Berita Terkini

3 jam yang lalu: Kerajaan Perak tunggu laporan siasatan pesawat terhempas di Ipoh 3 jam yang lalu: 4,053 pegawai kontrak ke jawatan tetap tahun ini - Khairy 3 jam yang lalu: Israel mengaku bunuh 5 kanak-kanak Palestin dalam serangan baru-baru ini - Agensi Anadolu 3 jam yang lalu: MAHB rekod 7.8 juta pergerakan penumpang pada Julai 2022 4 jam yang lalu: Cadangan tubuh suruhanjaya siasatan diraja bagi siasat isu LCS dibawa ke Kabinet esok - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Tabung Haji Umum Agihan Keuntungan 3.10 Peratus

Ekonomi Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Feb 2022 4:40PM

Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lembaga Tabung Haji (TH) mengumumkan agihan keuntungan sebanyak 3.10 peratus selepas zakat, melibatkan nilai RM2.46 bilion bagi tahun kewangan 2021.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata agihan keuntungan itu akan dimanfaatkan kira-kira 8.4 juta pendeposit TH dengan jumlah keuntungan diagih RM219 juta lebih tinggi berbanding RM2.24 bilion bagi tahun kewangan 2020.

Jelasnya agihan keuntungan itu adalah kompetitif, mengambil kira faktor kadarnya lebih tinggi daripada purata kadar deposit tetap perbankan Islam bagi tempoh 12 bulan, iaitu 2.36 peratus.

“Kadar pulangan tahun 2021 adalah berpatutan setelah mengambil kira keadaan persekitaran perniagaan dan pasaran sukuk dan saham yang mencabar pada tahun lepas.

“Kedudukan kewangan TH terus kekal kukuh dengan aset berjumlah RM88.73 bilion melebihi liabiliti berjumlah RM85.51 bilion pada 31 Dis 2021,” katanya pada Majlis Pengumuman Agihan  Keuntungan TH Tahun 2021, di Menara Tabung Haji di sini hari ini.

Idris berkata pulangan itu juga telah mengambil kira zakat yang akan dilunaskan bagi pihak pendeposit sebanyak RM107 juta.

Beliau berkata jumlah simpanan deposit yang dijamin kerajaan mencecah RM83.33 bilion iaitu jumlah tertinggi dalam sejarah TH sejak 59 tahun penubuhannya.

“Jumlah kos operasi juga menurun sebanyak empat peratus berbanding tahun 2020 hasil daripada langkah pengurusan kewangan yang berhemah,” katanya.

Turut hadir Pengerusi TH Tan Sri Azman Mokhtar dan Pengarah Urusan Kumpulan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif TH Datuk Seri Amrin Awaluddin.

Sementara itu Azman berkata nilai agihan keuntungan itu adalah berpatutan dan menepati jangkaan TH berdasarkan belanjawan institusi itu selain faktor persekitaran ekonomi.

“Selain itu, kadar itu juga mengambil kira faktor TH sebagai tabungan bakal haji untuk masa depan pendeposit,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Oktoberfest: Idris Tak Perlu Campuri Hal Ehwal Bukan Islam

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Rayuan Elaun KAFA: Saya Sendiri Jumpa Tengku Zafrul - Idris

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Lapor Kepada Pihak Berkuasa Jika Islam Dihina, Jangan Ambil Tindakan Sendiri

4

Semasa 4 minggu yang lalu

Jemaah Haji Malaysia Mula Pulang, Petugas Masih Bertungkus Lumus

Sorotan

1

LCS: Cadangan Tubuh RCI Dibawa Ke Kabinet Esok - Hishammuddin

2

Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Siber Terhadap PU Faiz 

3

Tumbuk, Toreh Muka Rakan Selepas Enggan Bayar Kos Baiki Kereta

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Malaysia Airlines Beli 20 Pesawat A330neo

Ekonomi 1 hari yang lalu

Firma Penyelidikan Optimis Terhadap Prospek Ekonomi Malaysia Bagi Separuh Kedua