Berita Terkini

9 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 9 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 9 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 9 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 11 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Kerajaan Salur RM64.3 Juta Tangani Isu Kesesakan Tambak Johor - TPM

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 06 Mar 2023 9:27PM

Fadillah (tengah) berkata, perkara itu diputuskan pada Mesyuarat Jawatankuasa Khas Bagi Menangani Kesesakan di Tambak Johor, hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju melaksanakan beberapa insiatif baharu bagi menangani isu kesesakan di Tambak Johor dengan anggaran kos keseluruhan sebanyak RM64.3 juta.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, perkara itu diputuskan pada Mesyuarat Jawatankuasa Khas Bagi Menangani Kesesakan di Tambak Johor, hari ini.

Menurutnya, daripada jumlah itu, kira-kira RM25 juta diperuntukkan bagi penggabungan dewan penumpang bas di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB), Gelang Patah, Johor, manakala RM30.6 juta menaik taraf kaunter pemeriksaan lori baharu di zon masuk dan tempat pemeriksaan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS).

“Kos sebanyak RM8.6 juta akan digunakan bagi membina tandas awam baharu di terminal bas dan kompleks lori di kawasan tersebut, selain RM3.83 juta diperuntukkan untuk pelan komunikasi strategik.

“Berdasarkan kepada trend peningkatan pengembara yang dijangka meningkat sehingga 17.2 peratus setiap tahun, maka kajian semula perjawatan perlu dibuat bagi mengimbangi beban tugas pegawai dengan trend peningkatan berkenaan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Fadillah berkata, kerajaan akan memperhalusi cadangan pewujudan Single Entry Point di Sempadan Malaysia dan Singapura dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) serta pelbagai agensi kerajaan berkaitan, sebelum dibawa dalam mesyuarat Jemaah Menteri.

“Jawatankuasa turut mengambil maklum berhubung inisiatif quick win yang dilaksanakan Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) dari aspek penambahbaikan proses kemasukan pengembara di pintu masuk negara. 

“Berdasarkan kepada kajian tempoh pelepasan di Dewan Bas Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dengan kapasiti penuh 3000 orang mendapati, selepas pelaksanaan Pasukan Tindakan Pantas (QRT) berserta kemudahan e-Gate kepada warganegara Singapura, tempoh menunggu dikurangkan kepada tiga jam berbanding empat ke lima jam sebelum pelaksanaan dengan 40 peratus masa menunggu dapat dipendekkan,” katanya.

Mengulas lanjut, Menteri Perladangan dan Komuniti itu memaklumkan, kerajaan menjangkakan penubuhan Agensi Tunggal Kawalan Sempadan dan Pintu Masuk (SBA) akan dilaksanakan secara berperingkat bermula Januari, tahun depan.

Fadillah berkata, penubuhan SBA adalah satu daripada inisiatif jangka masa panjang, bertujuan meningkatkan kecekapan pengurusan di pintu masuk negara, khususnya kawalan dan pemeriksaan keluar masuk bagi orang, kenderaan, barangan serta haiwan. 

“Pelaksanaan SBA akan dapat mewujudkan perkara positif, seperti pengurusan lebih terselaras; penguatkuasaan dan kawalan lebih cekap dan efisen melalui prosedur operasi standard (SOP) seragam, dapat mengoptimumkan sumber serta peningkatan integriti dalam pengurusan di pintu masuk.

“Kerajaan sentiasa akan memastikan kerjasama dan usaha bersepadu berterusan dengan semua pihak terlibat dan sentiasa terbuka menerima cadangan penambahbaikan bagi menangani isu kesesakan. 

“Kerjasama jitu ini tidak lain tidak bukan adalah bagi mencapai matlamat untuk memberi keselesaan dan kemudahan kepada rakyat tanpa mengetepikan faktor keselamatan yang sentiasa menjadi keutamaan, selaras dengan kerangka Dasar Madani yang menekankan kepada kesejahteraan rakyat,” katanya.

Tambahnya, statistik membuktikan pintu masuk Malaysia-Singapura, khususnya di BSI merekodkan jumlah purata sehari adalah sebanyak 258,507 pengembara dan dianggarkan jumlah itu mampu mencapai 156,626,610 orang, dengan peratus peningkatan sebanyak 17.2 peratus pada tahun 2025. - Getaran, 6 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Politik 1 bulan yang lalu

'Faizal Azumu, Jangan Sibuk Urusan TPM, Fokus Isu Parti Sendiri' - Isham

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kekurangan Buruh Minyak Sawit Akibatkan Negara Hilang RM20 Bilion Tahun Lalu

3

Politik 3 bulan yang lalu

Tindakan ‘Pembersihan Dalaman’, Adakah Zahid Mahu Kekal Jawatan Presiden UMNO?

4

Semasa 3 bulan yang lalu

TPM Ahmad Zahid Mula Tugas Secara Rasmi Di Perdana Putra

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

IJM Sedia Laksana Sistem Pembayaran Tol Secara Terbuka

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Merafak Sembah, Ucap Tahniah Sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Ibrahim

Semasa 1 hari yang lalu

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

oleh Sofian Baharom

Sukan 12 jam yang lalu

Penggusti APAC Sedia Bersaing Dengan Jaguh Dunia Di Jepun Dan AS