Berita Terkini

7 jam yang lalu: Pemimpin parti gabungan PN tidak sehaluan - Ahmad Maslan 7 jam yang lalu: Lebih 4,000 usahawan muda dapat manfaat program MYSTARTUP 7 jam yang lalu: Taufan Noru: Filipina siap siaga, penduduk berhampiran pantai diminta berpindah 7 jam yang lalu: DAP luluskan pindaan perlembagaan halang wakil rakyatnya lompat parti 7 jam yang lalu: NADMA minta jawatankuasa pengurusan bencana negeri, daerah diaktifkan, siap siaga di Sabah, Labuan

IKUTI KAMI


BNM Naikkan OPR 25 Mata Asas Kepada 2.00 Peratus

Ekonomi Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 May 2022 6:00PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.00 peratus pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) ketiganya tahun ini.

BNM dalam Kenyataan Dasar Monetari hari ini berkata, kadar tertinggi dan terendah koridor bagi OPR turut dinaikkan, masing-masing kepada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.

Menurut bank pusat, pembukaan semula ekonomi global yang berterusan serta keadaan pasaran pekerja yang bertambah baik terus menyokong pemulihan kegiatan ekonomi.

“Hal ini telah mengurangkan sebahagian daripada kesan konflik ketenteraan di Ukraine dan langkah-langkah pembendungan yang ketat di China.

“Tekanan inflasi telah meningkat secara mendadak disebabkan oleh kenaikan harga komoditi, rantaian bekalan yang tertekan dan keadaan permintaan yang kukuh, khususnya di Amerika Syarikat.

BNM berkata, kesannya, beberapa bank pusat dijangka membuat pelarasan pada penetapan dasar monetari mereka pada kadar yang lebih pantas bagi mengurangkan risiko inflasi.

Prospek pertumbuhan global akan terus dipengaruhi oleh perkembangan berhubung konflik di Ukraine, COVID-19, keadaan rantaian bekalan global, kejutan harga komoditi dan volatiliti pasaran kewangan.

Sementara itu, bank pusat berkata, bagi ekonomi Malaysia, penunjuk terkini menunjukkan pertumbuhan yang lebih kukuh, didorong oleh permintaan dalam negeri yang lebih mantap dalam keadaan pertumbuhan eksport yang mampan.

Pasaran pekerja terus disokong oleh kadar pengangguran yang lebih rendah, penyertaan tenaga kerja yang lebih tinggi dan prospek pendapatan yang lebih baik, katanya.

“Peralihan ke fasa endemik pada 1 April, 2022 akan memperkukuh kegiatan ekonomi, sejajar dengan pelonggaran sekatan selanjutnya dan pembukaan semula sempadan antarabangsa.

“Aktiviti dan prospek pelaburan juga bertambah baik, disokong oleh realisasi projek berbilang tahun dan prospek pertumbuhan yang positif,” katanya.

Bagaimanapun, BNM menjelaskan risiko terhadap pertumbuhan masih wujud, termasuk pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan, konflik geopolitik yang berterusan, gangguan rantaian bekalan yang bertambah teruk dan perkembangan buruk berhubung COVID-19.

Inflasi keseluruhan diunjurkan berpurata antara 2.2 peratus hingga 3.2 peratus pada 2022.

“Memandangkan peningkatan kegiatan ekonomi dalam keadaan tekanan kos yang berlarutan, inflasi asas seperti yang diukur oleh inflasi teras dijangka meningkat untuk mencatatkan purata antara 2.0 peratus hingga 3.0 peratus pada 2022.

“Bagaimanapun, tekanan harga menaik akan dibendung sebahagiannya oleh kawalan harga sedia ada dan lebihan kapasiti yang berterusan dalam ekonomi,” katanya.

Sementara itu, prospek inflasi terus dipengaruhi oleh perkembangan harga komoditi global yang berpunca terutamanya daripada konflik ketenteraan yang berterusan di Ukraine serta gangguan berkaitan bekalan yang berlanjutan, di samping langkah-langkah dasar dalam negeri mengenai harga yang ditadbir.

Sepanjang krisis COVID-19, OPR dikurangkan sebanyak 125 mata asas secara kumulatif kepada paras terendah yang belum pernah dicatatkan sebelum ini iaitu 1.75 peratus bagi memberikan sokongan terhadap ekonomi.

BNM berkata keadaan pandemik yang pertama kali berlaku sehingga memerlukan tindakan sedemikian, kini telah reda.

“Dengan pertumbuhan dalam negeri yang semakin kukuh, MPC mengambil keputusan untuk mula mengurangkan tahap akomodasi monetari.

“Pengurangan ini akan dilaksanakan secara terkawal dan beransur-ansur bagi memastikan dasar monetari kekal akomodatif untuk menyokong pertumbuhan ekonomi yang mampan dalam persekitaran harga yang stabil,” tambahnya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Jangan Naikkan OPR Sehingga Hujung Tahun, Galakkan Rakyat Sertai Koperasi

2

Politik 1 minggu yang lalu

Cari Jalan Terbaik Atasi Krisis, BNM Harus Bebas Politik

3

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Kenaikan OPR: Sudahlah Tersepit, Makin Dihimpit…

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Bank Negara Naikkan OPR Sebanyak 25 Mata Asas Kepada 2.50 Peratus

Sorotan

1

Jejak Pahlawan, 1 Lagi Gajah Putih Di Kuala Lumpur?

2

Neelofa Kongsi Foto Bilal Pakai Pelitup Muka, Tokti Komen Gebu Macam Afwa

3

Azizulhasni, Nicol David Dan Chong Wei Gamatkan Suasana Penutup SUKMA Ke-20

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Ringgit Dijangka Dalam Aliran Menurun Berbanding Dolar AS Minggu Depan

Ekonomi 13 jam yang lalu

Bajet 2023: Kerajaan Perlu Fokus Kepada Pengembangan Model Ekonomi Gig