Berita Terkini

17 minit yang lalu: Polis kesan pasangan suami isteri, guna kad ATM milik pesara 18 minit yang lalu: Syarikat mega Alibaba berpecah kepada 6 entiti 19 minit yang lalu: Raja Charles dalam lawatan 3 hari ke Jerman 19 minit yang lalu: Ahli dewan rakyat perlu jalani pemeriksaan kesihatan setahun sekali - TPM 20 minit yang lalu: Mengaku jual 1,245 unit kasut tiruan, peniaga didenda RM30,000

IKUTI KAMI


Semua Kakitangan KPWKM Diarah Siap Sedia Hadapi Banjir, Urus Keperluan Mangsa

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Mar 2023 9:45PM

Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) mengarahkan semua kakitangannya agar sentiasa berada dalam keadaan bersiap sedia sepanjang masa.  

Menurut kenyataan KPWKM, arahan diberikan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) itu, perlu dilaksanakan bagi membantu pengurusan mangsa banjir mengikut keperluan dan keadaan semasa.

“Arahan itu turut melibatkan petugas JKM di negeri yang tidak dilanda banjir.

“Pada masa sama, JKM akan memantau secara terus perkembangan semasa situasi banjir di semua negeri,” menurut kenyataan itu, hari ini.

KPWKM berkata, seramai 950 petugas JKM dengan dibantu 600 sukarelawan terbabit dalam menguruskan mangsa banjir di Johor.  

“Dari segi mobilisasi pula, ada kakitangan dari negeri lain yang sudah digerakkan ke situ, termasuk dari ibu pejabat, Melaka dan Negeri Sembilan.  

“JKM juga sudah memohon bantuan daripada Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) serta Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) di negeri berkenaan untuk tujuan itu,” katanya.

Sementara itu, KPWKM berkata, secara keseluruhan, seramai 46,230 mangsa daripada 13,362 keluarga terbabit banjir ketika ini dan semua keperluan makan, minum serta keperluan asas, dibekalkan kepada mangsa.

“Setakat jam 10 pagi ini, sebanyak 299 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka di seluruh negara, membabitkan lima negeri, iaitu Johor (266); Pahang (23); Melaka (5), Negeri Sembilan (3) dan Selangor (2),” katanya.  

Jelasnya, semua syarikat korporat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu dimohon agar menghulurkan bantuan serta sumbangan yang amat diperlukan mangsa banjir menerusi Yayasan Kebajikan Negara (YKN) ke akaun Alliance Bank Berhad di nombor 160140010004801.

Selain itu, KPWKM berkata, bilik Gerakan JKM Johor boleh dihubungi melalui talian 07-228 1453, manakala Bilik Gerakan JKM di negeri lain akan diaktifkan mengikut keperluan dan keadaan banjir semasa.

“Orang ramai boleh menghubungi Talian Kasih 15999 yang beroperasi 24 jam sekiranya perlu dan mengetahui maklumat terkini mengenai PPS di seluruh negara.  

“Ia juga boleh diakses melalui aplikasi InfoBencanaJKM 2.0, dengan memuat naiknya melalui Apps Store dan Play Store,” katanya.

Mengulas lanjut, pihak terbabit berkata, semua mangsa dan petugas PPS diingatkan untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), sepanjang bencana tersebut.

Terkini, keadaan banjir di beberapa negeri semakin membimbangkan dengan jumlah mangsa ditempatkan di PPS di seluruh negara, meningkat kepada 50,537 orang setakat jam 6.30 petang tadi.

Johor terus mencatatkan jumlah mangsa tertinggi, iaitu 46,900 orang diikuti Pahang (3,084) dan Melaka (553). - Getaran, 5 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Banjir: 5,925 Tan Metrik Sisa Sampah Dikutip Di Johor Sehingga Kini

2

Semasa 3 hari yang lalu

6 Fasiliti Terjejas Teruk Banjir Akan Dibaik Pulih Dalam Tempoh 6 Bulan - Dr Zaliha

3

Semasa 5 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Batu Pahat 419 Orang Pagi Ini

4

Semasa 1 minggu yang lalu

3 Sekolah Terjejas Banjir Di Johor Akan Dibuka Secepat Mungkin

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

UMNO Guna Lambang Dacing Pada PRN 6 Negeri - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Lebuhraya WCE Dijangka Siap Tahun Depan - Alexander

oleh Farhana Farush

Semasa 17 jam yang lalu

Kerajaan Hormati Keputusan Mahkamah Persekutuan Dalam Siasatan SPRM Terhadap Mohd Nazlan

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Puas Hati Lawatan Sehari Ke Kemboja, Bincang Pelbagai Isu