Berita Terkini

2 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 2 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 2 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 2 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 3 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


MOT Tahu Kesan Penjualan Lapangan Terbang Subang - MAHB

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 6:18PM

Risiko peralihan trafik khususnya kepada penerbangan langsung dari KLIA dijangka berlaku jika LTSAAS diswastakan. - Gambar oleh Sadiq Asyraf

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan (MOT) telah dimaklumkan bahawa penjualan Lapangan Terbang Subang kepada syarikat swasta WCT Holdings akan mengakibatkan ‘kerosakan kekal’ kepada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Kerugian itu diketengahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh dalam surat bertarikh 28 April 2021 yang dihantar kepada Ketua Setiausaha MOT, Datuk Isham Ishak.

Penjualan lapangan terbang yang juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) itu akan menjejaskan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) secara langsung sebagai hab penerbangan global.

Tegas Shukrie, KLIA akan kehilangan daya saing dengan kewujudan lapangan terbang serantau seperti Changi di Singapura dan Suvarnabhumi di Bangkok.

“Ia dapat dilihat menerusi model dibuat Singapura membabitkan (lapangan terbang) Changi-Seletar bagi segmen penerbangan yang berbeza namun saling melengkapi  ekosistem sebuah lapangan terbang yang terbaik.

“Ini harus menjadi contoh dan model bagi gabungan KLIA-LTSAAS. Ketidaksinambungan rangkaian hab mengakibatkan ketidakcekapan, pengurangan tawaran penerbangan di KLIA dan kemerosotan nilai hab KLIA,” tegas Shukrie.

Penjualan LTSAAS kepada WCT yang dipengerusikan oleh Tan Sri Desmond Lim menerima tentangan kuat dari pelbagai kesatuan pekerja MAHB.

Tiga hari lepas, gabungan kesatuan pekerja MAHB mendedahkan bahawa kerajaan masih berkeras mahu menjual LTSAAS kepada WCT Holdings.

Shukrie menarik perhatian, risiko peralihan trafik yang ketara khususnya kepada penerbangan langsung (point-to-point) dari KLIA, termasuk ke atas destinasi domestik juga dijangka berlaku jika LTSAAS diswastakan.

“Syarikat penerbangan yang berpangkalan di KLIA akan menurunkan harga tiket agar terus bertahan dan mengekalkan penumpang di dalam rangkaian perkhidmatan mereka.

“Ini akan menambah buruk lebihan kapasiti yang telah dialami sekian lama,” jelas beliau.

Penjualan lapangan terbang itu dianggarkan berpotensi mencatatkan kerugian berjumlah RM11.9 bilion, berdasarkan tempoh perjanjian konsesi LTSAAS yang hanya akan tamat pada 2069. - Getaran, 24 Jun 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Isu Kerakyatan, Penjualan Mykad Akan Diperinci Ketika Lawatan di JPN

2

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Sektor Penerbangan Catat Kemajuan Selepas Negara Tarik Balik Sekatan Sempadan Pada 2022

3

Politik 3 bulan yang lalu

Surat Menteri PN Kepada Agong Bukan Tindakan ‘Makan Diri Sendiri’ - Peja

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Surat 12 Menteri PN Kepada Agong Tak Gugat Keabsahan Kerajaan - PM

Sorotan

1

Putrajaya Meterai MoU, Rangka Kerja Keselamatan Siber, Digital Dan Ekonomi Hijau Dengan Singapura

2

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

3

Kerajaan Pulangkan Wang Berkaitan 1MDB Kepada Parti Politik, Syarikat Dan Individu

Disyorkan untuk anda

Semasa 50 minit yang lalu

Pengusaha Kuih Baulu Bimbang Sukar Dapat Bekalan Sabut Jika Hujan Berterusan

Semasa 10 jam yang lalu

Sri Ram Benar-Benar Faham Tugas Media, Sentiasa Sedia Membantu

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Edar Satu Juta Al-Quran Sebagai Tindak Balas Insiden Bakar Al-Quran Di Sweden

Semasa 1 hari yang lalu

Hizbut Tahrir Tak Promosi Keganasan, Tapi Malaysia Perlu Berhati-Hati

oleh Arjun Mohanakrishnan