Berita Terkini

4 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM30 juta untuk Program Peningkatan Enterpris Bumiputera - PM 4 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM100 juta untuk Skim Pembiayaan Informal & Mikro - PM 5 jam yang lalu: Sapura Energy catat keuntungan bersih RM91.93 juta pada suku pertama berakhir 30 April 2022 5 jam yang lalu: Menteri Luar Australia adakan lawatan tiga hari ke Malaysia bermula Selasa 5 jam yang lalu: Presiden punyai hak mutlak gugur ahli MT UMNO yang dilantik - Tajuddin

IKUTI KAMI


PPV Sementara Di Pusat Ibadat Mudahkan Penduduk Dapatkan Vaksin COVID-19

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 13 Jun 2021 9:53PM

Dr Zaini Hussin (kanan) ketika meninjau PPV sementara bagi Daerah Kota dan Kubang Kerian di Masjid Sultan Ismail Petra, Kubang Kerian, Kota Bharu, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) membuka Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sementara di masjid, surau dan pondok bagi memudahkan penduduk kampung mendapatkan suntikan vaksin COVID-19.

Pengarah JKNK, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, PPV itu disediakan dalam tempoh lima hari bermula hari ini.

Katanya, pembukaan PPV sementara akan memudahkan masyarakat setempat untuk datang mendapatkan suntikan vaksin memandangkan PPV  komuniti berada agak jauh daripada rumah penduduk.

"Walaupun pemberian vaksin diadakan di pusat ibadat, namun ia tidak terhad kepada golongan muslim sahaja dan ia turut terbuka kepada masyarakat bukan Islam untuk mendapatkan suntikan vaksin.

"Pihak kami juga mendapat sokongan daripada penggawa dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) untuk bekerjasama bagi mengumpul nama individu yang sudah mendaftar melalui aplikasi MySejahtera," katanya selepas mengadakan tinjauan di PPV Sementara Bagi Daerah Kota dan Kubang Kerian di Masjid Sultan Ismail Petra, di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita Negeri Datuk Mumtaz Md Nawi.

Dr Zaini berkata, kerjasama yang dijalinkan ini bagi memastikan rakyat di Kelantan mendapat suntikan vaksin dengan secepat mungkin.

"Tempoh pembukaan PPV akan dilanjutkan sekiranya ia menerima sambutan. Kesedaran masyarakat Kelantan terhadap suntikan vaksin semakin baik, malah ada di antara ahli jawatankuasa masjid yang menawarkan untuk mengadakan Program Outreach Vaksinasi COVID-19 di masjid.

"Menerusi Program Outreach yang diadakan sebelum ini, ia mendapat sambutan apabila ramai datang untuk mendapatkan suntikan vaksin khususnya di Kelantan," katanya.

Beliau memberitahu, seramai 140,000 atau 11 peratus rakyat di Kelantan sudah menerima suntikan vaksin bagi dos pertama dan bekalan vaksin berkenaan diharapkan mencukupi untuk diberikan kepada individu yang berdaftar.

Menurutnya, JKNK bersama dengan kerajaan negeri, ketua jajahan dan pegawai daerah merancang mengadakan program suntikan vaksin bagi memastikan antara 70 hingga 80 peratus rakyat di Kelantan divaksinasi.

"Kita juga akan memastikan penduduk di negeri ini terutama di kawasan pedalaman mendapat suntikan vaksin sebelum musim tengkujuh iaitu selewat-lewatnya pada September kerana keadaan cuaca yang tidak menentu akan menyukarkan petugas kesihatan masuk ke kawasan berkenaan," katanya. - Getaran, 13 Jun 2021

Sorotan

1

Son Ye Jin Mengandung, Masih Sesuaikan Diri Dengan Perubahan Badan

2

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

3

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kenapa Tiada Tindakan Terhadap Penipu Bersiri? 45 Mangsa Tuntut Keadilan

oleh Isabelle Leong

Sukan 11 jam yang lalu

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

Semasa 1 hari yang lalu

Tambah Elaun Warden Solusi Jangka Pendek, Perlu Ada Penyelesaian Jangka Panjang 

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Berebut Lot Parkir, Ahli Perniagaan Dan Rakan Cedera Diserang

oleh Fitri Nizam