Berita Terkini

2 jam yang lalu: 45 peratus kawasan kebakaran di Pulau Burung belum padam - Bomba 2 jam yang lalu: KBS komited pastikan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2022, dapat dilaksanakan tahun ini 2 jam yang lalu: Singapura keluarkan panduan perjalanan ke Ukraine 2 jam yang lalu: COVID: 107 kluster kategori pendidikan direkodkan mulai 1 Januari hingga 25 Jauari lepas, libatkan 4,633 kes - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Kabinet putuskan beri semula kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Februari ini - Nancy Shukri

IKUTI KAMI


MOT Tahu Kesan Penjualan Lapangan Terbang Subang - MAHB

Semasa Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 6:18PM

Risiko peralihan trafik khususnya kepada penerbangan langsung dari KLIA dijangka berlaku jika LTSAAS diswastakan. - Gambar oleh Sadiq Asyraf

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan (MOT) telah dimaklumkan bahawa penjualan Lapangan Terbang Subang kepada syarikat swasta WCT Holdings akan mengakibatkan ‘kerosakan kekal’ kepada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

Kerugian itu diketengahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAHB, Datuk Mohd Shukrie Mohd Salleh dalam surat bertarikh 28 April 2021 yang dihantar kepada Ketua Setiausaha MOT, Datuk Isham Ishak.

Penjualan lapangan terbang yang juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) itu akan menjejaskan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) secara langsung sebagai hab penerbangan global.

Tegas Shukrie, KLIA akan kehilangan daya saing dengan kewujudan lapangan terbang serantau seperti Changi di Singapura dan Suvarnabhumi di Bangkok.

“Ia dapat dilihat menerusi model dibuat Singapura membabitkan (lapangan terbang) Changi-Seletar bagi segmen penerbangan yang berbeza namun saling melengkapi  ekosistem sebuah lapangan terbang yang terbaik.

“Ini harus menjadi contoh dan model bagi gabungan KLIA-LTSAAS. Ketidaksinambungan rangkaian hab mengakibatkan ketidakcekapan, pengurangan tawaran penerbangan di KLIA dan kemerosotan nilai hab KLIA,” tegas Shukrie.

Penjualan LTSAAS kepada WCT yang dipengerusikan oleh Tan Sri Desmond Lim menerima tentangan kuat dari pelbagai kesatuan pekerja MAHB.

Tiga hari lepas, gabungan kesatuan pekerja MAHB mendedahkan bahawa kerajaan masih berkeras mahu menjual LTSAAS kepada WCT Holdings.

Shukrie menarik perhatian, risiko peralihan trafik yang ketara khususnya kepada penerbangan langsung (point-to-point) dari KLIA, termasuk ke atas destinasi domestik juga dijangka berlaku jika LTSAAS diswastakan.

“Syarikat penerbangan yang berpangkalan di KLIA akan menurunkan harga tiket agar terus bertahan dan mengekalkan penumpang di dalam rangkaian perkhidmatan mereka.

“Ini akan menambah buruk lebihan kapasiti yang telah dialami sekian lama,” jelas beliau.

Penjualan lapangan terbang itu dianggarkan berpotensi mencatatkan kerugian berjumlah RM11.9 bilion, berdasarkan tempoh perjanjian konsesi LTSAAS yang hanya akan tamat pada 2069. - Getaran, 24 Jun 2021.

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Kerugian Bersih MAHB Berkurangan Kepada RM182.31 Juta

2

Semasa 3 bulan yang lalu

Sambung Semula Khidmat Mohd Shukrie - KESMA

3

Ekonomi 3 bulan yang lalu

POS Malaysia Sambung Semula Perkhidmatan Penghantaran Antarabangsa

4

Ekonomi 4 bulan yang lalu

KXP Sukar Catat Keuntungan - MAHB

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Remaja Alami Detik Cemas, Tangan Tersepit Mesin Pengisar Ikan

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 15 jam yang lalu

Tanah Mendap, 5 Kenderaan Rosak

Semasa 1 hari yang lalu

Penduduk Kampung Kelongkong Resah ‘Diserang’ Babi Hutan

Semasa 1 hari yang lalu

Sarawak Benarkan Jamuan Keluarga Menjelang Tahun Baharu Cina