Berita Terkini

2 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 2 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 2 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Mahkamah Paris Kekalkan Penangguhan Diberikan Kepada Malaysia Terhadap Tuntutan Sulu

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Mar 2023 1:14PM

Mahkamah Rayuan Paris mengekalkan penangguhan yang diperoleh Malaysia pada 12 Julai 2022 terhadap penguatkuasaan final award kepada kumpulan yang mendakwa waris Sultan Sulu.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mahkamah Rayuan Paris mengekalkan penangguhan yang diberikan kepada Malaysia terhadap penguatkuasaan final award kepada kumpulan yang mendakwa waris Sultan Sulu.

Sekretariat khas kerajaan yang mengendalikan isu berkenaan dalam satu kenyataan memaklumkan, mahkamah tersebut memutuskan bahawa cabaran waris kumpulan Sulu terhadap perintah penangguhan itu, tidak boleh diterima.

“Oleh itu, penangguhan yang diperoleh Malaysia pada 12 Julai 2022, untuk penguatkuasaan final award itu, kekal,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, Malaysia menegaskan perintah penangguhan yang diberikan pada 12 Julai 2022 merupakan satu keputusan yang luar biasa dan ia berfungsi untuk mengukuhkan kedudukan Malaysia bahawa timbang tara komersial yang dikemukakan kumpulan Sulu itu tidak mempunyai asas yang sah dan menjejaskan kedaulatan wilayah Malaysia.

“Malaysia akan terus mempertahankan diri melalui semua saluran perundangan bagi mengatasi semua bentuk tuntutan undang-undang yang dikemuka mana-mana kumpulan penentang,” menurut kenyataan itu.

Pada 15 April 2022, Malaysia memfailkan permohonan penangguhan terhadap penguatkuasaan Final Award yang dikatakan dikeluarkan oleh Dr Gonzalo Stampa pada Februari 2022 di Paris.

Pada 12 Julai 2022, hakim praperbicaraan Mahkamah Rayuan Paris memerintahkan penangguhan penguatkuasaan tanpa syarat di Perancis, sementara menunggu keputusan Mahkamah Rayuan Paris, atas alasan ia berkemungkinan menjejaskan kedaulatan wilayah Malaysia.

Kumpulan Sulu memfailkan tuntutan mencabar perintah itu pada 27 Julai 2022, dan perbicaraan mengenainya diadakan pada 16 Januari 2023.

Kumpulan Sulu sebelum ini dilaporkan membawa tindakan undang-undang ke Mahkamah Sepanyol untuk mendapatkan pampasan terhadap tanah di Sabah, yang didakwa telah dipajak oleh nenek moyang mereka kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878.

Mereka membawa perkara tersebut kepada timbang tara Sepanyol pada 2019 dan kemudiannya penimbang tara Dr Gonzalo Stampa yang dilantik oleh kumpulan individu berkenaan, membuat keputusan memihak kepada pihak mereka (penuntut).

Stampa telah mengeluarkan final award dan keputusan itu digunakan untuk merampas aset Petronas di Luxembourg.

Penuntut Sulu kemudiannya meneruskan prosiding timbang tara di Perancis bagi mendapatkan final award walaupun keputusan mahkamah di Sepanyol sebelum ini memihak kepada Malaysia.

Malaysia telah menggunakan semua remedi undang-undang yang ada, untuk mencabar tindakan penuntut Sulu itu di mahkamah Sepanyol dan Perancis. - Bernama

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bangunkan Rakyat Bermentaliti Kelas Pertama - Raja Muda Perlis

Semasa 7 jam yang lalu

Penguatkuasa Kasari Warga Emas, 9 Saksi Dipanggil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Agong, Raja Permaisuri Berbuka Puasa Bersama PM, Jemaah Menteri

Semasa 1 hari yang lalu

MRSM Berbayar Tidak Sekali-Kali Ambil Hak B40 - ANSARA

oleh Sofian Baharom