Berita Terkini

3 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 3 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 3 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 3 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 7 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Makin Ramai Peniaga Pasar Basah Tipu Alat Penimbang, KPDN Digesa Bertindak

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 16 Mar 2023 6:04PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) digesa menjalankan pemeriksaan berkala dan mengambil tindakan tegas terhadap peniaga pasar basah yang menggunakan alat penimbang berat mekanikal (penimbang dua muka) tidak tepat.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Mohideen Abdul Kader mendakwa, ia susulan kebanyakan peniaga pasar basah di negeri itu didapati menipu pembeli dengan menggunakan alat penimbang yang tidak mematuhi piawaian ditetapkan.  

Menurutnya, hasil tinjauan pihaknya mendapati kebanyakan penjual di Pulau Pinang tidak memaparkan pelekat penentu ukur pada alat penimbang mereka.

“Peniaga sepatutnya memaparkan pelekat tersebut bagi membolehkan pengguna mengetahui ketepatan alat penimbang digunakan.

“Tinjauan kami ke semua pasar basah di Pulau Pinang baru-baru ini menunjukkan, beberapa alat penimbang berat yang seharusnya menunjukkan pelekat penentu ukur tidak dipaparkan kepada pengguna,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.  

Mohideen berkata, pelekat penentu ukur sepatutnya diletakkan peniaga di tempat boleh dilihat pengguna, sama ada sesuai digunakan bagi tujuan perniagaan atau sebaliknya.

“Kami juga mendapati alat penimbang berat digunakan kebanyakan peniaga, kurang memuaskan memandangkan jarum petunjuk tidak bermula daripada sifar.

“Malah, ada peniaga menggunakan alat penimbang yang kotor menyebabkan pengguna tidak nampak nombor pada muka penimbang,” katanya.  

Tegasnya, peniaga perlu menghantar alat penimbang berat mereka untuk penentuan ukur setiap tahun di bawah Akta Timbang dan Sukat 1972.

“Peniaga juga perlu diingatkan bahawa bahagian alat penimbang dengan pelekat penentu ukur perlu dipamerkan dengan jelas di hadapan pengguna,” katanya.  

Dalam pada itu, Mohideen berkata, terdapat keperluan buat KPDN mencetak tahun penentu ukur dalam huruf terang dan besar pada pelekat penentu ukur, bagi memudahkan pengguna membacanya.

“Kementerian juga perlu memastikan setiap pasar mempunyai dua alat penimbang berat (satu daripadanya untuk digunakan bagi barangan halal), agar pengguna dapat mengesahkan berat barangan jika mereka meraguinya.

“Nombor untuk dihubungi juga perlu disediakan pada alat penimbang berat supaya pengguna boleh menghubungi jika mereka mempunyai sebarang aduan berhubung kekurangan berat, kenaikan harga barangan utama atau amalan perniagaan yang tidak sihat,” katanya. - Getaran, 16 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Sesi Libat Urus Perluas Sistem Pembayaran Terbuka Lebuh Raya - Salahuddin

2

Semasa 2 hari yang lalu

Ops Tiris: 5,000 Liter Diesel Bersubsidi Dirampas

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Jumlah Kuota Minyak Masak Bersubsidi Peniaga Kecil Diteliti Semula

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Hotel Di Sandakan Yang Pertama Tawar Pakej Harga Rahmah - Salahuddin

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Populasi Kurang 150 Ekor Kini, KBS-FAM Ganding Bahu Perangi Kepupusan Harimau Malaya

oleh Sofian Baharom

Semasa 3 jam yang lalu

Polis Buka Kertas Siasatan Insiden Warga Emas Diserang Penguatkuasa MBPJ

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

SM Faisal Dan Bekas Isteri Akan Berunding Selesai Kes Di Luar Mahkamah

Semasa 11 jam yang lalu

UAI Pandang Siling, Itu Hanya Masalah Teknikal Sistem Audio Masjid

oleh Aiman Sadiq