Berita Terkini

58 minit yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 59 minit yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 1 jam yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 1 jam yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 1 jam yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Kerajaan Digesa Perkenal Sistem Demerit, Batal Lesen AirAsia Jika Tiada Perubahan Perkhidmatan

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 May 2023 7:02AM

MTUC tidak mahu syarikat AirAsia memandang remeh isu ketidakpuasan hati pengguna - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan perlu memperkenalkan sistem demerit ke atas AirAsia, susulan beberapa isu dialami penggunanya, termasuk perkhidmatan tidak memuaskan dan kelewatan melampau penerbangan.

Mengecam isu membelenggu syarikat penerbangan itu, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menegaskan, sudah tiba masa kerajaan melaksanakan sistem berkenaan dan mengambil tindakan tegas untuk menjaga kepentingan pengguna.

Setiausaha Agung MTUC, Kamarul Baharin Mansor berkata, pengurusan AirAsia tidak boleh ‘lepas tangan’ dengan hanya menawarkan pulangan wang dan penjadualan semula penerbangan.

“AirAsia perlu membayar denda kepada pengguna untuk memperlihatkan bahawa syarikat bertanggungjawab sepenuhnya atas kelewatan penerbangan.

“Kerajaan tidak boleh menutup sebelah mata atas beberapa insiden membabitkan AirAsia. Kerap kali rungutan ke atas penerbangan ini disuarakan.

“Kerajaan perlu bertindak tegas ke atas syarikat ini demi kepentingan pengguna, termasuk membatalkan lesen jika tiada perubahan ke atas perkhidmatan,” katanya menerusi kenyataan.

Beliau berkata, MTUC mengecam penerbangan AirAsia berhubung kelewatan melampau pesawat sehingga tujuh jam.

Katanya, banyak insiden dilaporkan pengguna atas kelemahan perkhidmatan AirAsia yang menyebabkan mereka terpaksa menunggu untuk melakukan perjalanan.

Susulan kelewatan penerbangan itu, tegasnya, ia menjejaskan imej Malaysia secara keseluruhannya dan menyebabkan berlaku kenaikan kos kepada pengguna.

“Kenaikan kos ini memberikan kesan besar ke atas pengguna, terutamanya golongan pelajar dan B40,” katanya.

Kamarul Baharin berkata, pertukaran terminal secara tiba-tiba, sehingga menyebabkan pengguna terlepas penerbangan dan memerlukan pembelian tiket adalah isu perlu ditambah baik.

“MTUC menyokong penuh cadangan kerajaan Sarawak dan Sabah untuk mengadakan penerbangan sendiri bagi memberi perkhidmatan baik untuk pengguna.

“Persaingan sihat ini akan memberi pilihan kepada pengguna untuk memilih perkhidmatan,” katanya.

Selain itu, Kamarul Baharin berkata, MTUC tidak mahu syarikat AirAsia memandang remeh isu ketidakpuasan hati pengguna.

“Tingkatkan kecekapan dan berilah perkhidmatan yang baik kepada pengguna.

“Jika pengguna bertindak dan memulakan kempen memboikot AirAsia, maka kesan buruk akan menimpa kakitangan syarikat ini.

“MTUC yakin dan percaya bahawa pengurusan AirAsia mempunyai iltizam bagi meningkatkan mutu perkhidmatan,” katanya.

Banyak insiden dilaporkan pengguna atas kelemahan perkhidmatan AirAsia yang menyebabkan mereka terpaksa menunggu untuk melakukan perjalanan - Gambar Hiasan
Banyak insiden dilaporkan pengguna atas kelemahan perkhidmatan AirAsia yang menyebabkan mereka terpaksa menunggu untuk melakukan perjalanan - Gambar Hiasan

Isu membabitkan ketidakpuasan hati atau luahan kemarahan pengguna terhadap perkhidmatan AirAsia sering dilaporkan, termasuk berkaitan kelewatan, penangguhan dan penjadualan semula penerbangannya.

Terbaharu, The Vibes menerusi laporannya semalam melaporkan, beberapa penumpang pesawat AirAsia AK117 ‘tertanya-tanya’ berhubung pampasan dituntut mereka, berikutan masalah dialami semasa penerbangan Guangzhou-Kuala Lumpur pada 1 Mei lalu. 

Tidak berpuas hati dengan cara AirAsia mengendalikan situasi ketika itu, kumpulan terbabit bagaimanapun berdepan kesukaran akibat kekangan komunikasi dan progres yang perlahan dalam mendapatkan pampasan kewangan untuk kerugian, selepas penerbangan mereka berpatah balik ke Guangzhou susulan isu teknikal. 

Bercakap kepada The Vibes, wakil kumpulan itu, Bryan Ng berkata, walaupun beberapa penumpang sudah menerima bayaran balik melalui Pihak Berkuasa Penerbangan Awam China, kumpulan terbabit masih belum dihubungi AirAsia.

“Ramai penumpang tidak menerima kembali wang, terutamanya mereka yang menempah tiket melalui laman web pihak ketiga yang menjadi rakan kongsi AirAsia.

“Malah mereka yang terpaksa melepaskan penerbangan itu dengan menyambung perjalanan menaiki perkhidmatan daripada syarikat penerbangan lain, tidak diberi pampasan atas kerugian mereka,” katanya.

Justeru, Ng dan 32 penumpang lain, membuat kenyataan akhbar semalam bagi menggesa AirAsia menambah baik komunikasi dan perkhidmatan pelanggannya sekiranya berlaku kecemasan.

Kumpulan itu juga berkata, penumpang harus diberi penerangan dan ditenangkan, selain diberi pilihan jelas untuk penerbangan susulan serta bayaran balik.

Dalam kejadian itu, penumpang yang berlepas dari Guangzhou pada 10.40 malam, dimaklumkan bahawa pesawat berkenaan akan berpatah balik kerana masalah teknikal yang dikaitkan dengan keabnormalan tekanan kabin.

Ia kemudian berlegar di ruang udara China untuk membakar lebihan bahan api selama kira-kira dua jam, sebelum mendarat pada jam 1 pagi.

Penumpang menunggu di dalam pesawat untuk arahan lanjut dan hanya dihantar melalui kastam serta imigresen ke sebuah hotel pada 3 pagi.

Kemudian, pada jam 4 pagi, AirAsia menerusi teks mesej berkata, penerbangan yang dijadualkan semula adalah 9.45 pagi, tetapi tidak semua penumpang menerimanya.

Ramai di antara mereka juga teragak-agak untuk menaiki penerbangan dijadualkan semula itu, apabila mendapati ia adalah pesawat sama yang terpaksa berpatah balik sebelum ini.

Akibatnya, kira-kira 40 orang tidak menaiki pesawat itu. – Getaran, 13 Mei 2023

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Minta Perlembagaan Dipinda: Sanusi Terus Dihentam, ‘Itu Polemik Politik PN’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Umat Islam Harus Tumpah Taat Setia Kepada Agong Dalam Pertahan Keharmonian, Kestabilan Negara

Semasa 21 jam yang lalu

TMP2024: Perak Mahu Tarik Lebih Banyak Penerbangan Antarabangsa

Semasa 12 jam yang lalu

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid