Berita Terkini

6 minit yang lalu: PM Anwar mahu 30 peratus kuota wanita dalam kepimpinan Majlis Belia Malaysia 15 minit yang lalu: Anak muda harus bangkit dari terus diperalat penunggang agama dan kaum - PM Anwar 2 jam yang lalu: Media tradisional perlu berinovasi dan berubah, menerima pakai teknologi baharu untuk menghadapi perubahan landskap media - Fahmi 2 jam yang lalu: Malaysia perlukan media bebas, berani bersuara tanpa rasa takut - Fahmi 4 jam yang lalu: Badminton Asia, BAM tandatangan MoU bawa badminton ke tahap lebih tinggi

IKUTI KAMI


Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Mar 2023 9:07PM

Sekiranya terdapat masalah bekalan telur ayam, ia hanyalah kes terpencil dan membabitkan beberapa lokasi tertentu - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi jaminan bahawa bekalan telur ayam di seluruh negara adalah mencukupi dan konsisten.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, perkara itu disahkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar yang memaklumkan bekalan barang mentah terbabit masih stabil.

Menurut beliau, sekiranya terdapat masalah bekalan telur ayam, ia hanyalah kes terpencil dan membabitkan beberapa lokasi tertentu.

“(Jadi) Sekiranya (tiada bekalan telur) berlaku, segera maklumkan kepada kita (KPDN) agar pihak penguatkuasa boleh bertindak.

“Namun bekalan telur setakat ini masih stabil di peringkat nasional,” katanya ketika ditemui media pada Majlis Pelancaran Bazar Rahmah Ramadan (BRR) peringkat kebangsaan di Presint 14 di sini, hari ini.

Terdahulu, Pengarah KPDN Terengganu, Saharuddin Mohd Kia mengakui berlaku kekurangan bekalan telur ayam di negeri itu.

Beliau berkata, keperluan telur ayam di negeri itu adalah sebanyak sejuta sehari, tetapi bekalan diterima hanyalah 600,000 sehari.

Bagaimanapun, katanya, berlaku kekurangan bekalan telur ayam sebanyak 33 peratus pada bulan Ramadan yang bermula sejak Khamis lalu.

Saharuddin turut mengesahkan permintaan telur ayam yang semakin meningkat sejak Khamis lalu turut menyumbangkan kepada kekurangan bekalan bahan mentah itu.

Sementara itu, mengulas mengenai cadangan mewujudkan pasar raya Rahmah, Salahuddin berkata, idea tersebut tidak akan dilaksanakan sewenang-wenangnya, sebaliknya ia akan melalui proses libat urus antara pelbagai pihak terutama penggiat industri.

Katanya, setiap program dan inisiatif Rahmah termasuk menu Rahmah, Bakul Rahmah, Kafe Rahmah dan Jualan Rahmah dilaksanakan selepas melalui proses libat urus.

“Perkara sama juga akan dilakukan membabitkan pasar raya Rahmah, di mana libat urus akan dilakukan bersama penggiat industri. InsyaAllah (akan menjadi kenyataan) sebagaimana saya lakukan terhadap produk perbankan dan insurans yang menampakkan keberhasilan. 

“Kita sedang menuju tahap yang kedua dari segi segmen insurans dan kita akan lancarkan dengan kadar segera,” katanya.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal mengkritik idea pasar raya Rahmah dan berpendapat ia mungkin tidak akan berjaya dilaksanakan seperti program yang pernah dicadangkan oleh KPDN.

Salahuddin berkata, beliau bagaimanapun melihat inisiatif Rahmah yang dimulakan sejak dua bulan lalu semakin mendapat sambutan dalam kalangan peniaga dan rakyat.

“Tetapi, jangan salah anggap kononnya KPDN memandang sepi mana-mana premis yang tidak mengadakan inisiatif Rahmah, sebenarnya tidak. Kita sangat mengalu-alukan dan sebagai Menteri KPDN, saya mahu ekonomi tempatan berkembang dengan cepat. 

“Juallah dengan harga apa pun, itu tidak menjadi masalah asalkan mereka menepati (harga) dan tidak berlaku pencatutan dan mengambil untung berlebihan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, KPDN akan mengumumkan harga maksimum barangan kawalan sempena sambutan Aidilfitri dalam tempoh dua minggu lagi.

“Apa yang penting, rakyat dapat berbelanja dengan gembira. Jadi, saya akan umum (harga maksimum kawalan) dua minggu lagi termasuk dengan (harga) barangan asas,” katanya. - Getaran, 27 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Sabah Sambut Baik Komitmen Kerajaan Persekutuan Bantu Isu Bekalan Air

2

Semasa 1 bulan yang lalu

22.6 Juta Telur Diedarkan FAMA Sejak November Lalu

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Bekalan Telur Sepanjang Ramadan, Aidilfitri Mencukupi - FAMA

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Harga Siling Ayam, Telur Kekal Sehingga Selepas Aidilfitri - Salahuddin

Sorotan

1

HAWANA 2023: PM Akan Buat Beberapa Pengumuman Penting Berkenaan Hala Tuju Industri Media - Fahmi

2

Rombakan Kabinet Hak Mutlak, Budi Bicara Perdana Menteri - Ahmad Zahid

3

‘Master In The House Malaysia’ Sajian Terbaharu TV3

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Daging Babi Import Bernilai Ratusan Ribu Tanpa  Permit Dirampas

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

Tiada Logo UMNO, DAP Dalam Kertas Undi PRN - Ahmad Maslan

Semasa 1 hari yang lalu

‘Terma Betul OKU Adalah Orang Kurang Upaya, Bukan Orang Kelainan Upaya…’ – Ras Adiba

oleh Farhana Farush

Semasa 23 jam yang lalu

Jumlah Remaja Malaysia Cenderung Bunuh Diri Semakin Meningkat - Kajian

oleh Adam Ayzzat