen bagi terjemah konsep pengasingan kuasa- PM 41 minit yang lalu: Penjawat awam perlu bekerja sebagai satu Keluarga Malaysia, henti budaya silo - PM 41 minit yang lalu: Penjawat awam perlu pertahan kerajaan dari berita tidak benar - PM 3 jam yang lalu: Shaqeem Izwan raih emas dalam Boling Remaja Asia

IKUTI KAMI


MD Bakal Pacu Ekonomi Digital Negara - PM

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jul 2022 8:52PM

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (tiga, kiri) ketika hadir pada Majlis Pelancaran Malaysia Digital dan Sambutan Jubli Perak Perbadanan Ekonomi Malaysia (MDEC) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pembangunan Malaysia Digital (MD) yang berpandukan tiga prinsip utama, iaitu fleksibiliti, ketangkasan dan relevansi adalah bertujuan untuk merancakkan ekonomi digital negara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri berkata, MD menerusi projek Mangkin MD atau PEMANGKIN akan berfungsi secara holistik dalam mentransformasikan ekosistem ekonomi digital negara menerusi tiga keutamaan strategik.

“Pertama, membantu memacu adaptasi digital dalam kalangan usahawan muda, syarikat dan rakyat; kedua, menyokong syarikat teknologi tempatan untuk menjadi ‘Juara Malaysia’ berjaya di peringkat antarabangsa dan ketiga, menarik pelaburan bernilai tinggi,” katanya ketika berucap pada acara pelancaran MD dan Sambutan Jubli Perak Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa.

Pada peringkat awal, Ismail Sabri berkata, dua PEMANGKIN akan diperkenalkan, iaitu program DE Rantau dan Digital Trade.

Perdana Menteri menjelaskan, program DE Rantau bertujuan menjadikan Malaysia sebagai hab nomad digital pilihan di rantau ini melalui peningkatan penggunaan digital, mobiliti profesional digital dan aktiviti pelancongan di seluruh negara.

“Aktiviti nomad digital di dalam negara akan memberi kesan limpahan yang bukan sahaja membantu memulihkan semula sektor pelancongan yang terjejas akibat pandemik, malah bakal merancakkan aktiviti perniagaan dan ekonomi tempatan, di samping membuka peluang perkongsian pengetahuan serta pengalaman bersama komuniti setempat,” katanya.

Menurutnya, program Digital Trade pula akan memacu e-dagang dan adaptasi digital oleh perniagaan, memudahkan perdagangan merentas sempadan, selain menyokong pergerakan data antara perniagaan untuk meningkatkan kecekapan, ketepatan serta kebolehpercayaan transaksi merentas sektor dan industri.

Beliau berkata, menerusi penyertaan Malaysia dalam Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), program itu akan mempermudah jangkauan lebih luas ke pasaran global, seterusnya memberi manfaat besar kepada perniagaan tempatan khususnya perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Ismail Sabri memberitahu, bagi memastikan pelaksanaan MD lebih berkesan, Kabinet bersetuju agar Kementerian Komunikasi dan Multimedia adalah (K-KOMM) menubuhkan Jawatankuasa Koordinasi Malaysia Digital (MD-CC) untuk menyelaraskan tadbir urus dan operasinya, termasuk penganugerahan Status MD.

Seterusnya, beliau menyarankan pihak MDEC mewujudkan satu platform khusus untuk memberi peluang kepada pemain industri agar dapat mengambil bahagian secara berterusan dan memberikan maklum balas yang wajar sepanjang pelaksanaan MD.

“Saya yakin, dengan kerjasama dan muafakat pelbagai pihak, inisiatif MD ini akan dapat dilaksanakan dengan jayanya dan pihak kerajaan juga akan memberi tumpuan sepenuhnya agar ia dapat dilaksanakan dengan lancar,” katanya.

Ismail Sabri melahirkan keyakinan bahawa tadbir urus dan strategi pelaksanaan MD akan diselaraskan di peringkat tertinggi kerajaan dan pemantauan serta penambahbaikannya akan dibuat dari semasa ke semasa.

Beliau menambah, menerusi struktur tadbir urus baharu itu, MD berperanan mempercepatkan pendigitalan di seluruh negara, memangkinkan bidang pertumbuhan baharu, meningkatkan penyertaan syarikat teknologi tempatan dan menarik pelaburan berpotensi, sejajar dengan usaha merealisasikan aspirasi serta sasaran negara. - 4 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Teruskan Projek MARA Digital - Ismail Sabri

2

Semasa 20 jam yang lalu

Kuat Dan Pendamai, Itulah Ismail Sabri - Syed Saddiq

3

Sukan 1 hari yang lalu

Atlet SUKIPT Catat Rekod Kebangsaan Ditawar RM20,000

4

Semasa 6 hari yang lalu

PM Buat Laporan Polis Akaun Telegram, Signal Digodam - Pejabat Perdana Menteri

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

'Kalau Orang Lain, Pasti Mereka Akan Saman Kamu' - Ini Jawapan Azhar Sulaiman Buat Nor Azira 

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 18 jam yang lalu

Firma Penyelidikan Optimis Terhadap Prospek Ekonomi Malaysia Bagi Separuh Kedua

Karier 1 hari yang lalu

Pejan Tak Malu Usahakan Perkhidmatan Pembersihan BosBoss

Bertempat di Penaga, Pulau Pinang, operasi perkhidmatan kerja-kerja pembersihan yang mereka lakukan di sekitar Pulau Pinang ini bagaimanapun bergantung atas per...

oleh Izwan Ramlan

Ekonomi 16 jam yang lalu

Malaysia Airlines Beli 20 Pesawat A330neo