Berita Terkini

47 minit yang lalu: Op Limau : 905 individu ditahan disyaki terlibat judi haram, rampasan wang tunai dianggar lebih RM500,000 - Bukit Aman 1 jam yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 1 jam yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 1 jam yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari

IKUTI KAMI


Parlimen Cukup Kelengkapan, Bersedia Sidang Secara Hibrid - Rashid Hasnon

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 10:12AM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Parlimen mempunyai kelengkapan yang mencukupi untuk melaksanakan persidangan Dewan Rakyat secara hibrid pada bila-bila masa, jika diperlukan.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Mohd Rashid Hasnon berkata, pihak Parlimen juga dalam proses perolehan untuk menambah bahagian teknikal lain yang diperlukan.

“Sudah pasti cukup bersedia dan kelengkapan yang ada adalah mencukupi, kita sedang melakukan penambahan bagi melaksanakannya (persidangan secara hibrid),” katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata, sehingga kini belum ada tarikh tertentu untuk Dewan Rakyat bersidang dan ia akan mengikut Peraturan Mesyuarat, yang menetapkan keperluan memberi notis 28 hari sebelum persidangan bermula.

“Kita serah kepada hemat Ketua Majlis untuk pelaksanaan berikutnya,” katanya.

Beliau berkata, pelaksanaan persidangan Parlimen secara hibrid adalah norma baharu dan tidak mustahil serta akan menjadi sejarah kepada Malaysia, ketika berdepan pandemik COVID-19.

“Ia juga adalah cabaran baharu kepada Speaker, apabila kita akan berhadapan dengan ‘monitor-monitor’ untuk melihat Ahli-ahli Parlimen,” katanya.

Mohd Rashid berkata, sekiranya berlaku persidangan Dewan Rakyat secara hibrid, terdapat beberapa peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat yang perlu dipinda, contohnya proses undian, dan semua pindaan yang diperlukan akan dimasukkan sebagai satu Senarai Tambahan (Addendum) kepada Peraturan Mesyuarat sedia ada.

“Satu contoh lagi, Parlimen melihat kepada Perlembagaan Persekutuan Perkara 62 Tatacara Parlimen.

“Pada 62(5) ada disebut Ahli-ahli yang tidak hadir di dalam sesuatu Majlis Parlimen tidaklah dibenarkan mengundi. Tetapi ia dibaca juga pada 62(1) iaitu tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan ini dan peruntukan undang-undang persekutuan, setiap Majlis Parlimen hendaklah mengawal selia tatacaranya sendiri,” katanya.

 Ditanya bilangan Ahli Parlimen yang perlu hadir secara bersemuka di Dewan Rakyat sekiranya pindaan dilakukan, Mohd Rashid berkata bilangan minimum untuk cukup korum bersidang ialah 26 Ahli Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat. 

Sebelum ini, Dewan Rakyat (dengan petua Speaker) pernah membuat ketetapan sehingga 80 maksimum (keberadaan di dalam Dewan Rakyat) tetapi jumlah sebenar dan kaedah masih diperhalusi di peringkat akhir. - Bernama

Sorotan

1

Contohi Tun M, Khairy Perlu Rasional Bila Bertindak - Penganalisis

2

Hassan Tegur Pelantikan Nurul Izzah, ‘Ia Salah Dari Segi Moral’

3

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Nurul Izzah Layak Dilantik Penasihat Ekonomi, Kewangan - PM Anwar

Politik 1 hari yang lalu

Ketika Saya Dipecat, Khairy Dan Noh Hanya Membisu - Zaid Ibrahim

oleh Aiman Sadiq

Politik 2 jam yang lalu

Hassan Tegur Pelantikan Nurul Izzah, ‘Ia Salah Dari Segi Moral’

oleh Susan Albert

Semasa 19 jam yang lalu

Perbicaraan Kes 1MDB Ditangguhkan Susulan Kematian Sri Ram