Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kemajuan projek ECRL Terengganu lebih 40 peratus 1 jam yang lalu: PRU-15 Tioman: AMANAH setuju PH beri laluan kepada calon BN 1 jam yang lalu: Kompaun lebih RM500,000 kepada pengeluar, pemborong dan peruncit ayam, telur ayam - KPDNHEP 3 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 4 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak

IKUTI KAMI


Adakah Kanak-Kanak Lebih Terdedah Kepada Jangkitan Selepas Pandemik COVID-19?

Kanak-kanak lazimnya mempunyai lapan hingga 10 jangkitan saluran pernafasan setiap tahun, terutamanya semasa zaman kanak-kanak awal dan apabila mereka mula menghadiri taska atau tadika.

TARA Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Sep 2022 6:23PM

Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sepanjang tempoh pandemik COVID-19, kanak-kanak kebanyakannya terkurung di rumah dan akibat kurang terdedah kepada bakteria dan virus ‘biasa’. Ini akan menyebabkan sistem imun kanak-kanak berkembang dengan lemah. 

Mulai Mac 2022 dan seterusnya, ketika kehidupan seolah-olah kembali normal, kanak-kanak mula menghadiri sekolah, kelas pengayaan dan aktiviti sukan semula.

Ini telah menyebabkan ramai kanak-kanak kecil jatuh sakit dengan penyakit seperti influenza, penyakit tangan-kaki-dan-mulut, dan jangkitan paru-paru. Kekerapan lawatan ke doktor yang tinggi telah membimbangkan ramai ibu bapa bahawa anak mereka mungkin mengalami gangguan sistem imun.

Mungkinkah benar bahawa kanak-kanak lebih terdedah kepada jangkitan selepas pandemik? Kanak-kanak lazimnya mempunyai 8 hingga 10 jangkitan saluran pernafasan setiap tahun, terutamanya semasa zaman kanak-kanak awal dan apabila mereka mula menghadiri taska atau tadika. 

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

Pada masa ini, tiada data saintifik menunjukkan bahawa kanak-kanak lebih terdedah kepada jangkitan selepas pandemik.

Taklimat oleh UNICEF mengenai kesan COVID-19 terhadap kanak-kanak telah menunjukkan bahawa kelaziman diet tidak sihat seperti snek-snek telah meningkat.

Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan akses mudah kepada makanan segar dan kekangan kewangan, dan mungkin membawa kepada obesiti dan kekurangan zat makanan pada kanak-kanak. 

Selain itu, gaya hidup yang tidak aktif dan kurang bersenam boleh menyumbang kepada obesiti kanak-kanak, meningkatkan kerentanan kepada jangkitan.

Satu lagi isu utama yang timbul semasa tempoh PKP adalah gangguan perkhidmatan kesihatan penting termasuk imunisasi kanak-kanak. Dalam tinjauan WHO baru-baru ini, 90 peratus  negara melaporkan gangguan pada imunisasi rutin. 

Imunisasi adalah amat penting untuk mencegah penyakit berjangkit tertentu. Selain itu, sesetengah kanak-kanak mungkin telah dijangkiti COVID-19 dan sedang mengalami sindrom 'COVID berpanjangan'. Satu lagi isu penting yang perlu diambil serius ialah kesihatan mental kanak-kanak dan penjaga mereka. 

Gambar Hiasan Pexels
Gambar Hiasan Pexels

Telah diperhatikan bahawa orang dewasa lebih terdedah kepada jangkitan apabila tertekan.

Kajian Adverse Childhood experience (ACE) menunjukkan bahawa pengalaman buruk kanak-kanak dalam kategori penderaan, cabaran rumah tangga dan pengabaian bukan sahaja dikaitkan dengan hasil kesihatan mental yang lebih teruk, tetapi juga dengan keadaan kesihatan kronik seperti diabetes, penyakit jantung, penyakit paru-paru obstruktif kronik, penyakit hati, dan kanser. 

Semua perkara yang dinyatakan di atas akan menyebabkan kanak-kanak berisiko tinggi untuk dijangkiti dan kadang kala mungkin mengalami penyakit serius yang memerlukan rawatan rapi.

Jika anda mengesyaki anak anda mengalami gangguan imun, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat profesional. Berikut adalah beberapa tanda kanak-kanak yang mengalami gangguan imun:

- Pneumonia yang kerap dan berulang, bronkitis, jangkitan sinus, jangkitan telinga, meningitis, atau jangkitan kulit

- Keradangan dan jangkitan organ dalaman

- Gangguan darah, seperti kiraan platelet rendah atau anemia

- Masalah penghadaman, seperti kekejangan, hilang selera makan, loya, dan cirit-birit

- Pertumbuhan dan perkembangan yang tertunda

- Gangguan autoimun, seperti lupus, arthritis rheumatoid, atau diabetes jenis 1

Gambar Hiasan Pexels
Gambar Hiasan Pexels

Sesetengah ibu bapa bertindak melampau untuk mewujudkan persekitaran yang steril untuk melindungi anak-anak mereka dan melarang mereka untuk bermain atau menyentuh apa-apa/sesiapa sahaja yang belum disanitasi. 

Adakah ini cara yang betul? Pada tahun-tahun awal, sistem imun kita adalah kanvas kosong. Walaupun penyakit berjangkit adalah punca yang sah untuk dibimbangkan, dan tahap kebersihan tertentu diperlukan, kanak-kanak perlu membangunkan imuniti terhadap patogen biasa. 

Terlalu melindungi kanak-kanak daripada kuman memudaratkan perkembangan mereka. Oleh itu, ia adalah mengimbangi antara persekitaran yang bersih dan bukannya persekitaran yang steril.

Sesetengah ibu bapa mungkin tertanya-tanya sama ada mencuci tangan atau sanitasi adalah cara yang lebih baik untuk mencegah penyebaran kuman.

Kajian telah menunjukkan bahawa sabun dan air lebih lengkap untuk membuang lebih banyak kuman daripada tangan seseorang berbanding cecair pembasmi kuman (hand sanitiser). Bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menggunakan hand sanitiser apabila mencuci dengan sabun bukanlah pilihan.

Gambar Hiasan Pexels
Gambar Hiasan Pexels

Suplemen vitamin juga semakin mendapat perhatian, terutamanya semasa pandemik. Secara umumnya, kanak-kanak dengan diet seimbang dan aktiviti luar akan mencapai keperluan nutrien harian.

Suplemen vitamin D hanya disyorkan kepada mereka yang tidak dapat memperoleh jumlah vitamin D yang mencukupi daripada diet mereka atau mempunyai pendedahan yang tidak mencukupi kepada cahaya matahari. 

Oleh itu, sekurang-kurangnya 400 IU (10 µg/hari) disyorkan untuk kanak-kanak dan remaja, terutamanya di kalangan bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif dan semua kanak-kanak dan remaja yang tidak terdedah kepada cahaya matahari secara rutin. Walau bagaimanapun, penjagaan perlu diambil semasa mengambil suplemen vitamin D. 

Pengambilan vitamin D harian sebanyak 2000IU atau lebih terdedah kepada ketoksikan vitamin D. Tanda-tanda dan gejala ketoksikan yang perlu diwaspadai termasuk sakit kepala, rasa logam dalam mulut, pankreatitis, loya dan muntah.

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

Untuk menghentikan trend ini, ibu bapa mesti mengambil gaya hidup yang lebih sihat, bertindak sebagai teladan kepada anak-anak mereka. Sebagai contoh, diet tiga kali sehari harus dipulihkan dan kanak-kanak harus dibenarkan menikmati sekurang-kurangnya 60 minit aktiviti fizikal setiap hari. 

Ia juga penting untuk mengurangkan masa skrin kanak-kanak dan mempunyai tabiat tidur yang rutin untuk tidur yang berkualiti. American Academy of Paediatrics telah mengesyorkan tidak lebih daripada 2 jam masa skrin untuk kanak-kanak dan remaja, dan tiada masa skrin untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. 

Adalah penting untuk menjadualkan semula semua lawatan kesihatan dan perkhidmatan penjagaan pencegahan termasuk pemeriksaan pergigian, lawatan pakar optometris, dan imunisasi yang mungkin terlepas oleh kanak-kanak.

Jangan beli antibiotik belian kaunter atau gunakan semula ubat yang tertinggal. Jika anak anda tidak sihat, anda dinasihatkan untuk mendapatkan pendapat daripada doktor keluarga anda atau pakar pediatrik.

Adalah amat penting bahawa sebagai ibu bapa, anda mewujudkan persekitaran yang bersih dan gembira untuk anak-anak anda berkembang maju, baik untuk kesihatan mental dan fizikal mereka. - Getaran, 25 September 2022

Isu Pada

Alena Murang: Ini Identiti Saya

24 Sep 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 22 jam yang lalu

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Ekonomi 5 hari yang lalu

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Jangkitan COVID-19 Termasuk Varian Omicron XBB Terkawal - Khairy

4

Semasa 1 minggu yang lalu

PRU-15: Pengundi Positif COVID-19 Perlu Lapor Dalam MySejahtera, Dapatkan Garis Panduan Mengundi

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

TARA 1 hari yang lalu

Norman Hakim Bagi Sebab Mengapa dia ‘Buat Badan’

oleh Rahayu MN

TARA 1 hari yang lalu

Jom Bersorak Riang Di Pulau Jeju, Ada Taman Tema Karakter Animasi Popular Korea Selatan

Pulau Jeju mempunyai Shinhwa Theme Park yang mempertaruhkan karakter animasi 3D popular seperti Larva, Wingcle Bear, Buck, dan Oscar. 

oleh Rahayu MN