Berita Terkini

38 minit yang lalu: Ahmad Faizal Pengerusi PN Negeri Sembilan yang baharu 39 minit yang lalu: APG 2023: Atlet para di landasan tepat capai 33 pingat emas 40 minit yang lalu: Dialog Shangri-La 3 hari bermula di Singapura 41 minit yang lalu: Aliran penumpang udara naik 45.8 peratus pada April, domestik pulih - IATA 42 minit yang lalu: GP di 10 daerah dipelawa sertai program rintis Skim Perubatan MADANI

IKUTI KAMI


PH Perlu Tukar Slogan,  'Dari Lawan Tetap Lawan' Kepada' Lawan Sekarang Kawan'

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 May 2023 9:47PM

Kira-kira 3,500 hadirin yang terdiri daripada pemimpin, perwakilan 19 parti politik yang mendukung Kerajaan Perpaduan serta penyokong kerajaan menghadiri Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL), hari ini. - Gambar oleh Azim Rahman.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Ketua Setiausaha Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail sambil berseloroh memaklumkan gabungannya akan berusaha menukar slogan ‘lawan tetap lawan’ kepada ‘dulu lawan, sekarang kawan’.

Perkara itu disuarakan oleh Menteri Dalam Negeri itu sebagai merujuk kepada ucapan Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong ketika program Bina Negara Sempena Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL), hari ini. 

“Saya tertarik dengan kata-kata Datuk Seri Wee Ka Siong yang berkata ‘dulu lawan, sekarang kawan’. Kami dalam reformasi ada juga slogan begitu, lawan tetap lawan.

“Saya bimbang, jadi sekarang kena tukar. Sekarang kita tukar ‘dulu lawan sekarang kawan, kena tambah yang itu,” katanya dalam ucapan program Malaysia Madani Sempena Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, hari ini. 

Wee Ka Siong
Wee Ka Siong

Terdahulu, Ka Siong berkata, kerajaan perlu mengutamakan rakyat dengan bersifat responsif, progresif, inklusif dan mendengar suara rakyat.

Menurut beliau, dalam mengorak langkah ke hadapan, kerajaan perlu mengutamakan rakyat, mendengar denyut nadi mereka dan merapatkan saf demi kestabilan politik.

Jelasnya, hubungan antara kaum perlu dirapatkan dalam memastikan negara kekal stabil.

“Tanpa perkara itu, negara akan menjadi huru-hara, masyarakat berpecah dan ekonomi tidak dapat berkembang sehingga memberi kesan buruk kepada rakyat.

“Kestabilan politik sangat penting untuk dibina dan dipertahankan, malah ia wajib diutamakan, terutamanya dalam mengharungi pelbagai cabaran di peringkat global yang tidak menentu ketika ini,” tegasnya.

Slogan ‘lawan tetap lawan’ mula digunakan PKR khususnya oleh Presiden parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi melawan ‘musuh’ politik.

Ia bukan ditujukan kepada rakan sealiran dengan wadah perjuangan yang sama. – Getaran, 14 Mei 2023.

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Sukan 5 jam yang lalu

Tze Yong, Jun Hao Mara Ke Suku Akhir Terbuka Thailand

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Berkenan Berangkat Bertemu Raja Jordan Raja Abdullah II

Politik 1 hari yang lalu

PAS Pulau Pinang Perlu Nyatakan Pendirian, Sokong Sanusi Atau Tidak?

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Raja Permaisuri Agong Berkenan Melawat Pameran Produk Kraf Jordan Di Amman