Berita Terkini

24 minit yang lalu: KPKT lulus RM3.4 juta pulih projek perumahan terbengkalai di Terengganu 24 minit yang lalu: Lelaki cederakan bekas isteri kerana rebut anak bawa ke klinik didenda RM1,000 24 minit yang lalu: Yayasan di negara ini tidak harus bergantung kepada derma, perlu tingkat keupayaan dana melalui pelaburan dan perniagaan - PM 25 minit yang lalu: Teliti semula syarat tetapkan pemaju perumahan sedia rumah mampu milik - PM 25 minit yang lalu: Jaga disiplin, nama baik Malaysia ketika di Tanah Suci - Na'im

IKUTI KAMI


Cadangan Mrsm Berbayar, Kos Haji Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Mar 2023 9:55AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cadangan mewujudkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) berbayar kepada golongan yang berkemampuan dijangka dibangkitkan di mesyuarat Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman rasmi Parlimen, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (PH-Muar) bertanyakan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah mengenai perkara itu pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT) sejurus sidang Dewan Rakyat bermula pada 10 pagi.

Syed Saddiq ingin mengetahui mengenai proses dan sumber pendanaan untuk membina MRSM berbayar serta proses pemilihan pelajar bagi kemasukan ke sekolah berkenaan.

Turut menarik perhatian, persoalan mengenai asas pertimbangan kerajaan meletakkan kos perbelanjaan jemaah haji berdasarkan kategori pendapatan B40, M40 dan T20 yang dibangkitkan Datuk Ahmad Saad @ Yahaya (PN-Pokok Sena) kepada Perdana Menteri.

Pada sesi soal jawab lisan, Datuk Dr Alias Razak (PN-Kuala Nerus) meminta Menteri Kesihatan menyatakan sama ada kerajaan mempunyai perancangan untuk membina parkir bertingkat di seluruh hospital kerajaan bagi menyelesaikan isu kekurangan tempat letak kereta yang kritikal.

Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) pula bertanyakan Menteri Dalam Negeri mengenai bilakah pindaan Perlembagaan Persekutuan dapat dibuat bagi membolehkan anak yang dilahirkan di luar negara oleh wanita warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing, diberi kewarganegaraan automatik.

Selesai sesi itu, persidangan Dewan Rakyat akan diteruskan dengan perbahasan dan penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di peringkat jawatankuasa. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Cedera Ditolak Rakan Sekelas, Pelajar Tingkatan 2 Terpaksa Terima Jahitan

2

Semasa 6 hari yang lalu

Lebih 500 Jemaah Haji Malaysia Masuki Makkah Esok

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Dewan Rakyat Bincang Isu Wang Tidak Dituntut Hari Ini

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Dewan Rakyat: Perdana Menteri Akan Jelaskan Penarikan Rayuan Kes Kalimah 'Allah' Hari Ini

Sorotan

1

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

2

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

3

Bayi Lelaki Dihurung Semut Di Hentian Bas

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

KKM Perhalusi Keperluan, Bukan Timbang Ambil Jururawat Luar - Dr Zaliha

oleh Sophia Ahmad

Semasa 8 jam yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

oleh Wartawan Getaran

Semasa 7 jam yang lalu

Kontrak CEO FINAS Tamat Hari Ini, ‘Ia Sebagai Langkah Penstrukturan Semula…’

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

MAHB Beroperasi Kapasiti Penuh, Jangka 31,600 Pengembara Musim Haji