Berita Terkini

20 jam yang lalu: Kerajaan tidak pernah lantik mana-mana syarikat untuk mengeluarkan kad kepada individu bukan warganegara - Hamzah Zainudin 20 jam yang lalu: Polis tumpaskan sindiket penipuan kad data maklumat bukan warganegara yang didalangi presiden parti politik dari Sabah - Hamzah Zainudin 21 jam yang lalu: Malaysia antara negara catat kadar inflasi terendah iaitu kira-kira 2.8 peratus - Annuar Musa 21 jam yang lalu: MCMC diarah ambil tindakan terhadap penyebar berita tidak benar mengenai minyak masak kampit semalam - Annuar 21 jam yang lalu: Pembentukan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi tekankan aspek penguatkuasaan, tindakan secara berterusan mengenai kenaikan harga barang - Annuar Musa

IKUTI KAMI


JKNK Bercadang Buat Program Vaksinasi COVID-19 Dari Rumah Ke Rumah

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 06 Jun 2021 9:17PM

Pengarah JKNK, Datuk Dr Zaini Hussin (baju biru, mask biru) meninjau PKRC JKKN Tanjung Chat yang dibuka hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA BHARU - Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) bercadang melakukan Program Outreach Vaksinasi COVID-19 di setiap daerah bagi mempercepatkan proses vaksinasi.

Pengarah JKNK, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, ia juga untuk memperluaskan proses berkenaan di kawasan luar bandar, khususnya kampung.

Katanya, pada hari ini, JKNK mengadakan program itu di beberapa kampung di Kuala Krai.

“Jika ada keperluan, kita akan membuat program vaksinasi ini dari rumah ke rumah.

“Ia juga bergantung kepada bekalan vaksin yang kita perolehi, namun setakat ini bekalan mencukupi dan proses suntikan berjalan setiap hari,” katanya ketika ditemui di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Dewan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Kelantan (JKKN) di Tanjung Chat di sini, hari ini.

PKRC ke-15 itu dibuka pada hari ini.

Turut hadir, Pengarah PKRC Kelantan, Dr Mohd Zurairie Mohd Zubir dan Pengarah Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Datuk Dr Selasawati Ghazali.

Mengulas lanjut, Dr Zaini berkata, 144,000 individu sudah menerima dos pertama vaksin manakala lebih 55,000 lagi telah menerima dos kedua masing-masing.

Dalam perkembangan lain Dr Zaini berkata, PKRC di JKKN Tanjung Chat yang mula dibuka hari ini boleh memuatkan 200 pesakit wanita pada satu-satu masa.

Katanya, PKRC berkenaan akan menempatkan pesakit bagi kategori satu, dua dan tiga dan dibuka hasil kerjasama dengan agensi lain.

“Kita juga mengenal pasti lokasi lain bagi membuka PKRC seterusnya iaitu Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) di Bachok jika kes meningkat kepada 600 sehari.

“Buat masa ini, 15 PKRC yang ada boleh menempatkan lebih 1,800 pesakit dan ia mencukupi untuk menampung pesakit COVID-19,” katanya. - Getaran, 6 Jun 2021

Sorotan

1

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

2

Satu Malam Di Temasek, Peringatan Buat Diri Sendiri - Joe Flizzow 

3

Pemilihan Semula PKR: Hans Isaac Dahului Altimet Dengan 2 Undian

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Miliki Rekod Pecah Rumah, Mengintai Ditahan Polis

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 2 jam yang lalu

COVID-19: Dos Penggalak Tunggal CanSino Diluluskan

Semasa 2 jam yang lalu

Dua Lelaki Ditahan Cuba Sogok Pegawai Kanan Polis RM25,000

Politik 1 hari yang lalu

Sidang Nadi Rakyat Terpaksa Tukar Lokasi, Pengurusan Hotel Tak Benarkan Saat Akhir