Berita Terkini

35 minit yang lalu: Tidak sampai satu peratus amal pertanian organik di Malaysia - Mohamad Sabu 46 minit yang lalu: KKM bincang dengan JPA serap petugas kontrak ke jawatan tetap tanpa pencen - Dr Zaliha 1 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan akan putuskan permohonan semakan kes SRC Najib Esok 1 jam yang lalu: Malaysia-Singapura bincang hubungan, kerjasama dua hala di Hainan - Anwar 1 jam yang lalu: Tekanan, persekitaran tempat kerja antara faktor polis bunuh diri - Dewan Rakyat

IKUTI KAMI


‘Jika Sukar Bayar Balik Pinjaman, Boleh Bincang Dengan MARA’

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Mar 2023 9:00PM

Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peminjam yang berdepan kesukaran untuk melunaskan bayaran balik pinjaman Majlis Amanah Rakyat (MARA) disarankan mengadakan perbincangan dengan agensi berkenaan.

Pengerusi MARA, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, ramai individu yang mengadu kepadanya setelah dihubungi agensi terbabit atau peguam supaya membuat bayaran balik pinjaman mereka.

Menurut beliau, prinsip asas dalam muamalah Islam berkaitan pinjaman (qard) adalah jelas bahawa setiap pinjaman yang dilakukan wajib dibayar.

“Namun untuk pemberi pinjaman pula wajar ada sikap ihsan dan bertimbang rasa.

“Ini termasuklah memanjangkan tempoh pembayaran balik jika seseorang peminjam itu mengalami kepayahan,” katanya menerusi hantaran di Facebook beliau, hari ini.

Mengulas lanjut, Asyraf Wajdi berkata, beliau telah berbincang dengan bahagian pembayaran balik pinjaman MARA untuk bersikap ihsan dengan mengadakan perbincangan bersama peminjam yang berdepan kesukaran hidup.

Namun, beliau mendedahkan ramai yang akan menyepikan diri serta ‘buat tidak tahu’ apabila sudah tibanya tempoh pembayaran semula hutang dilakukan.

“Saranan saya kepada semua yang bertanya mengenai perihal ini agar berhubung dengan MARA untuk berbincang mengenai kaedah pembayaran balik jika benar-benar hadapi kepayahan.  

“InsyaAllah, MARA akan sentiasa berlaku ihsan dan bertimbang rasa,” katanya.

Sebelum ini, Asyraf Wajdi komited bahawa aspek keberkatan dalam pembiayaan yang disediakan MARA menjadi fokus utama beliau.

Beliau tekad akan membantu MARA beralih kepada pembiayaan yang menepati kehendak syariah, selain lebih cekap dan tidak membabitkan kos yang tinggi.

Katanya, antara pembaharuan yang akan dilakukan itu termasuk, memastikan pembiayaan MARA yang digunakan untuk penciptaan kekayaan Bumiputera dan bebas riba.

Terdahulu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan pelantikan Asyraf Wajdi yang juga mantan Ketua Pemuda UMNO sebagai Pengerusi MARA.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah turut memaklumkan beliau sendiri menyerahkan watikah pelantikan kepada Asyraf Wajdi di pejabat kementeriannya, baru-baru ini.

Bagaimanapun, pelantikan itu mengundang reaksi kurang senang dalam kalangan rakyat yang mempertikaikan Asyraf Wajdi, sebelum ini dilantik sebagai Sekretariat Kerajaan Perpaduan. - Getaran, 17 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Individu Tak Mampu Beri Sumbangan Kepada Organisasi Tidak Akan Dilantik - Ahmad Zahid

2

Semasa 3 hari yang lalu

MRSM Berbayar Tidak Sekali-Kali Ambil Hak B40 - ANSARA

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Penanda Aras Sijil Halal Diumum Dalam Masa Terdekat - Ahmad Zahid

4

Politik 2 bulan yang lalu

Kerajaan Harus Laksana Perubahan, Jika Tidak….

Sorotan

1

4 Beradik Maut Kebakaran Sembunyi Dalam Tandas Cuba Selamatkan Diri

2

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

3

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Isu Aukus, Kesihatan Mental Anggota Polis Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Isu Pembekalan Buruh Asing, Tanah Rizab Melayu Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Sebanyak 97 Peratus Kontrak DNB Diperoleh Secara Bidaan Kompetitif

Politik 4 jam yang lalu

Ab Rauf Bakal Ketua Menteri Melaka Yang Baharu?

oleh Wartawan Getaran