Berita Terkini

1 jam yang lalu: 5 individu nyaris maut pokok tumbang hempap kenderaan 1 jam yang lalu: Agong nasihat umat Islam elak bazir makanan di bulan ramadan 1 jam yang lalu: MBA gesa kerajaan percepat program biodiesel B20 di seluruh negara 1 jam yang lalu: Cadangan MRSM berbayar, kos haji tumpuan Dewan Rakyat hari ini 1 jam yang lalu: Malaysia sedia bekerjasama dengan Afghanistan - PM

IKUTI KAMI


Kempen Coklat Hershey‘s Sempena Hari Wanita Sedunia Dikecam

Sempena Hari Wanita Sedunia baru-baru ini, syarikat Hershey telah menampilkan seorang transwoman yang sedang memaparkan pada coklat bar tersebut sebagai duta produk.

TARA Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 Mar 2023 1:00PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Siapa yang tidak menyukai coklat Hershey yang berasal dari Amerika Syarikat. Sejenis manisan popular yang amat digemari hampir semua peminat coklat. Hershey mengeluarkan iklan yang menampilkan aktivis aneh dan feminis iaitu Fae Johnstone untuk kempen terbaharunya bersempena dengan Hari Wanita Sedunia.

Tidak sangka bukan? Kempen promosi coklat premium ini mendapat tentangan kerana ia menampilkan seorang transwoman sebagai duta yang sedang memegang produk tersebut.

Disebabkan itu, wujud tanda pagar #BoycottHersheys yang dicipta di laman Twitter serta pelbagai respons terhadap kempen tersebut. Antaranya, kami mahu coklat, bukan propaganda kiri dan anda tidak faham transwoman bukanlah wanita.

Hershey mengeluarkan iklan yang menampilkan aktivis aneh dan feminis iaitu Fae Johnstone dalam kempennya bersama lima wanita Kanada yang dipaparkan pada bar coklat eksklusif, termasuk Johnstone.

Wanita lain dalam iklan itu melambangkan perkara yang berkaitan dengan kesaksamaan jantina, hak orang asli dan perubahan iklim.

Seorang pengguna Twitter berkata, Johnstone mempunyai ‘pandangan sombong’. Namun beberapa pengguna Twitter berpendapat bahawa wanita tersebut mempunyai hak mereka dan berkata #TransWomenAreWomen. - Getaran, 11 Mac 2023

Sumber interactive.com: https://www.marketing-interactive.com/hersheys-iwd-campaign-featuring-transwoman-leads-to-backlash

Isu Pada

Dolla Tunjuk Taring

11 Mar 2023

Sorotan

1

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

2

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

3

Batal Pengecualian Cukai: Dakwa Muhyiddin Berniat Jahat, Guan Eng Lapor Polis