Berita Terkini

3 minit yang lalu: Anwar hadiri Perhimpunan Agung UMNO 5 minit yang lalu: KPDN rampas barangan berjenama tiruan di Butterworth 6 minit yang lalu: MBI, Petronas Gas meterai MoU bangun loji jana kuasa hidro mini, selenggara terminal 7 minit yang lalu: Lelaki kasari pemandu wanita dipenjara seminggu 8 minit yang lalu: Bekas mufti Perlis meninggal dunia

IKUTI KAMI


Hentikan Penggunaan Sirap Batuk Guaifenesin Syrup, Berbahaya Kepada Kesihatan - KKM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 May 2023 7:06PM

Ubat batuk Guaifenesin Syrup TG Syrup - Gambar dari Twitter @KKMPutrajaya

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengguna sirap ubat batuk Guaifenesin Syrup TG Syrup yang dikilangkan oleh QP Pharmachem Ltd. (Punjab, India) diminta agar segera berhenti berbuat demikian.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata, sirap berkenaan dikesan mengandungi diethylene glycol (DEG) dan ethylene glycol (EG) melebihi had dibenarkan.

Menurut beliau, Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil maklum amaran yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 25 April 2023 mengenai sirap ubat batuk tercemar.

“Semakan ke atas pangkalan data produk berdaftar Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), KKM mendapati bahawa produk tersebut tidak berdaftar di Malaysia,” katanya hari ini.

Dr Muhammad Radzi berkata, pengambilan produk sirap ubat batuk yang tercemar dengan DEG dan EG adalah toksik kepada manusia.

“Ia boleh memberikan kesan seperti sakit pada bahagian abdomen, muntah, cirit-birit, kesukaran untuk membuang air kecil, sakit kepala, perubahan pada keadaan mental dan kecederaan yang teruk pada buah pinggang,” katanya.

Tegas beliau, penggunaan produk yang tercemar itu tidak selamat untuk digunakan terutamanya di kalangan kanak-kanak kerana ia boleh menyebabkan kesan yang serius atau kematian.

“Meskipun produk ini tidak berdaftar di Malaysia, KKM ingin menasihati orang awam yang berkemungkinan menggunakan atau mengetahui sesiapa yang sedang menggunakan produk ini untuk segera menghentikan penggunaannya.

“Mereka juga perlu mendapatkan nasihat daripada ahli profesional keshatan, terutama jika mengalami sebarang kesan sampingan atau kesan advers,” katanya.

Jelas Dr Muhammad Radzi, orang awam yang mempunyai sebarang maklumat berhubung penjualan produk tidak berdaftar di pasaran boleh membuat aduan melalui portal Sistem Pengurusan Aduan Agensi Awam (SisPAA) di http://moh.spab.gov.my.

“Mereka juga boleh membuat laporan di Cawangan Penguatkuasaan Farmasi yang berdekatan atau menghubungi talian 03-78413200 untuk membolehkan tindakan sewajarnya diambil oleh KKM,” katanya. 

Orang awam tambah beliau, turut digalakkan membuat aduan sekiranya terdapat keraguan tentang kualiti dan keselamatan produk yang digunakan.

“KKM sentiasa menjalankan pemantauan secara berterusan bagi memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan teriamin serta akan memaklumkan perkembangan kepada orang ramai dari semasa ke semasa,” katanya. - Getaran, 1 Mei 2023

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Kerjasama Malaysia-Indonesia Mudahkan Produk Sijil Halal Tembus Pasaran Kedua Negara

Semasa 5 jam yang lalu

10 Tembok Perlu Diruntuh Pastikan Keberkesanan Slogan 'Segulai Sejalai'

Semasa 5 jam yang lalu

MB Johor, Anthony Anggap Jocelyn Biadap, ‘Masih Lagi Nak Menegakkan Benang Basah’

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

SPM 2022: 10,109 Calon Peroleh Semua A, GPN 4.74

oleh Aiman Sadiq