Selain mempunyai azam baharu dan senarai perkara-perkara yang ingin dicuba, mungkin ada di antara kita yang teringin merasai makanan yang baharu.
Jadi, sempena tahun baru ini, kami ingin kongsikan lima resipi terkini olahan beberapa orang 'cef' remaja yang ingin mencipta sedikit kelainan.
Jika anda suka memasak dan bereksperimen atau ingin berjinak-jinak dengan dunia masakan, cubalah resipi-resipi di bawah ini.
Ayam ‘Sarang Burung’
(Ciptaan Jaymee Ong Miin Li, 15 tahun, SMJK Heng Ee, Pulau Pinang)
Bahan-bahan :
Kentang 50g
Lobak merah 85g
Daging ayam cincang 20g
Asparagus 80g
Epal 137g
Nasi 68g
Daung bawang 10g
Sos tiram 10ml
Minyak bijan 10ml
Kicap pekat 3ml
Tepung jagung 7g
Lada putih 7g
Penambah rasa 3g
Pati ayam 4ml
Air 150ml
Mentega 5g
Cara Penyediaan :
1. Rebuskan asparagus di dalam air.
2. Potong kentang dalam bentuk kecil dan rebuskan sehingga lembut. Kemudian, lenyekkan.
3. Hiriskan lobak merah dan masukkan bersama kentang lenyek.
4. Tunggu adunan kentang lenyek tadi mengeras sedikit (dengan memasukkan ke dalam peti ais) dan kemudian panggang di dalam ketuhar.
5. Gorengkan nasi yang belum dimasak bersama mentega dan pati ayam.
6. Setelah digoreng barulah nasi ditanak sehingga masak.
7. Kemudian ayam yang telah dicincang harus diadun dengan sos tiram dan penambah rasa.
8. Seterusnya, gorengkan ayam cincang tersebut.
9. Hiaskan dengan buah epal yang dipotong menjadi bentuk burung dan susun menjadi seperti sarang burung.
10. Akhir sekali barulah boleh dihidangkan.
Egg Roll Korea
(Ciptaan Nur Syafiqah Binti Mohd Azmi, 14 tahun, SMK Intan Perdana, Negeri Sembilan)
Bahan-bahan :
Telur 4 biji
Dada ayam 1 bahagian
Lada benggala hijau 50g
Lada benggala merah 45g
Lada benggala kuning 20g
Kubis ungu 100g
Nasi (lenyekkan) 100g
Penambah rasa 10g
Sos cili 50ml
Keju 1 keping
Lobak merah 150g
Serbuk perasa (seasoning) 10ml
Cara penyediaan
1. Adunkan ayam dengan serbuk perasa, sedikit lada hitam, lada putih, dan garam secukup rasa.
2. Gaulkan adunan sehingga rata bersama ayam.
3. Panaskan kuali dan masukkan ayam, tunggu sehingga ayam bertukar menjadi keperangan.
4. Setelah ayam masak, pindahkan ayam dan masukkan sayur.
5. Campurkan sayur dengan sedikit serbuk perasa dan penambah rasa.
6. Tunggu sehingga sayur masak, kemudian pindahkan sayur.
7. Pukul telur dengan sedikit lada hitam, lada putih, sos perasa dan penambah rasa.
8. Kemudian panaskan kuali dan masukkan telur. Letakkan sekeping keju di bahagian tengah.
9. Tanpa terbalikkan telur, pindahkan terus ke atas pinggan.
10. Letakkan nasi yang telah dilenyek bersama ayam dan sayur-sayuran tadi.
11. Gulungkan dengan berhati-hati (pastikan tangan telah dibasuh bersih menggunakan sabun) dan kemudian potongkan mengikut kesesuaian.
12. Sedia untuk dinikmati bersama sos cili.
Nasi Ulam Dan Sate Lilit Ikan Tilapia
(Ciptaan Rafidah Fitri Hamidzol, 15 tahun, SMK Syed Alwi, Perlis)
Bahan-bahan untuk sate lilit ikan tilapia :
Ikan tilapia (buang tulang dan kulit) 2 ekor
Serai Beberapa batang
Mi segera (dikisar halus untuk menggantikan tepung) 2 bungkus
Kuning telur 1 biji
Kisarkan bahan-bahan di bawah bersama-sama :
Bawang merah besar 1 biji
Bawang putih 3 biji
Lengkuas ½ inci
Bahan-bahan tumisan :
Pek sambal tumis 2 sudu kecil
Pati tom yam 1 kiub
Penambah rasa 1 sudu kecil
Gula perang 1 sudu kecil
Daun limau purut 1 helai
Santan ½ cawan
Minyak masak 2 sudu kecil
Cara-cara memasak sate :
1. Tumiskan bahan-bahan kisar dan masukkan semua bahan tumisan.
2. Masak hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik.
4. Buang tulang dan kulit ikan tilapia. Ambil isinya sahaja.
5. Kisar sedikit jika perlu.
6. Campurkan bahan-bahan tumisan bersama isi ikan tilapia.
7. Masukkan juga sebiji kuning telur dan mi segera yang telah dikisar halus.
8. Bahan-bahan ini akan digunakan untuk menggantikan tepung dan berfungsi sebagai gam.
9. Kemudian balutkan adunan pada batang serai. Sejukkan sebentar di dalam peti ais.
10. Selepas itu sate boleh dikukus, seterusnya dibakar atau boleh juga dibakar terus di atas bara api.
Bahan-bahan nasi ulam :
Nasi yang sudah disejukkan 3 mangkuk (300 g)
Ulam-ulaman (Mengikut kesesuaian):
Daun kaduk
Daun kunyit
Ulam raja
Daun selasih
Daun kesum
Daun limau purut
Daun pegaga
Daun pudina
Daun selom
Bunga kantan
Bawang merah besar 50g
Cili merah besar 20g
Bahan-bahan tumisan :
Bawang merah besar 1 labu
Bawang putih 3 biji
Lengkuas ½ inci
Pati ikan bilis 1 kiub
Penambah rasa 1 sudu kecil
Kerisik 1 sudu
Serai 1 batang
Minyak masak 2 sudu kecil
Cara-cara memasak :
1. Kisar bawang merah besar, bawang putih dan lengkuas hingga halus.
2. Tumiskan hingga layu.
3. Masukkan satu kiub pati ikan bilis, satu sudu kecil penambah rasa, satu sudu kerisik.
4. Masak hingga sedikit kering dan sejukkan.
5. Hiris halus ulam-ulaman.
6. Gaulkan nasi bersama ulam-ulaman dan bahan tumisan.
Udang Sos Padang
(Ciptaan Faaris Salihin, 13 tahun, from Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya)
Bahan-bahan :
Sos Tiram 15ml
Penambah rasa 1.5g
Sos cili 15ml
Bawang merah 25g
Bawang putih 25g
Bawang Holland 250g
Cili benggala 240g
Halia 20g
Tomato 40g
Air masak 50ml
Daun bawang 2 helai
Daun limau purut 2 helai
Udang 688g
Cara-cara memasak :
1. Gaulkan potongan tomato bersama dengan sos cili, sos tiram dan penyedap rasa.
2. Tumiskan campuran tadi bersama-sama dengan hirisan bawang merah dan bawang putih serta halia.
Cara Penyediaan Udang Sos Padang :
1. Masukkan sedikit air, kacau sehingga mendidih. Kemudian, masukkan udang.
2. Apabila air mula kering sedikit, masukkan hirisan daun bawang dan daun limau purut (dikoyak).
3. Masukkan cili benggala dan bawang Holland.
4. Masak seketika, kemudian tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Nasi Goreng Pelangi
(Ciptaan Yap Mei Wei 13 tahun SMJK Katholik, Selangor)
Bahan-bahan :
Bawang kuning 1 biji
Bawang putih 2 ulas
Beri biru 20 biji
Brokoli 8 tangkai
Dada ayam 1 ketul
Kobis ungu 4 helai
Penyedap rasa 1 sudu besar
Pes sambal tumis 1 pek
Sos tiram 1 sudu besar
Pes perencah nasi goreng kampung 1 pek
Sos tomato 2 sudu besar
Minyak 3 sudu besar
Nasi putih 2 mangkuk
Telur 3 biji
Tepung jagung 1 sudu besar
Tomato 1 biji
Terung ¼ biji
Cara penyediaan :
1. Pukul dua biji telur dengan satu sudu kecil penyedap rasa. Masukkan telur ke dalam periuk panas dan goreng sehingga warnanya kuning keperangan. Gulung dan hiris nipis-nipis.
2. Kemudian panaskan kuali dengan sedikit minyak. Taburkan pes perencah nasi goreng.
3. Gorengkan sebiji telur dengan dua mangkuk nasi sampai wangi. Biar panas di dalam periuk nasi.
4. Seterusnya, kukus brokoli dan terung selama 10 minit. Sebelum kukus, rendam terung dengan air garam atau cuka supaya warna ungunya kekal.
5. Selepas itu panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan kubis ungu, masak sehingga layu. Masukkan sedikit air dan satu sudu besar sos tiram dan gaulkan hingga rata.
6. Kemudian panaskan minyak. tumiskan bawang kuning sehingga keperangan. Masukkan pes sambal tumis dan sedikit air. Gaulkan rata. Reneh selama tiga minit.
7. Akhir sekali panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga wangi.
8. Masukkan kiub ayam yang diperap dan tumis sehingga keperangan. Masukkan tomato hiris, dua sudu besar sos tomato dan tepung jagung. Gaul rata. Reneh selama dua minit.
9. Hidangkan semua lauk ikut urutan warna pelangi termasuk beri biru.
Kelima-lima tukang masak remaja ini merupakan para pemenang Pertandingan Memasak 2021, Sekolah-Sekolah Menengah Peringkat Kebangsaan anjuran MAGGI dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia.
Selamat mencuba resipi mereka! - Getaran, 22 Januari 2022
Gambar: MAGGI