Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Kesihatan Mental, Inisiatif Bantu Pembeli Rumah Pertama, Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Mar 2023 9:06AM

Isu kesihatan mental, subsidi golongan B40 dan M40 serta pengangkutan awam adalah antara yang dibangkitkan di Dewan Rakyat hari ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Usaha mengatasi masalah kesihatan mental dalam kalangan rakyat Malaysia dan inisiatif bagi membantu pembeli rumah pertama, antara yang dibangkitkan pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini. 

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman rasmi Parlimen, soalan mengenai kesihatan mental itu akan dibangkitkan Mohd Sany Hamzan (PH-Hulu Langat) kepada Menteri Kesihatan pada sesi soal jawab. 

Mohd Sany Hamzan - Gambar dari Jabatan Penerangan
Mohd Sany Hamzan - Gambar dari Jabatan Penerangan

Soalan sama ada kerajaan berhasrat melaksanakan pemberian subsidi perumahan kepada pembeli rumah pertama akan dikemukakan Shaharizukirnain Abd Kadir (PN-Setiu).

Beliau ingin tahu sama ada subsidi itu akan melibatkan golongan B40 dan M40, serta memperluas Skim Pembiayaan Rent-To-Own (RTO) kepada semua pembeli rumah pertama.

Turut tersenarai, soalan Yeo Bee Yin (PH-Puchong) kepada Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim berhubung respons pelbagai industri dan pasaran terhadap Voluntary Carbon Trading (VCM).

Datuk Abdul Khalib Abdullah (PN-Rompin) pula akan membangkitkan soalan mengenai rancangan menambah baik sistem pengangkutan awam di seluruh negara dalam jangka masa lima tahun kepada Menteri Pengangkutan.

Selain itu, Wong Chen (PH-Subang) meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan komitmen kerajaan untuk menyahjenayahkan kesalahan dadah kecil dalam usaha mengurangkan populasi banduan penjara di Malaysia.

Selesai sesi soal jawab, menteri-menteri akan menjawab perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di peringkat dasar mengikut kementerian masing-masing. - Bernama

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Pembinaan MRSM Berbayar Tidak Libatkan Peruntukan Kerajaan - Ahmad Zahid

Semasa 13 jam yang lalu

1,500 Bubur Lambuk Air Tangan Permaisuri Agong Diagihkan Kepada Rakyat

Semasa 1 hari yang lalu

Cadangan Mrsm Berbayar, Kos Haji Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini