Berita Terkini

3 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 3 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 3 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 3 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 3 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


MOT Tahu Kesan Penjualan Lapangan Terbang Subang - MAHB

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 6:18PM

Risiko peralihan trafik khususnya kepada penerbangan langsung dari KLIA dijangka berlaku jika LTSAAS diswastakan. - Gambar oleh Sadiq Asyraf

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan (MOT) telah dimaklumkan bahawa penjualan Lapangan Terbang Subang kepada syarikat swasta WCT Holdings akan mengakibatkan ‘kerosakan kekal’ kepada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Kerugian itu diketengahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh dalam surat bertarikh 28 April 2021 yang dihantar kepada Ketua Setiausaha MOT, Datuk Isham Ishak.

Penjualan lapangan terbang yang juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) itu akan menjejaskan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) secara langsung sebagai hab penerbangan global.

Tegas Shukrie, KLIA akan kehilangan daya saing dengan kewujudan lapangan terbang serantau seperti Changi di Singapura dan Suvarnabhumi di Bangkok.

“Ia dapat dilihat menerusi model dibuat Singapura membabitkan (lapangan terbang) Changi-Seletar bagi segmen penerbangan yang berbeza namun saling melengkapi  ekosistem sebuah lapangan terbang yang terbaik.

“Ini harus menjadi contoh dan model bagi gabungan KLIA-LTSAAS. Ketidaksinambungan rangkaian hab mengakibatkan ketidakcekapan, pengurangan tawaran penerbangan di KLIA dan kemerosotan nilai hab KLIA,” tegas Shukrie.

Penjualan LTSAAS kepada WCT yang dipengerusikan oleh Tan Sri Desmond Lim menerima tentangan kuat dari pelbagai kesatuan pekerja MAHB.

Tiga hari lepas, gabungan kesatuan pekerja MAHB mendedahkan bahawa kerajaan masih berkeras mahu menjual LTSAAS kepada WCT Holdings.

Shukrie menarik perhatian, risiko peralihan trafik yang ketara khususnya kepada penerbangan langsung (point-to-point) dari KLIA, termasuk ke atas destinasi domestik juga dijangka berlaku jika LTSAAS diswastakan.

“Syarikat penerbangan yang berpangkalan di KLIA akan menurunkan harga tiket agar terus bertahan dan mengekalkan penumpang di dalam rangkaian perkhidmatan mereka.

“Ini akan menambah buruk lebihan kapasiti yang telah dialami sekian lama,” jelas beliau.

Penjualan lapangan terbang itu dianggarkan berpotensi mencatatkan kerugian berjumlah RM11.9 bilion, berdasarkan tempoh perjanjian konsesi LTSAAS yang hanya akan tamat pada 2069. - Getaran, 24 Jun 2021.

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Jumlah Trafik Penumpang MAHB Naik Lebih 6 Kali Ganda Pada Separuh Pertama 2022

2

Semasa 4 bulan yang lalu

MySejahtera Tidak Dijual Tapi Pindah Hak Milik Antara MKN-KKM

3

Semasa 5 bulan yang lalu

Patuhi Undang-Undang Penjualan RTK, Penalti Sehingga RM1 Juta Menanti

4

Ekonomi 8 bulan yang lalu

Kerugian Bersih MAHB Berkurangan Kepada RM182.31 Juta

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ainul Mardhiah Sudah Sedar, Masih Perlu Antibiotik - Bapa

oleh Susan Albert

Semasa 3 jam yang lalu

Polis Nafi Berlaku Pergaduhan Kaum Di Sungai Petani

Sukan 1 hari yang lalu

PM Ucap Tahniah Kepada Joe Ee

Sukan 1 hari yang lalu

Pertama Kali Beraksi Komanwel, Joe Ee Beri Kejutan Emas