Berita Terkini

4 jam yang lalu: Dakwaan rasuah OCPD: SPRM tahan 3 lagi polis 4 jam yang lalu: Kerjasama Malaysia-Indonesia mudahkan produk sijil halal tembus pasaran kedua negara 4 jam yang lalu: Malaysia di posisi baik manfaat potensi sebagai pengeluar hidrogen hijau - MOSTI 4 jam yang lalu: Lelaki disyaki dera bayi perempuan teman wanita ditahan 4 jam yang lalu: Syarikat korporat perlu melabur untuk sistem keselamatan siber - Fahmi

IKUTI KAMI


HRD Corp Siasat Kebocoran Surat MoF Mengenai Inisiatif Pasport Kemahiran

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 May 2023 9:00PM

Kebocoran surat yang ditulis oleh pegawai Kementerian Kewangan (MoF), telah menjejaskan integriti dan tadbir urus pengarah agensi itu. - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp) memulakan siasatan dalaman berhubung kebocoran surat kepada The Vibes terhadap dakwaan percanggahan dalam kontrak dan proses perolehan inisiatif Pasport Kemahiran atau Skills Passport.

Memo dalaman kepada Lembaga Pengarah HRD Corp daripada Pengerusinya, Datuk Rajasekharan Ramasamy berkata, laporan hari ini yang mengandungi maklumat berdasarkan kebocoran surat yang ditulis oleh pegawai Kementerian Kewangan (MoF), telah menjejaskan integriti dan tadbir urus pengarah agensi itu.

“Kami sedang menyiasat individu atau orang yang mengelirukan media dan memberitahu sebarang percubaan untuk mewujudkan persepsi negatif tentang pengarah, pasukan pengurusan dan semua pihak berkepentingan... yakinlah bahawa tindakan sewajarnya akan diambil terhadap pelaku sambil mengekalkan ketelusan,” demikian menurut memo yang dikongsi dengan The Vibes.

Memo itu juga menggesa Lembaga Pengarah supaya tidak membuat kenyataan atau komen kepada media, orang ramai atau institusi lain, selain meminta mereka berhati-hati dan bersikap profesional dalam mengendalikan perkara tersebut.

Selain itu, memo itu memaklumkan, nasihat Menteri Sumber Manusia dan pemegang kepentingan utama yang lain sudah diminta, dan pengarah akan sentiasa dikemas kini mengenainya.

Sementara itu, Rajasekharan, ketika dihubungi The Vibes, enggan mengulas apabila ditanya mengenai laporan tersebut dan memaklumkan kenyataan media sudahpun dikeluarkan.

Susulan penerbitan laporan itu pagi tadi, jurucakap HRD Corp dalam satu kenyataan memaklumkan, perkara berkaitan inisiatif Pasport Kemahiran telah diselesaikan di peringkat Lembaga Pengarahnya.

“Perkara yang dimaklumkan dalam surat itu telah dijawab dan diselesaikan dalam mesyuarat Lembaga Pengarah HRD Corp.

“Selain itu, kami percaya bahawa kandungan surat itu dilindungi di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 dan tidak dimaksudkan untuk kegunaan awam dan penerbitan media,” katanya.

Surat bertarikh 10 April yang dipetik dalam laporan The Vibes menyatakan kebimbangan yang dibangkitkan MoF mengenai kelulusan Lembaga Pengarah HRD Corp terhadap inisiatif Pasport Kemahiran.

Bagaimanapun, surat MoF berkata, berdasarkan minit mesyuarat lembaga pengarah HRD Corp sebelum ini, kelulusan untuk inisiatif itu tidak pernah diminta, dan apa yang telah dibentangkan hanyalah kemas kini.

Surat itu juga menyatakan kekurangan kertas kerja yang dibentangkan kepada Lembaga Pengarah untuk mendapatkan keputusan, selain memaklumkan proses pelaksanaan dan perolehan bagi projek Pasport Kemahiran tidak teratur.

Perolehan program itu dikatakan bernilai antara RM53 juta hingga RM159.47 juta setahun.

Seorang pegawai kanan di HRD Corp yang juga menganggotai Lembaga Pengarahnya, dikatakan sebagai salah seorang yang mendalangi percubaan untuk mendapatkan kelulusan bagi inisiatif Pasport Kemahiran.

Isu menyelubungi inisiatif itu terbongkar selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan pembantu yang dikaitkan dengan Menteri Sumber Manusia, V. Sivakumar baru-baru ini berhubung dakwaan rasuah melibatkan pengambilan pekerja asing.

Kenyataan Sivakumar turut diambil.

Minggu lalu, sumber memberitahu The Vibes bahawa pemberhentian lima pegawai yang dikaitkan dengan Sivakumar dilakukan di bawah arahan Ketua Setiausaha kementerian yang baru dilantik Datuk Seri Zaini Ujang, yang diberi mandat untuk membersihkan kementerian dan agensi berkaitannya. - The Vibes, 7 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Beberapa Pegawai Ditukar Dalam Pembersihan Kementerian Sumber Manusia

2

Semasa 3 minggu yang lalu

PM Meriahkan Sambutan Hari Raya Aidilfitri MOF

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Artikel Jatuhkan Reputasi, HRD Corp Desak The Vibes Mohon Maaf

4

Semasa 1 bulan yang lalu

JKPK KSj Kemuka Syor Untuk Tangani Jenayah Siber, ‘Scammer’

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sultan Selangor Berkenan Bincang Isu Kalimah Allah Dalam MKI - PM

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Aktiviti Luar Bilik Darjah Dibenarkan Semula, Tapi Perlu Kebenaran Ibu Bapa

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Kejayaan Malaysia Dalam Kes Tuntutan Sulu Tamatkan Usaha Rampasan Aset Negara - Fahmi Fadzil

Semasa 14 jam yang lalu

LCS: PAC Lawat TLDM Lumut, Mula Prosiding Sabtu Ini