Berita Terkini

56 minit yang lalu: Turkiye, Indonesia, Malaysia antara 20 pengeksport ekonomi halal terbaik 57 minit yang lalu: JPS keluar notis kesiapsiagaan banjir kilat di 3 negeri di Pulau Pinang, Perak dan Johor 57 minit yang lalu: Komponen sistem PIES disambar petir punca gangguan LRT Kelana Jaya 58 minit yang lalu: Dua lelaki termasuk warga emas cedera selepas tabung NGV meletup di Johor 59 minit yang lalu: Jenayah indeks menurun 19.3 peratus, jenayah komersial meningkat 15.3 peratus pada 2021

IKUTI KAMI


'Travelwalla' Platform Percutian Dalam Talian Pertama Di Malaysia

Hanya dengan satu klik pada butang ‘Book Online Now’, tempahan percutian sekeluarga kini boleh dinikmati oleh semua.

TARA Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Nov 2022 10:00AM

(Kiri) Ketua Serantau, Kerjasama (Partnership) Yap Lip Seng bersama Mohammed Amin dan Ketua Pegawai Teknologi, Amir Azril. - Gambar Travelwalla

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pendigitalan menjadi alternatif utama kepada semua pihak, terutamanya apabila satu dunia dilanda pendamik COVID-19.

Bukan hanya sektor pendidikan, sektor kerajaan malah sektor pelancongan negara turut mengorak langkah menjurus ke arah pendigitalan atau digitalisasi selaras dengan perubahan negara.

Hanya dengan satu klik pada butang ‘Book Online Now’, tempahan percutian sekeluarga kini boleh dinikmati oleh semua.

Selaras dengan kemajuan negara ini, Travelwalla, sebuah platform tempahan percutian dalam talian menjadi rakan percutian dalam talian (OTP) pertama di Malaysia.

Platform Travelwalla ini, mampu menjadi pencipta solusi percutian yang khusus dengan autonomi penuh sambil memperkasakan kedua-dua rakan industri dan para pengguna.

Mohammed Amin Mohammed Sidek - Gambar Travelwalla
Mohammed Amin Mohammed Sidek - Gambar Travelwalla

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Travelwalla, Mohammed Amin Mohammed Sidek, idea Travelwalla tercetus ketika negara ini masih memerangi pandemik COVID-19 ini, dan dibangunkan untuk mengolah sektor pelancongan yang matang dan sukar menerima perubahan, melalui solusi yang inovatif.

“Travelwalla dicetus untuk mendorong perubahan industri, buat para penggiat utama dalam ekosistem pelancongan dan juga konsumer. 

“Kami membayangkan solusi yang intuitif dan mudah dinilai, sambil menawarkan lebih banyak pilihan buat pengguna,” katanya.

Menurut Amin, Travelwalla merupakan pelopor trend percutian terbaharu dengan pemerkasaan kepada rakan industri pelancongan, bagi mengurangkan kebergantungan kepada laman web pihak ketiga selain menawarkan pengalaman pelancongan menarik.

Mohammed Amin dan Amir Azri - Gambar Travelwalla
Mohammed Amin dan Amir Azri - Gambar Travelwalla

Amin turut berkata, Travelwalla juga diwujudkan bagi mendorong perubahan industri dalam ekosistem pelancongan dan juga pengguna dengan menawarkan lebih banyak pilihan penempahan kepada mereka.

Tambahnya, Travelwalla telah meraih nilai kontrak lebih RM20 juta untuk hartanah yang tersenarai di laman webnya dalam tempoh beberapa minggu selepas pelancaran laman webnya, 'Jadilah Rakan'.

“Malah, ia bakal mempunyai inventori lebih 60,000 hartanah untuk pilihan pengguna yang menempah percutian mereka melalui laman sesawangnya.

“Bagi setiap tempahan yang dilengkapkan, Travelwalla menyimpan 12 peratus daripada harga jualan, sehingga jumlah yang disimpan mencapai harga langganan tahunan yang dipersetujui.

“Model ini, yang pertama dengan konsep sedemikian, akan menyaksikan penjimatan oleh hotel sebanyak 90 peratus komisen yang dibayar kepada ejen percutian dalam talian (OTA) antarabangsa," katanya.

Amir Azril - Gambar Travelwalla
Amir Azril - Gambar Travelwalla

Menurut Amin lagi, Travelwalla mewujudkan daya penggerak sambungan langsung atau ‘direct push connectivity’ dengan rantaian hotel besar dan global, selepas bersepadu dengan pengurus saluran berskala besar seperti RateGain, sebuah platform teknologi percutian ulung dan platform DHISCO Switch miliknya.

Katanya, kedua-dua teknologi membenarkan hotel yang tersenarai meluaskan jangkauan dan keberadaan dalam talian sambil mengurus harga, ketersediaan dan tempahan dengan mudah melalui aneka solusi yang dikuasakan ‘AI’ atau kecerdasan buatan.

Platform itu turut membuka jalan kepada para pengusaha hotel dan pemilik perniagaan untuk mengaut keuntungan semasa sektor pelancongan pesat berkembang, tanpa dibelenggu kadar komisyen tinggi yang dikenakan oleh syarikat-syarikat besar. – Getaran, 5 November 2022

Isu Pada

Azira Shafinaz: Kenapa 2022 Adalah Tahunnya

05 Nov 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 19 jam yang lalu

Penolakan Kerjasama BN-PH Hanya Untuk PRU-15, Bukan Selepasnya - Ahmad Zahid

2

Politik 1 hari yang lalu

Kerajaan Perpaduan Hari Ini Berubah Jadi Permuafakatan Besar Parti Politik - Asyraf Wajdi

3

Politik 2 hari yang lalu

Pemilihan Anggota Kabinet Perlu Ikut Hierarki Parti – BN

4

Selebriti 4 hari yang lalu

Anwar Ibrahim Dilantik Sebagai PM Ke-10, Fazley Yaakob Terkenang Arwah Bapa

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50