Berita Terkini

16 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 16 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 16 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 16 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 17 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


5 Daerah di Sarawak Jadi Penyumbang Terbesar Kes Positif COVID-19

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2021 7:59AM

Lebih separuh kes positif COVID-19 dikesan di 5 daerah di Sarawak pada Rabu. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUCHING - Sarawak mencatatkan 577 kes baharu positif COVID-19 semalam dengan 300 kes atau 51.99 peratus kes dikesan di lima daerah iaitu Kuching, Pakan, Bintulu, Kanowit dan Meradong.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dalam kenyataan memaklumkan daripada jumlah kes baharu itu, 297 kes merupakan saringan individu yang mempunyai kontak kepada kes positif; saringan individu dalam kluster aktif sedia ada (190 kes); lain-lain saringan di fasiliti kesihatan (55 kes) dan saringan individu bergejala di fasiliti kesihatan (35 kes).

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes COVID-19 di Sarawak ialah 61,566.

Menurut JPBN tiga lagi kematian direkodkan semalam menjadikan jumlah kematian akibat jangkitan COVID-19 meningkat kepada 392 orang.

Dalam kenyataan sama, Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak mengisytiharkan empat kluster baharu iaitu kluster Sungai Kotak (Meradong), Kluster Nanga Tada (Kanowit), Kluster Jalan Kuala Tatau (Tatau) dan Kluster Tanjong Lelengau (Pakan), masing-masing melibatkan komuniti rumah panjang.

Kluster Sungai Kotak (Meradong) melibatkan upacara pengebumian dengan 101 individu telah disaring dan 34 daripada mereka dikesan positif COVID-19 termasuk kes indeks, 25 kes didapati negatif dan 42 kes lagi masih menunggu keputusan makmal.

Kluster Nanga Tada (Kanowit) pula melibatkan upacara ‘miring’ prasambutan gawai membabitkan tiga rumah panjang.

“Sejumlah 179 individu telah disaring dengan 107 didapati positif, 70 kes negatif dan dua kes masih menunggu keputusan makmal,” menurut kenyataan itu.

Menurut JPBN, Kluster Jalan Kuala Tatau (Tatau) dan Kluster Tanjong Lelengau (Pakan), masing-masing mencatatkan 22 dan 52 kes positif merupakan kluster komuniti yang dikesan melibatkan rumah panjang akibat pergaulan sosial dan kontak rapat dalam kalangan penduduk. - Bernama

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Tuntutan ‘Waris’ Sulu: Kerajaan Terus Komited Lindungi, Pelihara Kedaulatan Negara 

oleh Sofian Baharom

Semasa 10 jam yang lalu

Malaysia-Singapura Jalin Kerjasama Atasi Kesesakan Di Tambak Johor

oleh Azril Annuar

Semasa 13 jam yang lalu

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

oleh Susan Albert

Politik 34 minit yang lalu

Contohi Tun M, Khairy Perlu Rasional Bila Bertindak - Penganalisis

oleh Aiman Sadiq