Berita Terkini

2 jam yang lalu: OECD turunkan unjuran pertumbuhan global, beri amaran kemelesetan di Eropah 2 jam yang lalu: Shafee nafi Najib terima layanan istimewa 2 jam yang lalu: NGO gesa kerajaan Laos bantu selamatkan rakyat Malaysia jadi mangsa sindiket penipuan 2 jam yang lalu: Air pasang besar: Orang ramai dinasihat elak pantai sekitar Kuala Langat 3 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan tolak permohonan kebenaran merayu penduduk Orang Asli

IKUTI KAMI


Hari Terakhir Bazar Ramadan, Peniaga Pasrah

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 07 May 2021 8:35PM

Ini merupakan hari terakhir bazar Ramadan beroperasi di kawasan yang terlibat dengan PKP di Selangor. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Para peniaga Bazar Ramadan di Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) pasrah dengan arahan penutupan perniagaan Bazar Ramadan yang bermula esok susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sini yang juga meliputi enam daerah lain di Selangor.

Tinjauan Bernama mendapati masih ramai pengunjung hadir dan beratur panjang untuk membeli juadah berbuka puasa di kompleks tersebut dengan kebanyakan peniaga telah merancang untuk menjual barangan harga juadah makanan mereka dengan harga lelong kira-kira 10 minit sebelum masuk waktu maghrib dan kemudiannya menyedekahkan baki jualan makanan. 

Seorang peniaga Harziani Samani, 35, yang menjual nasi tomato ayam percik berkata harga biasa sebungkus adalah RM7 dan jika dilelong ia berharga RM5 sepeket dan tidak mengenakan bayaran bagi nasi tomato.

“Kami berasa sedih sebab tidak dapat meniaga sampai hujung Ramadan namun bersyukur kerana penjualan kami agak memberangsangkan berbanding peniaga yang lain yang setakat ini ada yang belum mendapat balik modal perniagaan mereka,” katanya kepada Bernama.

Seorang peniaga ayam bakar perap, Harris Baharom, 45, beliau berkata dia pada mulanya tidak bersetuju dengan pelaksanaan semula PKP namun selepas melihat angka kes jangkitan harian COVID-19 yang semakin tinggi, bagi beliau adalah lebih baik mencegah daripada merawat.

“Ramai tidak ikut  prosedur operasi standard (SOP), kadang-kadang beratur pun tidak ada jarak, maka lebih elok batalkan Bazar Ramadan,” katanya.

“Lepas ini perancangan saya hanya akan duduk di rumah lepas Bazar Ramadan ditutup, Hari Raya pun tidak dapat ke mana-mana kerana PKP, tetapi tidak mengapa Hari Raya jika tidak begitu meriah selama satu atau dua tahun, sekurang-kurangnya tidak teruk seperti di India.. masih bersyukur,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Shafee Nafi Najib Terima Layanan Istimewa

2

Ulama Yusuf Al-Qaradawi Meninggal Dunia

3

2 Beranak Maut Kemalangan Motosikal Selepas Langgar Ayam Hutan

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Turun 2 Hari Berturut-Turut Bawah 2,000

oleh Farhana Farush

Politik 3 jam yang lalu

Tuduhan Kerjasama Mengarut, Zahid Usah Seret Nama PH

oleh Izwan Ramlan

Semasa 5 jam yang lalu

Najib Terima RM2.08 Bilion Menerusi Sembilan Transaksi Dalam Dua Bulan - Saksi

Semasa 9 jam yang lalu

2 Beranak Maut Kemalangan Motosikal Selepas Langgar Ayam Hutan