Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 2 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 3 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 3 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Tuduhan Tidak Berasas, SC Buat Laporan Polis

Ekonomi Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 24 Apr 2022 8:35PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Satu laporan polis dibuat oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) terhadap Serba Dinamik Holdings Bhd (Serba Dinamik) kerana didakwa menuduh suruhanjaya berkenaan bertindak dengan niat jahat dan tidak mengikut prosedur dalam melaksanakan tugas.

Jurucakap SC hari ini berkata, dakwaan oleh Serba Dinamik itu amat tidak berasas dan berniat jahat, bertujuan mengelirukan orang ramai selain menimbulkan imej negatif terhadap suruhanjaya terbabit.

“Sebagai badan berkanun yang diberi mandat oleh Parlimen untuk mengawal selia pasaran modal Malaysia, SC diberi tanggungjawab untuk mengekalkan kepercayaan dan keyakinan terhadap pasaran modal.

“Tindakan penguatkuasaan SC terhadap Serba Dinamik diambil demi kepentingan awam, bagi meningkatkan integriti dan kebolehpercayaan penyata kewangan syarikat tersenarai,” katanya.

Jurucakap itu berkata, siasatan SC berhubung perkara ini telah dijalankan selaras dengan kuasa statutori dimiliki, mengikut proses dan prosedur yang telah dimantapkan.

Beliau turut menafikan tuduhan suruhanjaya berkenaan gagal menyerahkan dokumen berkaitan kes dan menjelaskan bahawa penggunaan kuasa siasatan telah dilaksanakan dengan betul serta berniat baik.

“Pegawai penyiasat, pegawai pendakwa dan timbalan pendakwa raya SC tidak pernah mengancam mana-mana kakitangan Serba Dinamik.

“Malah kenyataan yang direkodkan daripada saksi-saksi ini telah dijalankan mengikut proses yang sewajarnya dan telah diberikan kepada SC secara sukarela tanpa sebarang paksaan, ugutan atau janji,” ujarnya.

Awal April lalu, SC mengenakan kompaun berjumlah RM3 juta setiap satu ke atas Serba Dinamik Holdings Berhad (Serba Dinamik), ketua pegawai eksekutif, pengarah eksekutif, dan dua pegawai kerana mengemukakan penyata kewangan palsu kepada Bursa Malaysia.

Perkara itu berhubung angka hasil Serba Dinamik sebanyak RM6.01 bilion terkandung dalam keputusannya yang disatukan bagi suku tahun dan tahun berakhir 31 Disember 2020.

Berikutan representasi Serba Dinamik kepada Jabatan Peguam Negara, peguam negara pada 7 April lalu telah bersetuju agar kesemua pertuduhan tersebut dikenakan kompaun. - Getaran, 24 April 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Jenayah Seksual Da'i Syed Diteruskan Atau Ditarik Balik Diketahui 31 Mei

2

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Syed Zaid Letak Jawatan, Awang Adek Pengerusi Baharu SC

3

Semasa 1 bulan yang lalu

SC Terus Usaha Tingkat Kesedaran Terhadap Penipuan Pelaburan

4

Selebriti 3 bulan yang lalu

Naim Daniel Lapor Polis, Minta Penyebar Fitnah Belajar Jadi Manusia!

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Amazon Web Services Bakal Labur Jumlah Yang Besar Di Malaysia - Azmin Ali