Berita Terkini

2 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 2 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 4 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Alliance Steel Tambah Pelaburan RM5 Bilion Di Pahang

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Mar 2022 6:21PM

Wan Rosdy (tengah) menyaksikan MoU Antara Kerajaan Pahang dan Alliance Steel di sini, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Alliance Steel (M) Sdn Bhd yang juga pelabur utama di Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) menambah pelaburan bernilai RM5 bilion bagi memperbesarkan operasi kilang mereka yang terletak di Gebeng, dekat sini.

Projek pembangunan fasa kedua itu merangkumi kawasan seluas 101.2 hektar dan bakal menjadi pemangkin kepada usaha penerokaan inovasi dalam hubungan dua hala antara Malaysia dan China.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, projek itu juga dijangka menyediakan kira-kira 3,000 peluang pekerjaan baharu kepada penduduk setempat.

“Produk besi dan keluli adalah antara eksport utama negeri Pahang dan melalui projek fasa dua dilakukan Alliance Steel ini, ia dijangka dapat meningkatkan kapasiti pengeluaran keluli daripada 3.5 juta tan sebelum ini, kepada 10 juta tan setahun.

“Saya juga dimaklumkan sebanyak 3,000 peluang pekerjaan ditawarkan bagi projek berkenaan dengan 80 peratus daripadanya akan ditawarkan kepada rakyat Malaysia,” katanya selepas menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Antara Kerajaan Pahang dan Alliance Steel di sini, hari ini.

MoU itu ditandatangani Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak mewakili kerajaan Pahang, manakala Alliance Steel pula diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Steve Huijulin.

Mengulas lanjut mengenai MoU itu, Wan Rosdy memaklumkan kerajaan negeri sentiasa mencari jalan untuk menyediakan kemudahan kondusif bagi menarik lebih banyak pelaburan asing ke Pahang.

Katanya, sepanjang tahun lalu, kerajaan negeri berjaya menarik pelaburan bernilai RM10.5 bilion, dengan RM987 juta adalah pelaburan domestik manakala pelaburan asing berjumlah RM9.8 bilion.

 “Selain menyediakan prasarana yang baik, kita juga akan memastikan suasana politik kekal stabil di Pahang kerana ia sangat penting bagi meyakinkan pelabur.

“Kita berharap sasaran menarik pelaburan RM18 bilion untuk tahun ini dapat dicapai supaya ia dapat memberi limpahan manfaat kepada rakyat di negeri ini,” katanya.

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Lelaki Berpaut Pada Treler Dipercayai Pesakit Mental - Polis Pahang

2

Semasa 1 minggu yang lalu

561 Kemalangan, 10 Kematian Dalam Tempoh 5 Hari

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Pahang Tawar Sijil Profesional Pada Kakitangan Kerajaan Negeri

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Polis Tahan Lelaki Bawa Warga Asing Nekad Bolosi SJR Di LPT1

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Amazon Web Services Bakal Labur Jumlah Yang Besar Di Malaysia - Azmin Ali