Berita Terkini

59 minit yang lalu: UMNO akan teliti rayuan ahli digantung keahlian - Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: Ketua Pemuda UMNO akan bertemu dengan Ketua Pemuda PH, bincang gerak kerja PRN 1 jam yang lalu: Ahmad Zahid - PM setuju secara dasar penubuhan SEGiM 1 jam yang lalu: Perak pengeluar terbesar arowana pada 2022 - Jabatan Perikanan 3 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi

IKUTI KAMI


Penetapan Gaji Minimum Perlu Berdasarkan Pelbagai Aspek - Kesatuan Pekerja

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 May 2023 3:50PM

Pelaksanaan gaji minimum di negara ini masih sukar serta "hiruk-pikuk" dan kaedah baharu pelaksanaannya akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet bulan depan - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penetapan gaji minimum perlu dibuat berdasarkan pelbagai aspek termasuk sektor pekerjaan, kelayakan akademik, pengalaman dan kemahiran pekerja bagi memberi keadilan kepada semua pihak, menurut dua pemimpin kesatuan pekerja utama negara.

Setiausaha Agung Pertubuhan Kebangsaan Pekerja Berkemahiran Mohamad Rizan Hassan pertimbangan kelayakan akademik semata-mata tidak praktikal dan tidak adil kerana ia boleh dimanipulasi oleh majikan dengan menawarkan gaji rendah kepada pekerja yang mungkin kelayakan akademiknya rendah namun mempunyai pengalaman luas dan berkemahiran.

Bercakap kepada Bernama, beliau berkata ia juga tidak sihat untuk pasaran pekerjaan kerana ia memberi ‘isyarat’ bahawa Malaysia terkebelakang berbanding sesetengah negara dalam soal penggajian pekerja berkemahiran.

“Di Singapura, Australia dan New Zealand, pekerja yang mempunyai kemahiran tahap tiga atau empat dalam bidang automatif serta memiliki sijil profesional sebagai juruteknik automatif dianggap sebagai pakar dalam bidang itu dan diberikan gaji dua atau tiga kali ganda, berbanding di Malaysia yang memperoleh hanya RM2,700 hingga RM3,000 sebulan.

“Di Thailand dan Vietnam, siswazah kemahiran Malaysia diberi ruang untuk bekerja di negara tersebut dengan gaji tinggi dan ini kurang elok kerana akan menyebabkan pelarian intelektual secara berterusan,” katanya sebagai mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin lalu mengenai gaji minimum.

Menurut Anwar, pelaksanaan gaji minimum di negara ini masih sukar serta "hiruk-pikuk" dan kaedah baharu pelaksanaannya akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet bulan depan bagi mendapatkan penyelesaian “sekali dan untuk semua.”

Perintah gaji minimum yang dikuatkuasakan mulai 1 Mei tahun lepas adalah berkadar RM1,500 sebulan untuk semua sektor tanpa mengira wilayah bagi majikan yang menggajikan lima orang pekerja atau lebih.

Bagaimanapun, bagi majikan yang menggajikan kurang lima pekerja, pelaksanaan gaji minimum ditangguhkan dari 1 Januari lepas kepada 1 Julai depan.

Mengulas lanjut, Mohamad Rizan berkata penetapan gaji minimum tidak boleh hanya berdasarkan kepada satu kadar gaji standard kerana majikan akan berpegang kepada standard berkenaan dalam menawarkan upah kepada pekerja.

“Dalam melaksanakannya, kerajaan juga tidak boleh memberikan pengecualian kepada mana-mana pihak kerana perkembangan itu adalah satu bentuk diskriminasi kepada pekerja lain ketika semua pihak sama-sama merasai kos sara hidup yang semakin tinggi. 

“Jika dihapuskan langsung (gaji minimum) pula, ia juga tidak boleh kerana kerajaan akan mempunyai kesukaran untuk mengawal industri khususnya berkaitan pembangunan sumber manusia.

“Kita khuatir, kalau tiada gaji minimum, industri akan lebih tidak bersifat rasional dalam penentuan gaji, yang akhirnya merugikan lagi tenaga kerja,” katanya.

Bagi Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Mohd Effendy Abdul Ghani pula, penetapan gaji minimum harus bersifat progresif bagi mengimbangi keperluan dan keadaan kos sara hidup masyarakat yang semakin meningkat hari ini.

Beliau berharap gaji minimum itu mengambil kira pengalaman, kemahiran dan sektor diceburi pekerja, selain mencadangkan supaya gaji minimum dikaji secara berkala, sekurang-kurangnya setahun sekali bagi memastikan gaji yang diterima dalam pasaran pekerjaan relevan, mengikut keadaan ekonomi semasa.

“Ini yang perlu dilihat secara holistik selain pemantauan penguatkuasaan diteruskan terhadap pematuhan majikan kerana dalam pelaksanaan gaji minimum RM1,200 sebelum ini, ada majikan didapati memotong elaun pekerja untuk dimasukkan dalam gaji pokok.

“...tetapi MTUC menentang keras kerana ia tidak menepati atau telah melanggar perintah gaji minimum itu sendiri, mana-mana majikan tidak boleh memasukkan mana-mana elaun ke dalam gaji pokok untuk dapatkan gaji minimum,” katanya.

Beliau berkata selain penguatkuasaan, usaha untuk meningkatkan kesedaran majikan dan pekerja berhubung perintah gaji minimum juga penting kerana tidak ramai pekerja mengambil tahu tentang hak melalui perkara yang termaktub dalam Akta Kerja 1955 bagi melindungi mereka. - Bernama

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Tuntutan Palsu Azlan Man Di Kangar Dibicara Bersama Kes Amla Di Mahkamah Kuala Lumpur

Semasa 1 hari yang lalu

Penyelewengan Dana Negara RM2.3 Bilion: SPRM Giat Kumpul Maklumat, Beku 192 Akaun

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Pengalaman Peribadi Tak Boleh Atasi Kepentingan Rakyat Dan Negara - PM

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perpaduan Terima Sokongan Padu Najib - Zahid 

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain