Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 1 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis 1 jam yang lalu: KKM mohon peruntukan kesihatan awam ditingkatkan 5 peratus daripada KDNK 1 jam yang lalu: Johor akan sediakan peruntukan tangani banjir kilat dalam belanjawan 2023 3 jam yang lalu: Datuk Gan Boon Leong, ‘Bapa Sukan Bina Badan Negara’ meninggal dunia

IKUTI KAMI


Sekitar Kemeriahan Karnival Robotik Bangi 2022

Berjaya menarik lebih 600 peserta, Karnival Robotik Bangi 2022 mewujudkan kesedaran robotik dalam kalangan generasi muda.

Teknovasi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jul 2022 6:12PM

Karnival yang pertama kali diadakan di Bangi ini juga turut menarik perhatian Dr Ong Kian Ming (3 dari kanan) selaku Ahli Parlimen Bangi untuk hadir sebagai tetamu kehormat - Gambar ihsan Jazro

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Karnival Robotik Bangi 2022 telah berlangsung dengan jayanya serta mendapat sambutan memberangsangkan dengan merekodkan seramai 630 peserta berdaftar.

Berlangsung di Evo Mall Bangi, karnival yang dianjurkan buat julung kalinya oleh Jazro ini bertujuan untuk mewujudkan kesedaran mengenai teknologi robotik dalam kalangan remaja.

Dianggarkan kira-kira 2000 pengunjung, termasuk individu, ibu bapa, guru-guru, pelajar-pelajar sekolah dan kumpulan pelajar daripada lima buah sekolah berdekatan hadir ke karnival itu.

Karnival yang pertama kali diadakan di Bangi ini juga turut menarik perhatian Kian Ming selaku Ahli Parlimen Bangi untuk hadir sebagai tetamu kehormat.

Kian Ming berharap karnival yang mampu memberi peluang kepada kanak-kanak daripada keluarga B40 untuk belajar tentang teknologi robotik ini dapat dianjurkan lagi pada masa hadapan. 

Pengasas Bersama Jazro, Ir. Dzulfarqeish Zainuddin pula berkata, pihaknya mahu membawa kanak-kanak ini lebih dekat dengan teknologi digital melalui penglibatan aktiviti secara langsung.

“Kami jadikan proses pembelajaran lebih menyeronokkan. Pendekatan ini berkesan terhadap kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam pertandingan, bengkel dan aktiviti lain,” ujarnya.

Syarikat asal Terengganu ini sudah mula berbincang dengan sekurang-kurangnya lima rakan kongsi berpotensi di Lembah Klang untuk menganjurkan acara serupa pada masa akan datang.

“Karnival ini memberi kami inspirasi untuk terus menganjurkannya lagi bagi memupuk kesedaran mengenai robotik di kalangan remaja, termasuk daripada keluarga B40,” jelas Ir. Dzulfarqeish lagi.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Evo Mall, Fauzi Ibni Hajar berkata, melihat kepada sambutan luar biasa ini, pihanya percaya acara seperti ini harus diadakan dengan lebih kerap.

“Selaras dengan misi ‘pusat beli-belah mesra komuniti’, kami mahu memenuhi keperluan penduduk Bangi, khususnya acara pendidikan dan keluarga di premis kami,” ujarnya. 

Selain menyertai bengkel dan pertandingan robotik, peserta dan pengunjung juga dapat melihat pameran oleh D’Virtual Park, MyTutor, Petrosains, Pickiddo dan Mika. - Getaran, 28 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 bulan yang lalu

Ahli Parlimen Bangi Berkayak Bantu Mangsa Banjir Taman Sri Muda

2

Kisah Kita 1 tahun yang lalu

Monti Keopi, Rasa Antarabangsa Di Pinggir Bandar

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Selera 2 jam yang lalu

Ketahui 11 Manfaat Jus 'Wheatgrass' Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

oleh Rahayu MN

Teknovasi 25 minit yang lalu

Vivo Y35: Prestasi Sederhana Baik Dan Masih Berbaloi Untuk Dimiliki

Vivo mengeluarkan sebuah lagi barisan siri Y terbaharu mereka iaitu Y35. Mari baca ulasan Izwan Ramlan tentang prestasi dan spesifikasi model ini.

oleh Izwan Ramlan

Selera 7 jam yang lalu

Kayu Taipan Sambut Hari Kebangsaan Dengan 65 Juadah Menu Merdeka

Menu Merdeka Kayu yang merangkumi 65 jenis roti canai, mi dan tose sebagai simbol semangat sejati kepelbagaian dalam perpaduan Keluarga Malaysia.