Berita Terkini

1 jam yang lalu: Cabaran negara pada Terbuka Thailand berakhir 1 jam yang lalu: Video bayi perempuan dikasari berlaku di pusat jagaan di Batu Caves 1 jam yang lalu: Persijilan logo halal JAKIM tidak cakupi skop makanan ternakan - DVS 1 jam yang lalu: UMS hargai peruntukan RM3 juta atasi masalah air - Naib Canselor 1 jam yang lalu: RM44 juta untuk atasi masalah bekalan air di Rengit - Ranhill SAJ

IKUTI KAMI


Penarikan Semula Ubat Batuk Dengan Pholcodine Prosedur Standard

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Mar 2023 2:11PM

Penarikan semula beberapa ubat batuk yang mengandungi opioid pholcodine oleh Kementerian Kesihatan (KKM) baru-baru ini adalah perlu dan sebahagian daripada prosedur standard - Gambar hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Penarikan semula beberapa ubat batuk yang mengandungi opioid pholcodine oleh Kementerian Kesihatan (KKM) baru-baru ini adalah perlu dan sebahagian daripada prosedur standard, kata beberapa pertubuhan kesihatan.

Walaupun pengeluaran notis untuk panggilan balik segera mungkin membimbangkan pengguna, Presiden Persatuan Perubatan Malaysia, Dr Muruga Raj Rajathurai berkata, amalan tersebut bukan luar biasa kerana kes sedemikian pernah berlaku sebelum ini.

Beliau berkata, pihak farmaseutikal secara konsisten memantau ubat selepas ia berada pasaran, berikutan penyelidikan dan maklumat yang berterusan.

Dr Muruga Raj Rajathurai - Gambar ihsan Persatuan Perubatan Malaysia
Dr Muruga Raj Rajathurai - Gambar ihsan Persatuan Perubatan Malaysia

"Farmaseutikal, walaupun didaftarkan dan diluluskan untuk digunakan, akan menjalani pengawasan pasca pasaran yang berterusan," katanya kepada The Vibes.

“Terdapat data baharu yang sentiasa tersedia walaupun produk telah berada di pasaran selama bertahun-tahun.

“Jika terdapat isu keselamatan ditemui, produk itu mungkin perlu ditarik balik atau dikeluarkan dengan amaran keselamatan tambahan. Dalam kes ini, isu keselamatan ialah produk yang mengandungi pholcodine terpaksa dikeluarkan dari pasaran.

“Ini bukan perkara baharu, kerana pelbagai produk telah ditarik balik atau dihentikan sebelum ini, kerana kebimbangan keselamatan,” tambahnya.

Muruga menjelaskan, alasan di sebalik penarikan semula produk adalah disebabkan oleh kesan apabila pholcodine digabungkan dengan agen penyekat neuromuskular, yang digunakan sebagai penenang otot semasa anestesia am.

Laporan menunjukkan bahawa individu yang telah mengambil ubat terdiri daripada pholcodine, sehingga 12 bulan sebelum pembedahan, mungkin berisiko mengalami reaksi anafilaksis.

Perkara sama turut ditekankan Presiden Persatuan Ahli Farmasi Malaysia Amrahi Buang yang berkata, penarikan balik itu adalah langkah perlu oleh KKM, dengan mengambil kira penemuan baharu mengenai kesan produk oleh agensi kawal selia.

 Amrahi Buang - Gambar Fail
Amrahi Buang - Gambar Fail

Beliau menambah, pengawasan pasca pemasaran sedemikian adalah prosedur standard di seluruh dunia.

"Selepas penemuan baharu daripada farmakovigilans produk ini, penarikan semula adalah perlu."

"Ini adalah amalan standard kerana farmaseutikal dikawal selia di seluruh dunia," katanya. 

KKM sebelum ini mengeluarkan penarikan balik serta-merta ke atas 14 produk ubat batuk berdaftar di bawah Pihak Berkuasa Kawalan Dadah yang mengandungi opioid pholcodine, selepas mendapati bahan itu menimbulkan risiko keselamatan.

Mereka yang telah mengambil ubat yang mengandungi bahan tersebut dalam tempoh 12 bulan lalu dinasihatkan untuk memaklumkan kepada doktor mereka sebelum pembedahan, terutamanya yang melibatkan bius am. 

Pesakit yang mengalami batuk tidak produktif disyorkan untuk mendapatkan ubat alternatif untuk penyakit mereka. – The Vibes, 26 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Suspek Rompak Farmasi Guna Sabit Diburu

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerajaan Perlu Perhalusi Kesan Tarik Balik Rayuan Kalimah Allah

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Mengapa Kerajaan Tarik Balik Rayuan Kalimah Allah, Ini Penjelasan KDN

4

TARA 2 minggu yang lalu

Pet Lovers Centre Lancar Platform Kesihatan Haiwan Peliharaan

Sorotan

1

Polis Rakam Keterangan Dr Mahathir

2

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

3

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

Semasa 1 hari yang lalu

‘Kami Tak Pernah Lancar Tabung Kes Wanita Mualaf Orang Asli’ - MRM

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Jaga Disiplin, Nama Baik Malaysia Ketika Di Tanah Suci

Semasa 15 jam yang lalu

Kelindan Lori Didakwa Rogol Warga Emas