Berita Terkini

11 jam yang lalu: Malaysia kecam penindasan berterusan Israel ke atas warga Palestin 11 jam yang lalu: Perincian kos Stadium Shah Alam dibuat pada hujung Feb atau Mac - MB Selangor 11 jam yang lalu: Sarawak catat hasil RM11.9 bilion bagi 2022 - Abang Johari 11 jam yang lalu: Thaipusam: Dua juta pengunjung dijangka banjiri Batu Caves, jalan ditutup 11 jam yang lalu: Cerun runtuh: Jalan Persiaran Senawang 3 ditutup sementara - JKR

IKUTI KAMI


Pegawai Keselamatan Dan Kesihatan Penuhi Impian Jadi 'Duyung'

TARA Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jan 2023 10:38AM

Nur Fathiyah daripada PADI mula berenang dan menyelam dengan kostum ikan duyung sejak lebih dua tahun lalu. - Gambar Bernama 

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Aksi lincah Nur Fathiyah Mahfuz melibaskan ekor sambil berenang dan membuat pelbagai aksi di dalam laut tidak ubah seperti watak puteri duyung Ariel dalam filem animasi The Little Mermaid.

Namun, penampilan ikan duyung berusia 37 tahun itu sedikit berbeza dengan Ariel apabila kostum yang dikenakannya mengekalkan imej Muslimah.

Selain berhijab, Pegawai Keselamatan dan Kesihatan di sebuah hospital swasta itu mengenakan pakaian renang berketebalan sesuai, tidak jarang dan ketat serta menutup keseluruhan badan, ketika melakukan aktiviti berenang dan menyelam.

“Saya mahu mengubah persepsi dan penerimaan masyarakat bahawa sesiapa sahaja boleh merealisasikan impian menjadi duyung dan menikmati keindahan dasar lautan,” katanya kepada Bernama di sini.

Mula berenang dan menyelam dengan kostum ikan duyung sejak lebih dua tahun lepas, Nur Fathiyah daripada Persatuan Jurulatih Selaman Profesional (PADI) difahamkan merupakan Jurulatih Duyung Melayu Muslimah dan berhijab pertama di rantau Asia Pasifik.

Selain melakukan aktiviti menyelam pada kedalaman sekitar 10 meter di laut tanpa menggunakan alat bantuan pernafasan dan gogal, beliau juga pernah menyertai persembahan di Shore Oceanarium Melaka bertemakan ‘Save The Ocean’ November tahun lepas, bagi mewujudkan kesedaran kepada orang ramai mengenai pemeliharaan dan pemuliharaan laut.

Nur Fathiyah (dua kiri) berhasrat membuka perniagaan berkonsepkan ‘Muslimah Mermaid’. - Gambar Bernama
Nur Fathiyah (dua kiri) berhasrat membuka perniagaan berkonsepkan ‘Muslimah Mermaid’. - Gambar Bernama

Berkongsi pengalamannya, pemegang ijazah Sarjana Muda dalam bidang Bioteknologi Persekitaran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu berkata beliau menjalani latihan dan kursus dikendalikan Pengajar Jurulatih Duyung PADI yang berpusat di Shah Alam, Selangor.

"Kami juga perlu mendapat kelayakan dan pengiktirafan sebagai Duyung Lanjutan PADI dengan menjalani latihan menyelam memakai sut renang ikan duyung sekurang-kurangnya 15 sesi selaman termasuk tiga atau lebih selaman di dalam laut pada kedalaman 10 meter," katanya. 

Anak kelahiran Pulau Pinang itu berkata beliau juga perlu menjalani kursus antaranya Tindak Balas Pertama Kecemasan (EFR) Penjagaan Utama dan Sekunder serta latihan kemahiran air seperti berenang sejauh 400 meter dan mengapungkan diri selama 10 minit, selain kemahiran di dalam air seperti cara pernafasan yang betul, ‘duck dive’ dan ‘dolphin kick’.

Menurutnya melakukan aktiviti air dengan gaya ikan duyung amat mencabar kerana seseorang itu berisiko mengalami kejang, memandangkan berenang dengan kostum ikan duyung memerlukan kedua-dua kaki bercantum menjadi satu dalam monofin dan kostum ekor.

"Aktiviti selaman di dalam laut mendedahkan ‘ikan duyung’ dengan cabaran seperti ketumpatan air, tekanan, suhu, jarak penglihatan dan arus bawah air. Risiko lemas juga ada,” katanya.

Bagaimanapun, Nur Fathiyah yang sering berkongsi pelbagai aktiviti air dengan memakai kostum ikan duyung di media sosial yakin dengan latihan kemahiran mencukupi, aktiviti menyelam dan berenang gaya ikan duyung akan menjadi satu aktiviti menyeronokkan.

Bagi membolehkan lebih ramai Muslimah menyertai aktiviti itu, Nur Fathiyah berhasrat membuka perniagaan berkonsepkan ‘Muslimah Mermaid’ yang menawarkan perkhidmatan antaranya solekan asas, fotografi di dasar laut serta jualan produk seperti pakaian renang. - Bernama

Isu Pada

'Kebangkitan' Farid Kamil

14 Jan 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Bantuan RM10 Juta Bakal Diterima Pesawah 3 Negeri Selewatnya 16 Januari

2

Muzik 4 bulan yang lalu

Band Padi Reborn Buat Konsert di Malaysia, Sambut Ulang Tahun Ke-25

3

Semasa 5 bulan yang lalu

Gabungan Kerjasama Pelbagai Pihak Kukuh Jaminan Bekalan Padi Beras Negara

4

Kisah Kita 9 bulan yang lalu

Pernah Diludah Kerana Agama, Suri Daman Terjun ke Dunia Fesyen Muslimah

Sorotan

1

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

2

Malaysia Kecam Penindasan Berterusan Israel Ke Atas Warga Palestin

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'