Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 3 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 3 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Syarikat Catat Kerugian Antara 3 Dinamakan Dalam Perbicaraan Rasuah Muhyiddin

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 Mar 2023 11:40AM

Muhyiddin Yassin telah didakwa dalam kes rasuah berjuta-juta ringgit atas dakwaan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram. The Vibes melihat syarikat yang disebut dalam pertuduhan, iaitu Bukhary Equity Sdn Bhd, Nepturis Sdn Bhd dan Mamfor Sdn Bhd. - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tiga syarikat swasta dinamakan dalam perbicaraan rasuah jutaan ringgit membabitkan mantan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin atas dakwaan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram.

Pertuduhan terhadap Muhyiddin, yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) dan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) adalah di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Satu pertuduhan pula berkaitan dengan skim Jana Wibawa yang diperkenalkan Muhyiddin semasa beliau menjadi perdana menteri.

Syarikat itu yang didakwa meminta dana daripadanya, turut disebut dalam pertuduhan berasingan terhadap dua lagi pemimpin BERSATU berhubung kontrak di bawah skim tersebut.

Pertuduhan lain terhadap Muhyiddin berkaitan dengan Yayasan Al-Bukhary, yang menurut beliau SPRM menyoalnya berhubung pembatalan pengecualian cukai untuk yayasan itu.

The Vibes melihat beberapa nama syarikat yang disebutkan dalam pertuduhan tersebut.

Bukhary Equity Sdn Bhd

Menurut dokumen Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang dilihat oleh The Vibes, Bukhary Equity Sdn Bhd dimiliki oleh ahli perniagaan, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dan isterinya, Sharifah Zarah Syed Kechik.

Kedua-duanya memiliki pegangan majoriti dalam syarikat itu dengan 99 peratus daripada RM500,000 saham.

Pasangan itu dinamakan sebagai pengarah tunggal syarikat induk pelaburan itu, dengan Syed Mokhtar menjadi pengarah sejak penubuhannya pada November 2011 manakala Sharifah Zarah hanya menyertai lembaga pengarah syarikat itu beberapa tahun kemudian pada Mei 2015.

Syarikat itu mencatat kerugian RM72.1 juta untuk 2021 meskipun memperoleh pendapatan RM2.6 juta.

Syed Mokhtar Albukhary
Syed Mokhtar Albukhary

Syarikat itu yang diperbadankan pada 2011, mempunyai alamat perniagaan berdaftar yang ditetapkan di bangunan yang sama di Taman Tasik Perdana sebagai pertubuhan amal Syed Mokhtar, Yayasan Al-Bukhary.

Dalam kenyataan akhbar pada 9 Mac lalu, selepas beliau dibebaskan dengan ikat jamin daripada tahanan SPRM sebelum didakwa, Muhyiddin berkata, beliau telah menjelaskan kepada SPRM bahawa Syed Mokhtar merayu kepadanya semasa beliau menjadi perdana menteri untuk membatalkan status pengecualian cukai yayasan itu.

Muhyiddin berkata, keputusan itu dibuat oleh Kementerian Kewangan dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dengan hanya surat daripadanya bahawa beliau tidak mempunyai bantahan jika rayuan itu melebihi lembaga terbabit dan kerana surat tersebut, beliau didakwa atas pertuduhan rasuah.

Dakwaannya bahawa yayasan itu ditarik daripada pengecualian cukai oleh mantan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH) juga dinafikan oleh pengerusi DAP terbabit.

Syed Mokhtar yang dikenali sebagai usahawan dermawan terkenal turut tersenarai dalam senarai Forbes 2022 sebagai rakyat Malaysia terkaya ke-15 dengan anggaran nilai bersih AS$1.5 bilion (RM6.8 bilion).

Bukhary Equity disebut dalam kedua-dua pertuduhan AMLATFPUAA Muhyiddin.

Ahli Parlimen Pagoh itu didakwa menerima dana haram berjumlah RM195 juta daripada syarikat itu sebanyak dua kali, dengan dana itu dimasukkan ke dalam akaun bank CIMB Bersatu pada 2021 dan 2022.

Kedua-dua pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) di mana jika sabit kesalahan, Muhyiddin boleh berdepan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai hasil kutipan aktiviti yang menyalahi undang-undang pada masa kesalahan itu dilakukan, atau RM5,000,000, yang mana lebih tinggi.

Bukhary Equity juga terdapat dalam salah satu pertuduhan salah guna kuasa di bawah Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009, di mana Muhyiddin dituduh menggunakan jawatan perdana menteri dan parti untuk meminta RM200 juta daripada syarikat itu pada Februari 2021 di Pejabat Perdana Menteri.

Jika sabit kesalahan, Muhyiddin berdepan hukuman maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi.

Nepturis Sdn Bhd

Nepturis Sdn Bhd ialah sebuah syarikat berdaftar pada 2005 dan terletak di Seksyen 32, Shah Alam, dengan dokumen SSM menyatakan sifat perniagaannya sebagai “kontraktor untuk perkhidmatan penyelenggaraan”.

Jumlah bahagian syarikat sebanyak RM2.5 juta kini dibahagikan sama rata antara Aliza Abdul Malek dan Mohd Rizman Akum Khan, yang kedua-duanya juga dilantik menerajui syarikat sebagai pengarah pada Mei 2018.

Dua daripada bekas pengarah syarikat itu, Mohd Izwan Md Zainal Abidin dan Mohammad Zamzam Mohd Ashraf, juga memegang jawatan pengarah dalam syarikat penyelesaian pembinaan dan infrastruktur awam yang ditubuhkan pada 2012.

Nepturis menunjukkan prestasi kewangan yang baik dengan pendapatannya untuk 2021 berjumlah RM13.1 juta, manakala kerugian selepas cukai mencecah RM804,076.19.

Firma swasta itu juga terlibat dalam perbicaraan berasingan terhadap Ahli Parlimen Tasek Gelugor Datuk Wan Saiful Wan Jan, dengan mantan Ketua Penerangan BERSATU, dituduh meminta jumlah yang tidak ditentukan daripada Lian Tan Chuan pada April tahun lepas untuk membantu Nepturis mendapatkan kontrak Lebuhraya Central Spine Road (CSR) bernilai RM232 juta.

Wan Saiful Wan Jan
Wan Saiful Wan Jan

Projek infrastruktur itu diletakkan di bawah inisiatif Jana Wibawa yang diperkenalkan semasa pentadbiran Muhyiddin untuk meningkatkan pemulihan ekonomi negara daripada pandemik COVID-19.

Nepturis juga dinamakan dalam perbicaraan rasuah Adam Radlan Adam Muhammad, dengan ahli perniagaan dan pemimpin BERSATU Segambut terbabit didakwa meminta rasuah RM2 juta daripada Lian pada Januari tahun lepas untuk membantu syarikat tersebut memenangi kontrak pembinaan RM141 juta di Klang di bawah projek Jana Wibawa.

Kertas pertuduhan Muhyiddin menyatakan beliau didakwa menyalahgunakan kedudukannya untuk meminta RM1 juta daripada Nepturis antara Mac dan Ogos 2021.

Mamfor Sdn Bhd

Mamfor Sdn Bhd, yang menukar namanya pada 2015 selepas dikenali sebagai Mamfor Construction Sdn Bhd sejak 1991, adalah sebuah syarikat yang berurusan dengan kerja pembinaan, penyewaan jentera dan premis serta “kaji selidik CCTV”.

Pemilikan saham RM600,010 syarikat itu dibahagikan tiga cara, dengan Shahrani Kassim memegang pegangan majoriti sebanyak 60 peratus, diikuti oleh Shahradzi Shamsuddin (39 peratus) dan Faezah Kassim (satu peratus).

Shahradzi, yang kini merupakan pengarah tunggal syarikat itu, dilantik ke jawatan itu pada Mac 2008 manakala Sharani dan Faezah kedua-duanya melepaskan jawatan pengarah mereka pada 4 Januari 2013.

Kedua-duanya yang juga berkongsi alamat yang sama dengan Fazidah Kassim adalah pengarah syarikat itu dari April 2016 hingga bulan lepas.

Maklumat kewangan terkini yang disediakan oleh SSM untuk syarikat itu adalah untuk 2017, di mana Mamfor mencatatkan pendapatan RM137,294 dan keuntungan RM312,113, yang tidak dikenakan cukai.

Muhyiddin menghadapi pertuduhan menyalahgunakan jawatannya bagi dorongan RM19.5 juta daripada Mamfor untuk BERSATU antara Mac 2020 dan Ogos 2021.

Dalam tempoh sama, beliau juga didakwa meminta RM12 juta daripada Azman Yusoff untuk parti itu. - The Vibes, 11 Mac 2023

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Pertimbang Buka Semula Kedutaan Yang Ditutup Sebelum Ini

Semasa 3 jam yang lalu

Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Arif Aiman Tidak Jalani Latihan Bersama Harimau Malaya

Semasa 8 jam yang lalu

Malaysia, Kemboja Tingkatkan Kerjasama Dalam Pelbagai Sektor