Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


KKM Galak Penyertaan GP, Doktor Kontrak Jayakan Pemanjangan Waktu Operasi Klinik Kesihatan

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 12 Mar 2023 3:02PM

KKM menggalakkan penyertaan klinik perubatan am swasta (GP) dan doktor kontrak untuk bekerjasama bagi menjayakan inisiatif melanjutkan waktu operasi selepas waktu pejabat - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan (KKM) menggalakkan penyertaan klinik perubatan am swasta (GP) dan doktor kontrak untuk bekerjasama bagi menjayakan inisiatif melanjutkan waktu operasi selepas waktu pejabat.

Menterinya Dr Zaliha Mustafa berkata sokongan dan kerjasama itu dapat membantu KKM mengurangkan beban tugas dalam kalangan petugas kesihatan dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada pesakit.

“Kita (KKM) sudah kenal pasti 52 klinik kesihatan (di seluruh negara) yang memerlukan pemanjangan waktu operasi selepas waktu pejabat.

“(Kaedah) ini dapat bantu kurangkan kesesakan di Jabatan Kecemasan hospital,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia Peringkat Negeri Selangor 2023 di sini hari ini.

Semalam, KKM dilapor mengumumkan pemanjangan waktu operasi selepas waktu waktu pejabat di 52 klinik kesihatan di seluruh negara bagi mengurangkan kesesakan di Jabatan Kecemasan.

Waktu operasi klinik di Lembah Klang dipanjangkan dari pukul 5 petang hingga 9.30 malam pada hari Isnin hingga Jumaat dan pukul 8 pagi hingga 12 tengah hari pada hari Sabtu, manakala di Kedah, Kelantan dan Johor, waktu operasi pada hari Ahad hingga Khamis ialah pukul 5 petang hingga 9.30 malam, dan 8 pagi hingga 12 tengah hari pada hari Sabtu.

Mengenai usaha KKM untuk meningkatkan bilangan pemindahan buah pinggang, beliau berkata KKM akan melaksanakan Pair Kidney Exchange Programme di Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Selayang.

“Kita juga melaksanakan pelbagai program lain untuk menggalakkan lebih ramai penderma termasuk penderma organ yang telah meninggal dunia agar dapat membantu lebih ramai pesakit,” katanya.

Berkongsi bilangan pesakit kronik buah pinggang di Malaysia, beliau berkata ia meningkat dari 9.7 peratus pada 2011 kepada 15.5 peratus pada 2018. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Malaysia Perkenal Program Hospital Pelancongan Perubatan Perdana

2

Semasa 2 minggu yang lalu

3 Cadangan Laksana Projek Rintis Tangani Kesesakan HTAR Diterima - Dr Zaliha

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Dr Zaliha Tinjau Jabatan Kecemasan Hospital Putrajaya Kumpul Respon Petugas, Pesakit

4

Semasa 8 bulan yang lalu

Kekurangan Pegawai Perubatan: Hartal Doktor Kontrak Dakwa Kenyataan KKM Tak Berasas

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

SAM Medan USIM Gilap Bakat Muda, Miliki Pelapis Profesional

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Sesi Libat Urus Perluas Sistem Pembayaran Terbuka Lebuh Raya - Salahuddin

Semasa 9 jam yang lalu

Keperluan Dialisis Meningkat, Kesedaran Kesihatan Buah Pinggang Perlu Ditingkatkan

Semasa 8 jam yang lalu

Rohana Telah Pulangkan AS$10 juta, Aset IMDB Kepada SPRM

oleh Aiman Sadiq