Berita Terkini

9 minit yang lalu: APM mohon kerajaan pertimbang 1,501 jawatan kontrak 9 minit yang lalu: GLIC, GLC berperanan realisasikan pembangunan Malaysia Madani - PM Anwar 10 minit yang lalu: Tze Yong wakil tunggal negara di Thailand Masters 11 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap seiring Malaysia Madani - Fahmi Fadzil 12 minit yang lalu: Pemain industri makanan perlu kerjasama jayakan pelaksanaan Menu Rahmah

IKUTI KAMI


Malaysia Akan Jadi Tuan Rumah New York Couture Fashion Week (CFW NY) Grand Gala 2023

Acara CFW NY merupakan  merupakan salah satu acara New York Fashion Week yang paling berprestij dan pertunjukan fesyen paling popular di dunia yang mempersembahkan satu siri pertunjukan fesyen dan fesyen mewah di New York City, Cannes, Paris dan bandar terpilih lain.

TARA Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Jan 2023 10:30AM

New York Couture Fashion Week Grand Gala 2023 akan membawakan tema ‘Menyatukan Budaya, Mempromosikan Pelancongan Melalui Fesyen' - Gambar Taylor's University

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Bukan hanya membawa nama negara ke persada antarabangsa menerusi pertunjukan fesyen, malah kini Malaysia mara ke hadapan dengan menjadi hos bagi New York Couture Fashion Week (CFW NY) Grand Gala 2023 yang bakal berlangsung di Hotel Wyndham Acmar Klang pada 25 Februari ini.

Dengan tema ‘Menyatukan Budaya, Mempromosikan Pelancongan Melalui Fesyen’, New York Couture Fashion Week Grand Gala 2023, yang julung  kali pertama diadakan di Malaysia, bakal menghimpunkan pelbagai koleksi dan rekaan untuk 2023.

Acara CFW NY ini  merupakan salah satu acara New York Fashion Week yang paling berprestij dan pertunjukan fesyen paling popular di dunia yang mempersembahkan satu siri pertunjukan fesyen dan fesyen mewah di New York City, Cannes, Paris dan bandar terpilih lain.

Tengku Datuk Dr Hishammuddin Zaizi Ibni Tengku Azman Shah Al-Haj. - Gambar Taylor's University
Tengku Datuk Dr Hishammuddin Zaizi Ibni Tengku Azman Shah Al-Haj. - Gambar Taylor's University

“New York Couture Fashion Week Grand Gala 2023 ini akan menjadi satu peluang yang besar dan luas untuk pereka dan model tempatan untuk diiktiraf di kemuncak dunia fesyen.

“Pemenang bagi malam gala ini akan dipilih peluang dengan pereka pemenang, untuk mempamerkan 6 rekaan mereka di Minggu Fesyen Couture 2024 di New York.

“Tambahan pula, model terbaik, akan dapat memintas proses tayangan dan menerima jemputan untuk menjadi model di Minggu Fesyen Couture New York 2024 atau di Anugerah GSF yang sangat berprestij, semasa Festival Filem Cannes,” kata wakil Minggu Fesyen Couture New York Asia Tenggara,  Andrew Jackson.

Andrew berkata demikian pada sidang media pelancaran New York Couture Fashion Week Grand Gala 2023 di Taylor's University Lakeside Campus, Mayamode Fashion Studio baru-baru ini.

Sementara itu, turut hadir pada sidang media, Tengku Datuk Dr Hishammuddin Zaizi Ibni Tengku Azman Shah Al-Haj, melahirkan penghargaannya susulan Malaysia telah dipilih untuk menjadi tuan rumah acara antarabangsa itu dan menjadi hab bagi industri fesyen antarabangsa di Asia Tenggara.

“Minggu Fesyen Couture ialah acara yang dipandang tinggi dalam dunia fesyen, dan saya berbangga mendengar bahawa usaha pertamanya ke Asia Tenggara adalah di negara asal saya. 

“Malaysia penuh dengan bakat, dan mempunyai peluang untuk menunjukkannya kepada dunia mewakili satu langkah besar ke arah yang betul,” kata Tengku Datuk Dr. Hishammuddin.

New York Couture Fashion Week Grand Gala 2023 bakal tampilkan rekaan dari Andres Aquino dan  pemenang anugerah fesyen di peringkat antarabangsa, dan pereka fesyen terkenal Malaysia Datuk Aaron Von Jolly dan Datuk Raymond Jolly dari Von Jolly Couture, Amanda Brown Couture dari Amanda Brown Couture. 

Acara ini juga akan memberi peluang kepada pelajar dari The Design School, Taylor's University untuk mengambil bahagian dalam New York Couture Fashion Week Grand Gala 2023 dengan  mempamerkan koleksi kreatif mereka.

Kolabrasi bersama pelajar Taylor’s University akan  menampilkan 11 model saiz tambah yang juga merupakan finalis Miss Plus World Malaysia 2022/23. Koleksi ini akan memaparkan kepositifan dan kelestarian badan melalui reka bentuk kreatif.

Kolabrasi bersama pelajar Taylor’s University akan  menampilkan 11 model saiz tambah. - Gambar Taylor's University
Kolabrasi bersama pelajar Taylor’s University akan  menampilkan 11 model saiz tambah. - Gambar Taylor's University

Minggu Fesyen Couture New York ialah salah satu acara Minggu Fesyen New York yang paling berprestij dan pertunjukan fesyen paling popular di dunia yang mempersembahkan siri pertunjukan fesyen dan fesyen mewah di New York City, Cannes, Perancis dan bandar terpilih yang lain. 

Pertunjukan termasuk pereka luar biasa dari seluruh dunia, persembahan oleh penghibur bertaraf dunia, pameran seni mewah, aksesori dan produk lain, makan malam VIP dan acara berkaitan.

Antara acara kemuncak Gala Besar Minggu Fesyen New York ialah Permaidani Merah, Kostum Kebangsaan, Pertunjukan Fesyen Eksklusif, Persembahan Muzik, Tayangan Filem Pendek, Pertabalan dan Anugerah.

Bagi, peminat fesyen yang menghadiri acara ‘New York Couture Fashion Week grand gala 2023’, boleh membeli tiket mereka di pautan tsasia.sales.ticketsearch.com/sales/salesvent/91816 . – Getaran, 14 Januari 2023 

Isu Pada

'Kebangkitan' Farid Kamil

14 Jan 2023

Berita Berkaitan

1

Gaya 6 bulan yang lalu

The Show: Fesyen Lestari Masa Hadapan Kita!

Sorotan

1

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

2

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'