Berita Terkini

31 minit yang lalu: Media tradisional perlu berinovasi dan berubah, menerima pakai teknologi baharu untuk menghadapi perubahan landskap media - Fahmi 32 minit yang lalu: Malaysia perlukan media bebas, berani bersuara tanpa rasa takut - Fahmi 2 jam yang lalu: Badminton Asia, BAM tandatangan MoU bawa badminton ke tahap lebih tinggi 2 jam yang lalu: Pekerja kuari maut dihempap bongkah batu 10 tan 2 jam yang lalu: Suku akhir Piala FA: Negeri Sembilan FC 1-3 Selangor FC

IKUTI KAMI


Bekalan Ayam, Telur Mencukupi Sepanjang Ramadan, Aidilfitri 

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Mar 2023 9:04PM

Pengeluar ayam dan telur menerusi FLFAM telah memberi jaminan bahawa bekalan ayam dan telur ayam adalah mencukupi sepanjang Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri. - Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi jaminan bekalan ayam dan telur ayam mencukupi di pasaran sepanjang Ramadan dan menjelang musim perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Jurucakap KPDN memaklumkan, satu sesi libat urus bersama telah diadakan dengan beberapa pihak bagi memastikan isu bekalan dan harga bahan mentah itu dapat ditangani secara holistik.

Menurut beliau, pihak terbabit termasuk Kementerian Kewangan (MoF), Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS), Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dan pengeluar yang diwakili Persekutuan Persatuan Penternak-Penternak Malaysia (FLFAM).

KPDN memaklumkan sebanyak 183,047 pemeriksaan dijalankan terhadap peniaga bekalan ayam dan telur dengan 2,711 daripadanya didapati menjual melebihi harga kawalan, kegagalan mematuhi penandaan harga serta kesalahan lain. - Gambar fail
KPDN memaklumkan sebanyak 183,047 pemeriksaan dijalankan terhadap peniaga bekalan ayam dan telur dengan 2,711 daripadanya didapati menjual melebihi harga kawalan, kegagalan mematuhi penandaan harga serta kesalahan lain. - Gambar fail

“FLFAM memberi jaminan bekalan ayam dan telur ayam adalah mencukupi sepanjang bulan Ramadan dan menjelang musim perayaan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

“Pengeluar juga menyatakan komitmen bahawa mereka akan bekerjasama dengan agensi kerajaan berkaitan bagi menangani isu gangguan bekalan ayam dan telur dengan menyalurkan segera bekalan ke mana-mana lokaliti terjejas,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam perkembangan berasingan, KPDN memaklumkan sebanyak 183,047 pemeriksaan dijalankan terhadap peniaga bekalan ayam dan telur dengan 2,711 daripadanya didapati menjual melebihi harga kawalan, kegagalan mematuhi penandaan harga serta kesalahan lain.

Justeru, katanya, pengguna turut digalakkan menjadi mata dan telinga kepada kerajaan dengan menyalurkan maklumat serta aduan yang lengkap berhubung ketidakpatuhan dalam penyaluran bekalan berkenaan.

“KPDN komited untuk terus membantu rakyat dalam mengurangkan beban akibat peningkatan kos sara hidup dan menangani isu kenaikan harga barang yang tidak munasabah.

“KPDN juga akan terus melaksanakan pelbagai kaedah bagi memastikan pengguna berada dalam keadaan selesa sepanjang sambutan bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba,” katanya. - Getaran, 31 Mac 2023


  

Sorotan

1

HAWANA 2023: PM Akan Buat Beberapa Pengumuman Penting Berkenaan Hala Tuju Industri Media - Fahmi

2

Rombakan Kabinet Hak Mutlak, Budi Bicara Perdana Menteri - Ahmad Zahid

3

‘Master In The House Malaysia’ Sajian Terbaharu TV3

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Permintaan Durian Berkurangan Akibat Cuaca Panas Berpanjangan - Pekebun

Semasa 1 hari yang lalu

PM Tunai Solat Jumaat Di Masjid An Naim, Kampung Jalan Kebun

Sukan 1 hari yang lalu

Pearly-Thinaah Mara Ke Separuh Akhir Masters Malaysia

Politik 1 hari yang lalu

PAS Gesa PM Mohon Maaf Atas Fitnah PN Terima Dana Syarikat Judi

oleh Wartawan Getaran